’80 procent ambtenaren is van PvdA-huize’

Nederland zit gevangen in de tentakels van de almachtige PvdA-ambtenaar.

Ik wist niet wat ik las toen ik de vanochtend De Telegraaf erbij pakte. In de column van Rob Hoogland, een van de beste columnisten van Nederland (lees die man!), las ik dat een wethouder hem tijdens een gesprek had toevertrouwd dat maar liefst 80 procent (!) van de ambtenaren van haar gemeente van PvdA-huize is.

Jawel, 80 procent. Tachtig. Nog net geen 100 procent. “Zo eng,” schrijft Hoogland daarover:

Het gesprek borrelde weer eens in me op toen me de uitslag van de laatste enquête van Maurice de Hond werd gegund: 31 zetels voor de huidige regeringscoalitie wanneer er nu verkiezingen zouden zijn. VVD 20, PvdA 11. (…) En dan toch tachtig procent van de beleidsambtenaren van PvdA-huize in de middelgrote Nederlandse gemeente van die wethouder.

Het is geen verrassing dat de gemiddelde ambtenaar links is, links stemt en actief is binnen een linkse partij. Maar deze cijfers zijn inderdaad eng, doodeng. De PvdA is op sterven na dood, Diederik Samsom is al bijna weggestuurd omdat de PvdA er nog nooit zo slecht voor heeft gestaan (de achterban wil hem zo snel mogelijk weg hebben), maar in het ambtenarenwereldje is de PvdA groter dan ooit.

Wat betekent dat? Voordat ik daar antwoord op geef, wil ik een kleine nuancering aanbrengen. Het is goed mogelijk dat niet in iedere gemeente 80 procent van de ambtenaren van PvdA-huize is. Dan liggen de cijfers net wat anders. Dan is bijvoorbeeld 85 procent aanhanger van de PvdA. Of 90 procent. Deze nuancering is belangrijk, want anders krijg ik weer beschuldingen naar mijn hoofd geworpen dat ik ongenuanceerd ben.

Er schuilt een groot gevaar in het bizar grote aantal PvdA-ambtenaren in de lokale (en landelijke) politiek. Ze kunnen beleid van niet-linkse wethouders saboteren, ze kunnen beleid zo maken dat vooral de PvdA ervan profiteert, et cetera. De PvdA-ambtenaar heeft teveel macht. Dat is niet alleen ongezond, het is buitengewoon gevaarlijk. De ambtenarij mag geen verlengstuk van de PvdA zijn. Ik vind dat daar een einde aan moet komen.

Dat schrijf ik niet omdat ik tegen de PvdA ben, al ben ik dat inderdaad wél, maar omdat ik, net als de PvdA, diversiteit heel belangrijk vind. Alle nieuwe ambtenarenvacatures moeten vanaf nu worden opgevuld door niet-PvdA’ers, net zolang totdat het percentage PvdA-ambtenaren overeenkomt met het aantal zetels in de Tweede Kamer straks. Dat lijkt me alleen maar fair.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

32 reacties

 1. tonzwart

  Uitermate slim gedaan dor de PvdA. Zo zijn ze verzekerd van de macht, ook in slechte tijden. Krijg ze maar eens weg, die rode ambtenaren en functionnarissen. Bij OSW is het ook zo erg, maar dan moeten ze nogal wat functies laten aan GL, die daar weer zwaar geïnfiltreerd zijn. Heel sluw gedaan door onze rode broeders….

 2. Durmazon

  Dat kan geen wethouder uit Groningen geweest zijn, want hier is 100% van de ambtenaren lid van de PvdA.

 3. joga

  Hoe wil je dit veranderen? Wanneer ik als ambtenaar solliciteer moet ik dan mijn politieke voorkeur kenbaar maken? En Wanneer ik VVD of nog “erger” PVV opgeef, wordt ik zeker niet aangenomen. Dus zal iedereen op die eventuele vraag PvdA opgeven, hoewel dit weer nooit op papier te controleren valt. Alleen bij inhoudelijke interne discussies wordt het moeilijk de pvda-doctrine te omzeilen. Veel succes bij de ruiming van dit zooitje ongeregeld linksvolk.

 4. Wilhelmson

  Bestuur in zijn wijdste geheel met onderwijs en media inklusief. Dat was en is nog steeds een doelbewuste strategie van links/groen-links . …. En dat niet alleen in Nederland.

  1. jofele jood

   Ook wel genoemd de “Rode Octopus”.

 5. LantR.fant

  Lachen met Frank. De meeste mensen krijgen nachtmerries in hun slaap en halen opgelucht adem als ze wakker worden. Frank doet dat precies omgekeerd.
  Maar goed, Frank, nu gaat u waarschijnlijk het gemeentelijk wanbeleid beter begrijpen.

