Amerika bewapent Irak maar weer, in de hoop dat het helpt

Geen categoriedec 20 2014, 18:00
Een paar pantserwagens en tanks gaan het verschil vast maken. Ahem.
Oh kijk eens even, president Barack Obama heeft besloten om ISIS nu écht aan te pakken. Hoe? Door grondtroepen te sturen en de luchtmacht tegelijk helemaal los te laten gaan?
Haha, natuurlijk niet. Hij verkoopt gewoon een paar tanks en pantserwagens aan Irak:

De VS staat op de punt om voor 3 miljard aan tanks en pantserwagens aan Irak te verkopen.

M1A1 tanks, machinegeweren, pantservoertuigen en bijbehorende uitrusting, het hoort allemaal bij de deal die de Verenigde Staten wil sluiten met Irak.

In totaal gaat het om een deal met een bedrag van ruim 3 miljard dollar, ruim 2,4 miljard euro, zo laat het Pentagon weten.

Supersympathiek, maar er is wel een minuscuul probleem: in de afgelopen maanden hebben we gezien dat het Iraakse leger de strijd razendsnel opgeeft als ISIS-troepen het vuur openen. Vervolgens komen hun wapens - tanks incluis - in handen van de terroristische organisatie die ze daarna gebruikt om nog meer gebieden te veroveren... en dus om nog meer onschuldige andersdenkenden te kunnen afslachten.
Triest genoeg lijken de Amerikanen dat nog steeds niet te begrijpen - of misschien interesseert het ze niet, wie zal het zeggen. Een woordvoerder van het Pentagon houdt namelijk stug vol dat deze pantserwagens en tanks Bagdad in staat zullen stellen om ISIS naar het hiernamaals te jagen. De feiten leren anders - namelijk dat het Iraakse leger weinig voorstelt, niet omdat er niet genoeg wapens zijn, maar omdat het de soldaten aan moed en loyaliteit ontbreekt - maar daar gaan de Verenigde Staten snel aan voorbij. Dat zijn immers maar vervelende inconvenient facts.
Hoe langer Amerika deze strategie doorzet - Irak bewapenen en zelf af en toe een luchtaanval uitvoeren - hoe duidelijker het wordt dat ISIS over een paar jaar waarschijnlijk nog steeds bestaat en wellicht rijker en machtiger zal zijn dan nu. En dat allemaal omdat de Amerikaanse president de moed niet heeft om door te pakken en zijn troepen terug te sturen naar het Midden-Oosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten