‘Einde kabinet is in zicht’

Volgens RTL Nieuws hangt het voortbestaan van Rutte II aan een zijden draadje.

Parlementair-verslaggever Jos Heymans, van RTL Nieuws, laat weten dat het einde van het kabinet in zicht lijkt. Volgens de oudgediende heeft het er namelijk alle schijn van dat de drie dissidente PvdA-senatoren weigeren om water bij de wijn te doen. In dat geval heeft de VVD achter de schermen al duidelijk gemaakt wat er gebeurt: de stekker wordt uit het kabinet getrokken en we gaan op naar nieuwe verkiezingen.

De stemming had uitgesteld kunnen worden voor nader overleg met de dissidenten. Die hadden vooraf aangegeven te willen meewerken aan een oplossing. Die kans werd niet geboden; zij vonden dat hun het pistool op de borst werd gezet.

Het gedram van de minister heeft de dissidenten geharnast. Of zoals Guusje ter Horst vannacht zei: “Zolang deze PvdA-fractie er zit, zal dit wetsvoorstel het niet halen”.

Schippers en de andere leden van het kabinet gingen er dus vanuit dat de PvdA-senatoren wel even voor zouden stemmen, ook al konden ze zich misschien niet helemaal vinden in de plannen. Dat blijkt nu een misrekening te zijn van epische proporties. De drie Eerste Kamerleden voelen zich niet gebonden aan de afspraken tussen PvdA en VVD, en doen dus gewoon waar ze zin in hebben. Als dat betekent dat het kabinet mogelijk valt, soit, het zij zo.

Opmerkelijk genoeg zou het voor beide betrokken partijen helemaal niet zo slecht zijn als het kabinet vandaag wordt opgeblazen. Als het er volgend jaar namelijk nog steeds zit gaan beide clubs een verschrikkelijke nederlaag tegemoet bij de Provinciale Statenverkiezingen, die natuurlijk een directe impact hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer. Daar komt bij dat de PvdA’ers niets te verliezen hebben omdat ze nu al weten dat ze na die verkiezingen niet terugkomen in de Senaat. Ze kunnen ervoor kiezen om het kabinet met opgeheven hoofd te laten vallen of om hun tijd uit te dienen en daarna op links bekend te staan als de senatoren die een zogenaamd ‘rechts’ (ahem, even lachen) kabinet kapotmaakten. De sociaaldemocratische achterban zal hen daardoor in de armen sluiten. Het einde van het kabinet lijkt dus in zicht, maar helaas is het nog te vroeg voor een feestje. Er wordt namelijk nog steeds druk onderhandeld over een mogelijk compromis… Lees verder op pagina 2: ze werken aan een compromis, maar RTL heeft de politieke necrologie van Rutte II alvast klaargezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. tonzwart

  Nieuwe verkiezingen?! Ik kan niet wachten.

 2. Daniel

  Het zou kunnen da het voor beide partijen beter is om er een punt achter te zetten. De PvdA staat er meer dan beroerd voor in de peilingen en de VVD staat ook niet goed in de peilingen. Maar de ‘vruchten’ van het gevoerde beleid zitten hooguit in de knop, dus daar kan de VVD ook niet naar verwijzen.
  Nieuwe verkiezingen betekent een nieuwe coalitie en dat is met de huidige peilingen een hell of a job.
  Stel de VVD en de PVV komen tot een akkoord wie komt er dan bij? CDA, D66, CU, SP, SGP ?
  Dat betekent veel water voor iedereen in de wijn, wie wil onherkenbaar in de regering, de PVV en D66 die uit één mond spreken zoals een regering dat betaamt.
  Moet Geert dan in de regering of blijft hij fractieleider om de PVV te kunnen blijven profileren?
  Volgens mij blijft dit kabinet zitten, zeker gezien de huidige (peilingen + moeilijk formeren) situatie.

 3. 024AB

  Ik zou haast gaan bidden laat dit kabinet vallen a.u.b.

 4. tipo

  Dan krijgen we een CDA-D66-VVD-kabinet met de PVV als grootste oppositie-partij zonder invloed. Omtzigt zal dan veilig opgeborgen worden in een ministerschap, waar hij voor de linksmensen geen kwaad kan, en dan verhogen ze de belasting en vooral de uitgaven aan de Europese Unie. De overheid zal doorgroeien, de staatschuld ook, de linkse hobbies zullen moddervetter gespekt worden en de belastingbetaler een stuk kaler. En bovenal: CDA en VVD zullen de komst van referenda tegen houden uit principe.

  Waren we maar een democratie.

  1. Limburgse Kuifje

   Die democratie komt niet vanzelf. Daar moet je dan ook wat voor doen. In Duitsland is men harder op weg om de democratie te herstellen.

   Daar demonstreert men met 10-duizenden en roept men “Wir sind das Volk, Wir sind das Volk”. En hier? Hier doet men niks en kijkt apathisch voor zich uit.

 5. Witwas

  @Daniël Misschien zou een lange periode zonder kabinet, naar Belgisch model, een goede optie zijn. Normaal is dan sprake van een onzekere situatie en dat is per definitie slecht voor de economie. Maar slechter dan het zittende kabinet met al haar ‘akkoorden’ kan het niet worden.

