IMF: groei Nederlandse economie lager dan verwacht

Je gelooft het niet, maar de voorspellingen blijken niet helemaal te kloppen.

Om de zoveel maanden is het zover: de regering en instanties als het IMF voorspellen dat de economie binnenkort zal groeien; er zullen banen bijkomen, het gemiddelde inkomen zal stijgen, ja, ja, het walhalla is dichterbij dan ooit. Iedere keer weer volgt daar uiteindelijk een negatief bericht op waaruit blijkt dat de ‘voorspellingen’ niet helemaal je van het waren.

Zo ook nu:

De Nederlandse economie krabbelt langzaam op na de krimp van de vorige twee jaar. Maar het herstel gaat volgend jaar iets trager dan eerder werd gedacht. Tegelijkertijd blijft de kans op tegenvallers groot. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag in zijn jaarlijkse rapport over Nederland.

De nieuwe voorspelling voor Nederland is 1,2 procent groei, maar feest niet, dat cijfer zal uiteindelijk ongetwijfeld veel lager uitvallen. Zeker als VVD en PvdA aan de macht blijven. Eerder was de voorspelde groei nog 1,4 procent. Voor dit jaar gaat men uit van een magere 0,8 procent, wat beklagenswaardig laag is.

De kans dat de groei lager uitkomt dan nu wordt voorspeld, is volgens het IMF nog altijd groot. Op korte termijn kunnen de economische problemen in andere eurolanden en de aanhoudende politieke spanningen in de wereld roet in het eten gooien.

Nu is het heel aardig dat het IMF het kabinet een handje helpt door internationale oorzaken alvast de schuld te geven van een mogelijk lagere groei, maar overtuigend is het allemaal niet. De belangrijkste reden dat de economische omstandigheden maar niet willen verbeteren is namelijk dat de regering er een puinhoop van maakt. Het kabinet Rutte II is socialistisch tot op het bot. De ene belasting na de andere wordt verhoogd, succes (op welk niveau dan ook) wordt bestraft, niets doen en lui je hand ophouden wordt beloond. Dit is Nederland anno 2014: een lamlendig land waarin men al bijna gewend is aan economische stagnatie. Niet omdat er geen Nederlanders te vinden zijn die de mouwen willen opstropen en hard willen werken, maar omdat hen het leven onmogelijk wordt gemaakt door de socialistische Haagse kaasstolp.

Dit kabinet is misdadig bezig door de hardwerkende Nederlander te beroven van zijn welverdiende centen. Dat is niet alleen immoreel, maar ook nog eens buitengewoon gevaarlijk: als we zo doorgaan zal onze welvaart uiteindelijk niet toe-, maar afnemen. Zo niet absoluut, dan in ieder geval relatief; alle positief gekleurde ‘voorspellingen’ ten spijt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Eminem2

  Allemaal waar wat MvdG schrijft. Het is alleen sterk de vraag of de (voor velen) “gedroomde” centrum-rechtse kabinet van CDA-D66-VVD (*1) zich nu zo heel veel minder socialistisch zou opstellen. Het CDA wilde immers niet fors bezuinigen op OSW, wat tot de val van Rutte-1 leidde. En uit die hoek hoor ik tot dusverre ook geen voorstellen om de ambtenarensalarissen fors te verlagen. (Zo heeft bijvoorbeeld een land als Ierland zich uit de begrotingsproblemen als gevolg van de crisis weten te werken.) Ook betwijfel ik of een kabinet met D66 een rem gaat zetten op de uiterst kostbare massa-immigratie. Ik noem de naam van de (vrijwel?) enige partij maar niet die op al deze punten wèl door zou pakken, mits ze maar niet door allerlei linksige partijen gehinderd wordt. (En dat deze partij bijvoorbeeld minder geneigd is om ouderen uit hun verzorgingshuizen te zetten of werklozen sneller richting de Bijstand te sturen, vind ik geen indicatie van “linksigheid”, zoals deze niet bij naam genoemde partij nog wel eens wordt aangewreven).

  *1 Hopelijk in die volgorde van grootte, zodat de VVD goed gestraft wordt voor haar wanbeleid van de afgelopen jaren.

 2. JanvanEechoud

  @E2.
  Zo is het.
  Door de consequente uitsluiting van de PVV wordt de democratie geweld aangedaan.
  Telkens wanneer Wilders een hot probleem op zijn vaak hufterige wijze aan de orde brengt schrikt de kliek weer wakker maar maakt er geen gebruik van door niet in te gaan op de inhoud.
  Wanneer W het niet hufterig brengt wordt hij sowieso genegeerd.
  Mvg.

 3. Seneca

  Helemaal eens met Michael en eerdere reacties! Ik ben echter bang dat alles blijft bij glas, plas en was. Tenzij…een groep(je) mensen het heft in eigen hand nemen en het Binnenhof bestormen en enkele van de vele hufters die daar, ons en ons land naar de verdommenis helpen, standrechtelijk executeren. Dat helpt want dan wordt het tuig bang. Maar toen werd ik wakker uit deze mooie droom…..

 4. Nou2maar

  Ondanks dat de ideeën van Wilders het grootste deel van de autochtone Nederlanders aanspreekt is de manier waarop hij ze communiceert weer de reden dat het grootste deel van zijn kiezerspotentie niet op hem stemt. Waarom gaat hij de uitdaging niet aan om gewoon in het hol van de leeuw, de staatsomroep, op basis van feiten, cijfers en overtuiging zijn standpunt over de bühne te brengen. Zonder die aanpak zal hij, helaas, de Haagse clown blijven waar mensen zich niet mee kunnen vereenzelvigen en een makkelijke prooi voor onze linkse media.

 5. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] als het IMF een paar dagen geleden, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) een lichte economische groei van 0,8 procent voor dit jaar […]

 6. Het grote DDS-jaaroverzicht – De Dagelijkse Standaard

  […] over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet, de economie bleef doordobberen, de extremistische islamitische terreurclub ISIS zette het Midden-Oosten in brand, sommige […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.