Dijksma: slachtvee is hartstikke zielig

En dus wil ze dat er internationale afspraken komen om hun ‘welzijn’ te verbeteren.

Blijkbaar ontgaat het staatssecretaris Dijksma dat slachtvee, op het moment dat het vervoerd wordt, de dood tegemoet gaat. Hoe anders te verklaren dat ze zich zo’n grote zorgen maakt om hun ‘welzijn’?

Dieren die binnen Europa naar een slachterij worden vervoerd zouden niet langer dan acht uur onderweg hoeven te zijn. Nu is de de maximaal toegestane reistijd in de EU 24 uur.

Nederland, Duitsland en Denemarken pleiten voor zo’n drastische verkorting van de toegestane transporttijd. Ze roepen de Europese Commissie zondag om op meer te doen om het welzijn van dieren te verbeteren. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseerde daarover zondag een bijeenkomst met haar Duitse en Deense collega’s.

Het is tekenend voor de decadentie van deze tijd: staatssecretarissen maken zich drukker om het levensgeluk van dieren die klaar worden gemaakt voor de slacht, dan om dat van mensen – ouderen – in verpleeghuizen. Als de knettergekke Partij voor de Dieren nou met zo’n voorstel kwam, oké, je verwacht niet anders, maar een bewindspersoon? En dan niet zomaar een bewindspersoon, maar één die lid is van het meest verachtelijke kabinet ooit?

Een beetje vreemd.

Helaas denkt Dijksma daar heel anders over. Sterker nog, zij vindt het reden om op te scheppen:

“Het is terecht dat er veel aandacht is voor het welzijn van onze dieren. En Nederland loopt daarin voorop. Dierenwelzijn houdt echter niet op bij de grens. Een Europese aanpak voorkomt meer onnodige welzijnsproblemen en creëert tegelijk een gelijk speelveld.’

Nee Sharon, dat is niet terecht. De Nederlandse economie kwakkelt nog altijd, de belastingbetaler krijgt te maken met lastenverhoging na lastenverhoging, bejaarden kwijnen weg in verpleeghuizen, maar jij bent zo decadent om je alleen maar druk te maken over het wel en wee van slachtvee?

Veel triester dan dit wordt het niet. Nog even en verhongerende bejaarden moeten een extra belasting betalen zodat de staat kussens kan kopen voor die lieve, schattige varkentjes als ze vervoerd worden. Want zielig, zonder lekker bedje.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. halo1

  Dat slachtvee is inderdaad hartstikke zielig…dit lijkt me nu niet het slechtste voorstel van dit kabinet.. eerlijk is eerlijk!

 2. V.K.

  -Tsja, hele volkstammen welke met de kinderen op de achterbank ’s zomers in één rit naar Zuid-Spanje/Marokko rijden.

 3. LantR.fant

  Slachtvee is voor de slacht, maar waarom moet je die dieren in ’s Hemelsnaam 24 uur in een vrachtauto rondsleuren?

  Een beetje respect voor die dieren vind ik wel op zn plaats.

 4. Marijkewerf

  Dus omdat dieren geslacht worden, mag je ze voor die tijd martelen? U bent knettergek meneer vVan der Galien.

 5. joga

  Die Dijksma ziet er ook wel uit, dat ze alleen maar sla eet of zou ze stiekem ook af en toe een karbonade of varkenshaas eten? Nou ik denk, dat ze nu vaak naar de kerstmarkt gaat in Duitsland voor zo’n lekkere, vette Haxe, waarbij het vet langs haar mondhoeken afdruipt.

 6. Limburgse Kuifje

  Nou Michael, dit valt me echt van je tegen. Alleen de kop van dit artikel al, daar druipt vanaf de gedachten die jij koestert. Slachtvee wordt inderdaad geslacht, maar om ze voor die tijd nog eventjes te martelen is hetzelfde zeggen als dat de CIA gewoon gevangen mag martelen, dat IS voor de onthoofding of voor steniging nog eventjes flink er op los mag gaan in welke vorm dan ook. WALGELIJK in een woord !

  Dierenwelzijn begint in mijn bescheiden mening al bij de geboorte van het dier en eindigt pas na de dood van het dier. Maar wij mensen zijn onbeschaafden, barbaren en willen elke dag vlees op tafel, en dan ook nog tegen een lage prijs. Wat kan het ons nou schelen dat levende wezens daar voor lijden, als wij egoisten maar alles hebben, toch ?!

 7. ikwoudatiedereennadacht

  Ik vind ook dat we dieren humaan moeten behandelen, onverschillig of ze nog maar kort te leven hebben, maar ik vind het nog belangrijker om mensen niet beestachtig te behandelen als ze nog maar kort te leven hebben, en de meeste reageerders hebben kennelijk niet in de gaten dat Michael zich hierover (zeer terecht!) opwindt. Als je dierenwelzijn belangrijker vindt dan mensenwelzijn, dan spoor je niet echt !

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.