Er komt geen spoeddebat over topinkomens

AlexHughescartoons.com

De VVD handelt bijzonder ondemocratisch.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten dat het geen enkele trek heeft in een spoeddebat over (het beperken van) topinkomens in de (semi-) publieke sector. Dit terwijl gedoogpartij ChristenUnie dat juist wél wilde.

Zoals wij eerder al berichtten wil de PvdA – samen met andere partijen – dat de topinkomens van topmanagers bij zorginstellingen, ziekenhuizen en woningcorporaties worden aangepakt. Op dit moment verdienen die mensen fors meer dan de Balkenendenorm – het bedrag dat de premier jaarlijks mag bijschrijven. Veel partijen vinden dat totaal onacceptabel, en dus kwam er een wetsvoorstel dat de goedkeuring kon wegdragen van zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Je zou denken: appeltje-eitje.

Helaas ging het wat minder goed dan gepland. De VVD liet na goedkeuring door de Senaat namelijk weten dat ze niet van plan was om de wet daadwerkelijk te implementeren. VVD-ministers Schippers en Blok beweerden dat ze de deadline van 1 januari niet konden halen (wat ongetwijfeld komt doordat ze geen maatregelen hebben genomen om te anticiperen op de nieuwe regelgeving). Kamerlid Segers van de ChristenUnie vond dat niet kunnen en eiste een spoeddebat met een andere minister: Ronald Plasterk.

Jammer genoeg geeft die – ongetwijfeld onder druk van zijn VVD-vrienden – niet thuis. De gedoogpartij zoekt het maar uit. De VVD kreeg haar zin niet wat het zorgstelsel betreft dus worden PvdA en CU even teruggepakt.

Zoals Segers het verwoordt:

“Twee ministers die de wet niet uitvoeren en een derde die de regie kwijt is.”

In veel gevallen is het natuurlijk uitstekend dat de VVD de wensen van de PvdA naast zich neerlegt, maar in dit geval ligt dat toch een beetje anders. De wet is namelijk op democratische wijze aangenomen. De regering heeft die dan uit te voeren – wat individuele ministers er ook van mogen denken.

Lees verder op pagina 2. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. joga

  Dat niet in politieke baantjes geïnteresseerde mensen het nog bedacht krijgen op de VVD te stemmen is mij een raadsel. Zeker wanneer de politiek leider Rutte en zijn gevolg pathetische leugenaars zijn gebleken, die nergens voor terug deinzen wanneer hun persoonlijke belangen kunnen worden geschaad.

 2. Avander

  Dit is nu de politiek van de 21e eeuw. Wie verbaast zich nog?

 3. Sjipke

  Het blijft toch een slangenkuil daar in het Haagse! Elk normaal denkend mens wordt toch krankjorum hoe deze ministers met de democratie omgaan. Verkrachten is misschien een betere duiding. Plassterk loopt nog met het sperma in zijn broek, maar roept vervolgens dat hem echt niets is overkomen hoor!!! Gadverdamme!!!

 4. Pjotter

  Een zorgwet er door jassen kan, maar een salarisbeperking van de topgraaiers (wat reeds bij wet was aangenomen) daar is meer tijd voor nodig, wat moet er nu nog gebeuren om deze handjeklap troep uit het pluche te krijgen, sorry kunstleer.

 5. Gielah

  Waar de echte loyaliteiten liggen is maar al te akelig duidelijk…. niét aan de kant van de burgers met een modaal of lager inkomen, in elk geval.

  Er moet toch niemand meer op de meerderheid van dit soort partijen meer stemmen!

  1. Pimsch

   Dat vraag ik me steeds af, al dertig jaar. Wat voor mensen zijn het toch die op de VVD stemmen. Zijn het de hooghartigen? Zijn het de geldzuchtigen? Zijn het mensen met illusies? Zijn het 19-e eeuwse romantici? Of gewoon anti-PvdA? Of te fatsoenlijk voor de PVV? Waar zijn deze mensen nou eigenlijk goed voor? Sommige beweren valselijk dat juist zij de banenscheppers zijn. Wie steun nodig heeft van de VVD is juist onzelfstandig en koestert valse hoop op belastingverlaging, terwijl de grenzen wagenwijd open blijven en met geld naar de EU wordt gesmeten. Dat kaklui op de VVD stemmen is enkel uit traditie. Deftigheid is een dun laagje vernis. Wie gebiedt u deftig te zijn? En wie gebiedt u volks te zijn? Dwalers. De VVD is een onnodige politieke partij; het zou beter een club moeten zijn zoals Rotary.

 6. Matthijs

  Alsof democratisch handelen ooit een oplossing voor een probleem heeft gegeven, heeft alleen maar meer ellende veroorzaakt.
  Ze doen toch waar ze zin in hebben en spelen volgens hun eigen regels, zouden wij ook moeten doen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.