  1. Daniel

   @Witwas Ook een idee dat wel eens verrassend kan uitpakken volgens mijn motto:

   ‘De elite kan niet zonder het volk, maar het volk is te dom om te begrijpen dat het best zonder de elite kan’.

   Om misverstanden te voorkomen, ik behoor voor 100% tot het volk.

   1. LantR.fant

    Dat is een erg sterk motto.

    Als we zonder kabinet zitten, is er dan ook geen idioot bevoegd om al ons geld naar Brussel over te maken?

 6. Witwas

  @Tipo Afgelopen zondag hadden CDA-VVD-D66 nog 67 zetels in de peiling. Daar zal dus of GL of CU en SGP nog bij moeten. Maar wie weet waar we over 3 maanden staan.

 7. tipo

  @Witwas
  Dat kan.

  Wat wel handig is, is als de Eerste en Tweede Kamer dezelfde samenstelling krijgt. Dan zijn er meer coalitie-opties mogelijk die vervolgens doortastender kunnen optreden. Ook dat kan een overweging van PvdA en VVD zijn om het kabinet dan maar te laten vallen. De politiek als geheel zal er duidelijker op worden, met een 1e en 2e kamer in dezelfde opstelling.

  1. Staphylocoque

   Nee, dan verliest de Eerste Kamer haar functie compleet. De Eerst Kamer kan dan wel opgeheven worden.

   1. tipo

    De functie van de Eerste Kamer is doordachte reflectie op nieuwe wetgeving en niet het ingewikkelder maken van het partijpolitieke proces. Dus kan de Eerste Kamer beter dezelfde samenstelling als de Tweede Kamer hebben zonder haar functie te verliezen

    Wat de drie PvdA-senatoren met de zorgwet doen, komt ook voort uit reflectie (van artsen en patienten) en niet uit partijpolitiek. Dat maakt hun keuze ook zo integer. De zorgwet is echter wel door partijpolitieke koehandel tot stand gekomen, waardoor het geen rationele samenhang heeft, maar slechts een vat vol meninkjes. De Eerste Kamer stemt zo een broddelwerk te recht weg. Dat is en blijft haar functie.

 8. Staphylocoque

  Ik vrees dat de Eerste Kamer dan toch een kopie wordt van de Tweede Kamer en er voor spek en bonen zit om even voor alle kabinetsbesluiten te stemmen.
  Bovendien zou een gelijke samenstelling van Eerste en Tweede Kamer eventuele dictatoriale partijen in de kaart spelen. Op dit moment hoeven we daar weliswaar niet bang voor te zijn, maar het kan geen kan geen kwaad om een anders samengestelde Eerste Kamer achter de hand te hebben.

  1. tipo

   In feite zijn beide kamers al overbodig, bij gebrek aan het grondwettelijke budgetrecht en het te veel aan (door de grondwet verboden!) ruggespraak met EU-commisarissen.

   Om uit de dictatuur van Brussel te kunnen komen is een gelijk gestemde Eerste en Tweede Kamer, een must. De wetgeving moet dan natuurlijk wel samenhangend zijn en geen toevallige samenkomst van omstandigheden, zoals dat bij koehandel vaak ontstaat.

 9. JanvanEechoud

  Mag ik jullie al feliciteren?

 10. MS

  Michael wat een verrukkelijke column heb je geschreven, het einde van Rutte II, een necrologie van Rutte II volgens RTL, ik kan niet wachten!!!
  Ik hoop zo dat je gelijk hebt, dat die flapdrol van een Rutte voor eens en altijd uit de Nederlandse politiek verdwijnt. Wat een oppervlakkige …. (vul zelf maar in).

 11. Seneca

  @tipo
  Helemaal met u eens!

  Ik hoop echt dat dit kabinet niet valt. Nog 3 maanden doormodderen is zo slecht nog niet voor het volk; heeft men een indruk hoe verkocht en verraden zij worden. Ik heb liever een 1e Kamer zonder PvdA en met veel minder vertegenwoordigers van de VVD. Als na de maart verkiezingen het kabinet valt, prima! Dan is het hopelijk voor PVV mogelijk om zowel in de 1e als 2e Kamer sterk vertegenwoordigd te zijn. Wel, de tijd zal het leren.

  1. Pjotter

   Dit is in ieder geval de zonnige kant ingeval ze Wilders politiek mollen.

 12. ikwoudatiedereennadacht

  Ondanks de probemen en tegenstellingen binnen en tussen pvda en VVD zullen alle betrokkenen uiteindelijk toch echt wel hun uiterste best doen om dit verselijke kabinet ondanks alles in stand te houden. Denk aan het zo lekker zittende pluche en alle lucratieve baantjes die zijn beloofd aan de nitwit-politici die straks overbodig worden.
  Hooguit zullen de dissidente 1e kamerleden van pvda niet willen lijmen omdat zij over een paar maanden toch ex zijn geworden, maar de partijtop gaat ongetwijfeld prachtbanen beloven om ze maar binnenboord te houden.

 13. ikwoudatiedereennadacht

  VRESElijke kabinet !!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.