 6. Wilhelmson

  PvdA gedraagt zich hier ook corporatistisch, aartsconservatief en weinig democratisch.

 7. Wilhelmson

  Waarmee ze bezig zijn is duidelijk: zichzelf en hun eigen pluk-de-dag-wereldje. Zij leven in een cocon van egoïstisch welbehagen plus zelfbediening en zijn vast van plan dit te blijven doen ongeacht alles.

 8. Wachteres

  Daar is links jaren, vanaf de jaren ’60/ ’70, en met name nieuw links, bewust mee bezig geweest, Frank!

  Indoctrinatie aan de hand van de Frankfurter Schule.

  De opvatting is: Ook als je niet in de regering zit – dus rechtstreeks macht hebt – dan moet je zorgen dat je macht indirect is, die is namelijk blijvend.

  Uiteindelijk is het dan niet meer zo belangrijk of je als partij wel of niet in de regering zit; het goede werk gaat toch wel door.

  Scholen: de meeste leraren zijn links, ik kan het weten.

  Universiteiten: Links! De studenten worden links geïnfiltreerd. De ambtenarenkliek: links!

  Zelfs de meeste kerken zijn links geïndoctrineerd.
  Ik herinner me nog de tijd dat de dominees begonnen met preken over de derde wereld; de zogenaamde ‘bevrijdingstheologie’, in plaats van rechtstreeks de Bijbel aan het kerkvolk te verklaren.

  Dat is ook de tijd waarin de mensen ‘het wel geloofden’ en steeds minder naar de kerk gingen.

  Europa heeft plannen om vanaf de basisschool de kinderen te beïnvloeden met het ‘gutmenschen’ denken:

  Niks zelfstandig leren denken, nee:

  Europa is goed, immigratie is beter en de islam is het best voor ons allemaal.

  Ik ken ouders die hun kinderen vragen wat zij op school geleerd hebben, vooral wat betreft maatschappijleer. Na schooltijd doen ze dan aan herstelwerkzaamheden.

  Ik ben ervan overtuigd dat er een tijd komt dat je je kinderen op het hart moet drukken dat ze op school beter niet kunnen vertellen wat ze thuis te horen krijgen.

  Vooral als pa en ma opvattingen hebben die niet stroken met de opvattingen van het linkse denken.

  Het wordt wel meer gezegd, 1984 is in aantocht.

 9. Mike V.

  Vroeger zei ik wel eens voor de grap dat de PVDA een misdaadsyndicaat zou zijn. Eigenlijk niet eens zo’n rare gedachte.

 10. Kuifje

  Zoals al vermeld in een aantal commentaren is de PvdA is ook sterk vertegenwoordigd in het onderwijs en in de media. Precies op die plaatsen waar de publieke opinie voor een groot deel word gevormd.

 11. Tiemen_Veenstra

  Voor de Partij van de Ambtenaren geldt de eis van culturele diversiteit natuurlijk niet. Dan is het ‘eigen volk eerst’….

 12. Joop Klepzijkert

  Conclusie: het is de partij voor de arbeid. 1 grote vrienden/ baantjes fabriek.

 13. gerardvongevers

  Ik sluit me volledig aan bij Wachteres. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

  Vreemd eigenlijk; dit proces heeft zich volledig openbaar sinds de jaren 60 afgespeeld en bijna niemand weet er van.

  1. Staphylocoque

   Hoe openbaar heeft zich dit afgespeeld dan? Werd in overheidsvacatures PvdA-lidmaatschap vereist?

   1. jofele jood

    Dat niemand er vanaf zou weten is natuurlijk flauwekul, struisvogels uitgezonderd, dit dan weer wel….

   2. Wachteres

    Ietwat subtieler @ Staphylocoque

    Men kan natuurlijk gesprekken hebben, waarin bepaalde zaken naar boven komen of men weet van tevoren al dat de sollicitant ‘aan de goede kant’ zit’. Mogelijk wordt iemand gevraagd om te solliciteren.

    Je ziet vooral bij de PVDA dat de kruiwagen altijd weer klaar staat voor diegenen die loyaal zijn aan de partij. Neem Ploumen, volkomen mislukt als voorzitter, nu in de regering.

    Van bepaalde universiteiten weet ik dat zij bewust docenten/leraren aannemen met linkse gedachtegangen.

    Ik denk bv. aan de VU en er zijn nog wel meer linkse bolwerken.

    Een kennis van me heeft een zoon die journalist wilde worden. Zowel vader als zoon zijn rechts en als de zoon een tentamen moest maken dan kreeg hij alleen maar een voldoende als er uit zijn verhaal bleek dat hij ‘fatsoenlijk links’ dacht.

    De jongen is maar met de opleiding gestopt en heeft een andere studie opgepakt.

 14. Twan 21

  Tja, maar als je er over nadenkt dat is het vrij logisch dat er veel socialisten voor de overheid werken. Om voor de overheid te werken (en elke werkgever) moet je daadwerkelijk geloven dat wat je doet en wat het bedrijf doet, goed is. Je moet in de missionstatement geloven.
  Fatsoenlijke mensen geloven niet dat de overheid goed voor de samenleving is. Ze zien de overheid maar als een blok aan het been van ondernemende mensen. Als dat je levensovertuiging is dan ga je toch niet voor de overheid werken.

  Dus zo beschouwd is het niet meer dan logisch dat er een socialistische oververtegenwoordiging bij de overheid is.

 15. Bedprotest

  Het is dan ook niet raar dat de gemeenten de wet naast zich neerleggen en actief opvang regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers…

 16. ikweetwatikwil

  Ook ik sluit me aan bij wachteres.

  Ik hoor zo het één en het ander van mensen die bij de overheid werken.

  Breek me de bek niet open wat betreft de vriendjes politiek van de PvdA.

 17. V.K.

  -Dat ambtenaren over het algemeen Pvda stemmen, heeft ook zo z’n gevolg.

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2009/5/Ambtenaren-moeten-van-Ter-Horst-ook-voor-PVV-werken-ELSEVIER234287W/

 18. Wachteres

  http://tinyurl.com/md3fu5e

  Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse zaken – geen PVV-er – is ook schandalig behandeld door de ambtenarij. Hij kwam volgens de linkse ambtenaren teveel voor Israël op. Een hoge ambtenaar weigerde gewoon aan de telefoon te komen als hij belde.

  De heer Rosenthal is – terecht – niet op komen dagen op de receptie die ter ere van zijn afscheid werd gegeven.

 19. henq

  De invoering van een vorm van Census kiesrecht is nodig om vastlopende democratie weer op gang te krijgen.

  Een Eerste Kamer waarvoor enkel belastingbetalers (dwz zij die meer belasting afdragen dan steun retour ontvangen) mogen stemmen. En dan enkel zij die welvaart creëren: mensen werkzaam in de profit sector. Politieagenten, leraren, werknemers in de zorg e.d. mogen niet stemmen voor deze Tweede kamer.
  Deze Eerste Kamer stelt budget, begroting, belastingen, aflossing staatsschuld, uitgifte staatsobligaties e.d. vast. Dus de hoogte der bedragen, maar niet de bestemmingen. (Misschien moet de Eerste kamer ook wel gaan over omvang van het overheidsapparaat )

  De Tweede Kamer, waarvoor iedereen mag stemmen, gaat over alle overige zaken : hoe wordt het beschikbare (bepaald door Eerste Kamer!) geld besteed, waar komt die snelweg, euthanasie enz enz.

  De huidige situatie, waarin buurman de ambtenaar bepaalt hoeveel hij dit jaar ’s uit mijn zak mag kloppen, wordt onhoudbaar.

 20. L. Michielsen

  Waarschijnlijk zijn meer dan 80% van de ambtenaren van PvdA huize. Zij vrezen de totale afgang van hun partij en klampen zich vast aan de laatste strohalm door allerlei linkse leugens te verspreiden. Zoals de zegeningen van de windmolens, de snelle temperatuurverhoging van de aarde, veroorzaakt door de mens, de ontwikkelingshulp, de weldra tot ons komende verhoging van ons besteedbare inkomen, de volledige integratie van nieuwe Nederlanders de zegeningen van de EU en ga zo maar door. Waarbij het opvalt dat partijen als CDA, D66, SP (-EU) en de kleine partijtjes eigenlijk dezelfde mening zijn toegedaan. Komt nog bij het toenemende antisemitisme. Zo bekeken gaat ons land een “fijne”
  toekomst tegemoet. Nee, onze toekomst ligt allang achter de rug.

 21. pejoar

  NL heeft 1 miljoen ambtenaren en 16,5 miljoen inwoners.Duitsland heeft 80 miljoen inwoners en 1,8 miljoen ambtenaren.
  Wat is er fout, buiten het feit dat de meeste links zijn?
  Juist het zijn er VEEL te veel.

 22. huuskesjong

  Bedankt Wachteres. Beter had ik het niet kunnen zeggen! Ook ik probeer om, meest via internet, tegen die indoctrinatie die ‘zo vals als een briefje van 13 €’ is, wat tegenwicht te geven. Dat resulteerde o.a. In meer dan 500 stukken tegen dat NOS-sjenaal. Dat voornamelijk een nakwekken is van wat ze in ‘Modegekken-Madurodam aan de Amstel horen….
  Vaak ben ik het met de artikelen van ‘Froef” niet eens. B.v. Als hij weer eens een ‘benieuwddmakende’ titel heeft verzonnen, waarna een helemaal nie zo spannend verhaal volgt.
  Godgoan: Gait H. M. Lefer

 23. huuskesjong

  Bedankt Wachteres. Beter had ik het niet kunnen zeggen! Ook ik probeer om, meest via internet, tegen die indoctrinatie die ‘zo vals als een briefje van 13 €’ is, wat tegenwicht te geven. Dat resulteerde o.a. In meer dan 500 stukken tegen dat NOS-sjenaal. Dat voornamelijk een nakwekken is van wat ze in ‘Modegekken-Madurodam aan de Amstel horen….
  Vaak ben ik het met de artikelen van ‘Froef” niet eens. B.v. Als hij weer eens een ‘benieuwddmakende’ titel heeft verzonnen, waarna een helemaal nie zo spannend verhaal volgt. Maar dit keer slaat hij de spijker precies op de kop. Er moet snel een einde komen aan de ‘slinkslinkse’ indoctrinatie door de HRM (= HoofdRioolMedia)

  Godgoan: Gait H. M. Leferink

 24. appie b. broek

  Dat ambtenaren te veel macht hebben en de grote meerderheid van PvdA-huize is, mag allemaal waar zijn, de grote vraag is echter hoe dit zo gekomen is. Waarom zijn er op universitair niveau wel allemaal ‘clubjes’ die ‘extreem rechts’ in de gaten houden maar bestaat er geen studierichting ‘PvdA’ kunde? M.a.w. de PvdA heeft overal, onderwijs, wetenschap, media, overheid, haar ‘mannetjes’ neer kunnen zetten omdat anderen zaten te ‘suffen’ of het wel best vonden! Dat is m.i. het kardinale punt; men laat zich steeds weer oren aannaaien zonder tot een tegenactie in staat te zijn. Dit mogen we de PvdA niet verwijten, maar het zijn anderen, VVD,CDA, D66, die zich steeds weer met zalvende praatjes over ‘solidariteit’ in de luren laten leggen. Ook beschikt men niet over enige vorm van ‘intelligence’ om ‘zaken’ zoals die van Jos van Reij en Wilma Verver eens tegen het licht te houden en naar eventuele overeenkomsten te zoeken. Ook in de jarenlange strijd van de firma Chipshol tegen een cordon van topambtenaren hen ik van enige bemoeienis van de politiek niets gemerkt. Ik begrijp wel hoe het zit; een minister kan nu eenmaal niet functioneren als hij het departement ‘tegen’ heeft, dan loopt hij kans in zeven sloten tegelijk te lopen. En vandaar dat Opstelten van niets weet aangaande Demmink, om maar eens wat te noemen. Ook de ‘pers’ heeft alle reden om zich van de ‘domme’ te houden wil men in de toekomst nog op overheidssteun kunnen rekenen. ‘Systeem’! Maar wel gedegenereerd tot een vorm van ‘georganiseerde domheid’!

  1. appie b. broek

   Er valt me nog een voorbeeld van de ‘lapswansigheid’ van de overige partijen te binnen. Onlangs bleek bij het wegsturen van de twee Turkse PvdA-afgevaardigden dat zij, alvorens op de kandidatenlijst te komen, waren gescreend door de AIVD. Ik heb daar geen enkel commentaar op gehoord terwijl het toch zeer vreemd is dat een overheidsorganisatie met buitengewone bevoegdheden gebruikt wordt voor partij-politieke belangen. Stel voor dat de PVV dit zou doen bij de selectie van haar kandidaat Kamerleden, het ‘gehuil’ uit de PvdA-hoek zou niet van de lucht zijn! Dus nogmaals de PvdA laat haar invloed gelden omdat anderen dat toelaten of niet in de gaten hebben welke machinaties hier worden toegepast.

 25. Minister Blok wil ambtenaren kapotmaken – De Dagelijkse Standaard

  […] hoor, dames en heren ambtenaren (of moet ik zeggen: “Dames en heren PvdA’ers”?). We weten allemaal dat jullie kei-hard werken; nooit klokken jullie om precies vijf uur uit, […]

 26. Ambtenaren: wij haten ons werk – De Dagelijkse Standaard

  […] is me allemaal wat. Wat zijn onze (PvdA-)ambtenaren toch zielig. Ik zou bijna medelijden met ze krijgen. Terwijl honderdduizenden Nederlanders niet […]

 27. 80 procent van de ambtenaren is van PvdA | JDreport.com

  […] Lees verder via Dagelijkse Standaard […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.