'80 procent ambtenaren is van PvdA-huize'

Geen categoriedec 08 2014, 16:00
Nederland zit gevangen in de tentakels van de almachtige PvdA-ambtenaar.
Ik wist niet wat ik las toen ik de vanochtend De Telegraaf erbij pakte. In de column van Rob Hoogland, een van de beste columnisten van Nederland (lees die man!), las ik dat een wethouder hem tijdens een gesprek had toevertrouwd dat maar liefst 80 procent (!) van de ambtenaren van haar gemeente van PvdA-huize is.
Jawel, 80 procent. Tachtig. Nog net geen 100 procent. "Zo eng," schrijft Hoogland daarover:

Het gesprek borrelde weer eens in me op toen me de uitslag van de laatste enquête van Maurice de Hond werd gegund: 31 zetels voor de huidige regeringscoalitie wanneer er nu verkiezingen zouden zijn. VVD 20, PvdA 11. (...) En dan toch tachtig procent van de beleidsambtenaren van PvdA-huize in de middelgrote Nederlandse gemeente van die wethouder.

Het is geen verrassing dat de gemiddelde ambtenaar links is, links stemt en actief is binnen een linkse partij. Maar deze cijfers zijn inderdaad eng, doodeng. De PvdA is op sterven na dood, Diederik Samsom is al bijna weggestuurd omdat de PvdA er nog nooit zo slecht voor heeft gestaan (de achterban wil hem zo snel mogelijk weg hebben), maar in het ambtenarenwereldje is de PvdA groter dan ooit.
Wat betekent dat? Voordat ik daar antwoord op geef, wil ik een kleine nuancering aanbrengen. Het is goed mogelijk dat niet in iedere gemeente 80 procent van de ambtenaren van PvdA-huize is. Dan liggen de cijfers net wat anders. Dan is bijvoorbeeld 85 procent aanhanger van de PvdA. Of 90 procent. Deze nuancering is belangrijk, want anders krijg ik weer beschuldingen naar mijn hoofd geworpen dat ik ongenuanceerd ben.
Er schuilt een groot gevaar in het bizar grote aantal PvdA-ambtenaren in de lokale (en landelijke) politiek. Ze kunnen beleid van niet-linkse wethouders saboteren, ze kunnen beleid zo maken dat vooral de PvdA ervan profiteert, et cetera. De PvdA-ambtenaar heeft teveel macht. Dat is niet alleen ongezond, het is buitengewoon gevaarlijk. De ambtenarij mag geen verlengstuk van de PvdA zijn. Ik vind dat daar een einde aan moet komen.
Dat schrijf ik niet omdat ik tegen de PvdA ben, al ben ik dat inderdaad wél, maar omdat ik, net als de PvdA, diversiteit heel belangrijk vind. Alle nieuwe ambtenarenvacatures moeten vanaf nu worden opgevuld door niet-PvdA'ers, net zolang totdat het percentage PvdA-ambtenaren overeenkomt met het aantal zetels in de Tweede Kamer straks. Dat lijkt me alleen maar fair.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten