Driewerf hoera: economische groei op komst

Driewerf hoera: economische groei op komst

Dank u wel, Sinterklaasje, minister-president.

Net als het IMF een paar dagen geleden, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) een lichte economische groei van 0,8 procent voor dit jaar en 1,2 procent voor volgend jaar. Wat een feest. Citaat via Telegraaf.nl:

De komende jaren trekt de economische groei aan, van 1,2% in 2015 tot 1,5% in 2016. Dit jaar verwachten de rekenmeesters van DNB een groei van 0,8%. In 2012 en 2013 kromp de economie juist.

Dat klinkt geweldig, maar dat is het niet, zoals Michael van der Galien al uitlegde bij het IMF-bericht:

Om de zoveel maanden is het zover: de regering en instanties als het IMF voorspellen dat de economie binnenkort zal groeien; er zullen banen bijkomen, het gemiddelde inkomen zal stijgen, ja, ja, het walhalla is dichterbij dan ooit. Iedere keer weer volgt daar uiteindelijk een negatief bericht op waaruit blijkt dat de ‘voorspellingen’ niet helemaal je van het waren.

Eerder werd er namelijk geschermd met betere cijfers. De economische groei zou 1,4 procent zijn. Niet dus. Bovendien is de voorspelde groei helemaal niet zeker. Er kan nog vanalles gebeuren waardoor de groei minder sterk is en de economie weer in elkaar zakt als een goedkope pudding.

Dat komt omdat we opgescheept zitten met een kabinet dat niet bezuinigt, maar de belastingen verhoogt voor consumenten en ondernemers. Als er iets schadelijk is voor een economie die juist herstelt van een crisis, is dat het wel. Het enige wat de overheid kan doen om de economie aan te jagen, is met de grijpgrage vingertjes af te blijven van de economie.

Een echte, duurzame en dus langdurige economische groei krijgen we alleen als de consument het geld laat rollen. Dan moet dat geld er wel zijn. Dat is er niet als we minstens de helft van het jaar voor de overheid werken. De belastingen moeten radicaal omlaag en de regeldruk voor ondernemers moet radicaal minder worden. Het wordt hoog tijd dat het kabinet wordt opgeblazen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties