VVD zegt zich opeens hard te maken voor zzp'ers

Geen categorienov 25 2014, 12:00
Ah. Er komen verkiezingen aan he?
De VVD heeft opeens ontdekt dat zzp'ers lang niet altijd eerlijk worden behandeld. Sterker nog, zeggen de liberalen, het heeft er alle schijn van dat zij bewust buitenspel worden gezet!

Cao-afspraken om het inhuren van zzp'ers en uitzendkrachten te beperken, moeten verboden worden. De VVD wil een initiatiefwet indienen om dat te regelen. Tweede Kamerlid Anne Mulder zal dat woensdag aankondigen bij de behandeling van de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Hij laat dit dinsdag weten in het Financieele Dagblad, waarin hij samen met zijn fractiegenote Anoushka Schut werd geïnterviewd. "Het moet afgelopen zijn met cao-afspraken waarin hele groepen worden uitgesloten'', zegt Mulder.

Och jongen toch, heb je zzp'ers ineens ontdekt?! Wat leuk zeg. Ik voel me vereerd. Echt. Geweldig. Al die tijd vroeg ik me af waar de VVD toch bleef als zogenaamde liberale partij, maar hier zijn jullie dan ein-de-lijk. Feest, vreugde, alles wordt nu beter.
Of toch niet? Anders dan Mulder hoopt zijn wij niet vergeten dat het kabinet het kapotmaken van zzp'ers prioriteit heeft gemaakt. Het Kamerlid kan nu wel aankomen met complimenten als "mensen die elke dag weer de mouwen opstropen en iets maken van hun leven. Een groep die onmisbaar is geworden voor grote en kleine bedrijven in ons land," maar alleen Gekke Henkie trapt daar in. Zie onderstaand nieuwsbericht van een maand geleden:

Met name de zelfstandigenaftrek zit Den Haag dwars. Zzp’ers hoeven over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Ook de startersaftrek moet op de schop en de mkb-winstvrijstelling staat ter discussie. Door deze combinatie betalen veel eenpitters nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen in een jaar.

Het is me niet duidelijk wie Mulder voor de gek probeert te houden, maar de kans dat zzp'ers hier intrappen ligt ergens tussen nul en nihil. Anders dan de gemiddelde kiezer volgen veel zzp'ers de politiek namelijk wél op de voet en begrijpen ze maar al te goed dat het kabinet hen de oorlog heeft verklaard.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten