Greenpeace zegt sorry voor vernieling Peruaans erfgoed

Sorry zeggen is niet genoeg.

De radicale milieu-organisatie Greenpeace heeft de duizenden jaren oude en mysterieuze Nazca-lijnen in Peru lopen vernielen om aandacht te vragen voor zichzelf en nu hebben ze spijt. Tja. Zo zag de actie eruit:

Ik schreef gisteren over de gevolgen van de ronduit achterlijke actie van Greenpeace:

De Peruaanse overheid wil Greenpeace nu aanklagen, niet omdat ze het oneens zijn met Greenpeace ofzo, nee, omdat Greenpeace een cultureel erfgoed heeft lopen vernielen door de gele letters in het zand te leggen. De voetafdrukken die zij hebben achtergelaten tijdens het neerleggen van die letters kunnen nog honderden jaren te zien zijn.

Vandaag zeggen ze sorry:

“Inwoners van Peru hebben laten weten het niet te waarderen dat Greenpeace-actievoerders op het terrein van dit erfgoed zijn geweest. Daarom biedt een delegatie van Greenpeace in Peru, die daar aanwezig is voor de klimaatconferentie, excuses aan voor het kwetsen van de gevoelens van de bevolking.”

Dat is in ieder geval iets, al moet Greenpeace natuurlijk óók excuses aanbieden voor het vernielen van het erfgoed. Dat durven ze blijkbaar niet, want dan bekennen ze schuld en kunnen ze een celstraf van maar liefst zes jaar krijgen.

Ik dacht eerst dat Greenpeace geen excuses zou maken, want als één organisatie lak heeft aan regels en een goede omgang met overheden, bedrijven, etc., dan is het Greenpeace wel. Greenpeace vindt het ge-wel-dig om bedrijven helemaal kapot te maken. Alles voor het ‘klimaat’.

Ik hoop dat de Peruaanse overheid voet bij stuk houdt en iedere Greenpeace-activist die de Nazca-lijnen heeft lopen vernielen jaren in de cel belandt. Dat zal ze leren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Cresto

  Beetje off-topic, maar….hoe zit het eigenlijk met die klimaattop die deze week in Peru wordt gehouden ? Je hoort en leest daar nauwelijks iets over. Het schijnt dat Nederland alleen een ambtelijke afvaardiging heeft gestuurd. Een Minister of staatssecretaris was kennelijk te veel van het goede.

 2. Baksteen

  Misschien zijn ze zich aan het inlezen voor de klap die gaat komen nu Duitsland zich aan het terugtrekken is uit de energiewende 🙂

 3. Iskander

  Niks horen over de top in Peru? Nou dan ging gisteren in het journaal het KNMI weer vol op het orgel: het warmste jaar ooit en voor het einde van deze eeuw een meter waterspiegelstijging in NL. Bang the drums en ook nu weer de suggestie wekken dat het wetenschappelijk bewezen is .
  Bah

 4. Wilhelmson

  Wat daar vor een groene wereldverbeteraars zooitje elke dag uit EU en VS uit het vliegtuig stapt in Lima / Peru is iets wat ik nooit had gezien, gedacht te zien en waarschijnlijk nergens anders terug zal zien. Ze laten er wel een carbon voetafdruk groter dan een dinosaurus achter en de indruk dat ze bij de peruanen en natives Quetschas achterlaten met er ook een zijn van ongeloof. Werkelijk te zot om op te noemen…

 5. Marcel Buurman

  Inderdaad een achterlijke actie van Greenpeace, waar ze inmiddels zelf ook achter zijn (http://www.greenpeace.nl/2014/Nieuwsberichten/Klimaat–Energie/Actie-bij-Nazcalijnen-in-Peru/).
  Maar dat neemt niet weg dat ik al lang donateur ben, en dat niet beëindig vanwege deze actie. Greenpeace is onafhankelijk van overheden, een puur door particuliere giften gerunde organisatie. Het is heel goed dat dit soort clubs bestaan, als tegenmacht tegenover de overheid en multinationals.
  Er werken veel dappere en gemotiveerde mensen. Ik ben het niet eens met al hun acties, maar wel met veel. Oók de actie tegen de oliewinning in het Noordpoolgebied ondersteun in van harte. Die plannen zijn veel te risicovol.
  En ik heb geen enkele moeite met dat Lego- filmpje tegen de plannen van Shell in de Noordpool.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.