Jodenhaat in Nederland: ‘Het is 1938!’

Hebben we straks nog wel Joden in Nederland? 

Wie nog steeds denkt dat het wel meevalt met de Jodenhaat in Nederland heeft de afgelopen zomer niet op zitten letten. De Jodenhaat rukt op in Nederland. Het antisemitisme is overal. We zien het anti-Joodse extremisme niet alleen binnen linkse bewegingen maar ook bij extreem-rechts. En bij moslims.

Ik las vandaag een uitstekende column van  Brigitte Wielheesen op Jonet.nl, een site voor en door Joodse Nederlanders. Wielheesen maakt zich ernstig zorgen. Ze denkt dat het weer 1938 is en dat het niet lang meer duurt voordat er misschien wel geen Joden meer wonen in Nederland. Ze begint haar column zo:

Mijn hele leven heb ik mij naïef afgevraagd wat bekenden van me in de jaren 1933-1945 tegen Jodenhaat en de anti-Joodse maatregelen gedaan zouden hebben. Passief of actief verzet, vluchten, collaboratie of de kop in het zand steken? Waarom leidde dit tijdperk tot de moord op zes miljoen Joden? Hoe was dit mogelijk? Ik begin het steeds meer te begrijpen. Het  aantal personen waarvan ik verwacht dat ze actief verzet zouden plegen kan ik op een hand tellen. Het aantal personen die ik in de laatste twee categorieën classificeer wordt steeds hoger. De Nederlandse politici vallen sowieso al in de laatste categorie. Het is te stil in Den Haag. Angstig stil.

Ze legt de vinger op de zere plek. Jodenhaat heeft altijd al bestaan in Nederland, en sinds 2000 is zelfs een sterke stijging van Jodenhaat te constateren, zoals Wielheesen verderop in haar column schrijft. Steeds meer Joodse Nederlanders (met name jongeren) overwegen ons land te verlaten omdat ze geen trek meer hebben om te worden beledigd, beschimpt en bespuugd.

Wat ook meespeelt, is hoe de politiek omgaat met belangrijkse Joodse gebruiken:

Politici steken al vijftien jaar hun kop in het zand of kijken weg. Het tijdperk 1933-1945 zijn ze vergeten en ze houden steeds minder rekening met het behoud van een eigen Joodse identiteit. Artikel 1 en 6 van de Grondwet wordt met een korreltje zout gehandhaafd. Dat bleek tijdens het debat over ritueel slachten en de voorstellen die in de politieke laden klaar liggen om de besnijdenis te ontmoedigen.

Terwijl de Jodenhaat toeneemt en steeds meer Joden willen emigreren, blijft de politiek rustig slapen:

De ministers Bussemaker en Asscher gaan binnenkort praten met gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties over de manier waarop discriminatie en antisemitisme het beste kunnen worden aangepakt. Er wordt gepolderd. Is dit de aanpak tegen Jodenhaat? Als de Nederlandse politici hun prioriteiten niet gaan verleggen, hebben we straks geen Joodse jongeren meer. Naïef ben ik niet meer. Het is 1938! Die paar mensen die ik met een hand kan tellen, koester ik.

De column van Wielheesen is wat mij betreft verplicht leesvoer. Ik zou zeggen: deel dit stuk met zoveel mogelijk vrienden, familie en kennissen, want we moeten ons hier echt bewust van zijn. Ik vind het bijzonder treurig om te lezen dat het in feite weer 1938 is, en ik hoop met heel mijn hart dat we het tij nog kunnen keren. Of dat ook lukt, weet ik niet, want van een echte aanpak van Jodenhaat in Nederland is geen sprake. Het is een grove, grove schande.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. jofele jood

  Nederlandse bestuurders en ageren tegen Jodenhaat, zij kijken wel uit met ruim een miljoen moslims binnen de grenzen, die strijken zij niet graag tegen de haren in als zij het al niet met hen eens zijn in hun anti-semitisme.

 2. chris2

  ‘Grappig’ dat de schrijfster Timmermans aanhaalt die direct verband legt tussen antisemitisme en de Europese ziel (wat dat mag zijn). Er is in 2014 natuurlijk helemaal gen verband te bespeuren tussen antisemitisme en het aantal moslims in EU…

 3. L. Michielsen

  Nederland gaat snel het antisemitische Zweden achterna.
  Typisch voor landen met een hoog Asielzoekersgehalte.

 4. Ongemakkelijk

  We weten allemaal waar de venijnige Jodenhaat zit, bij de moslims. Die enkele Nederlander die wat rare opvattingen heeft over joden zal geen geweld gebruiken, daar zit het probleem niet. Een beetje schelden moet je maar over je kant laten gaan, het is betreurenswaardig dat het zover is gekomen. Voor dreiging en geweld zou zero tolerance moeten gelden.
  Het probleem toen en nu is dat de doorsnee Nederlander conflicten uit de weg gaat. Als er echt wat tegen Jodenhaat wordt gedaan, zullen de moslims aangesproken moeten worden. Ik meen dat dat moet gebeuren. Maar dan krijg je “een tweedeling in de samenleving”. Er lijkt een ideologie te heersen dat een tweedeling voorkomen moet worden, maar dan accepteer je de virulente Jodenhaat van de moslims.
  We moeten echt eens confronterender worden.

  1. V.K.

   -@ongemakkelijk,

   -Alhoewel de groep anti-semitistiche moslims hier in Nl een grote groep is, is het grootste probleem/gevaar de NL-elite welke deze mensen hun gang laat gaan of gewoon wegkijken

 5. JanvanEechoud

  Aan de andere kant wordt de Jodenvervolging zwaar misbruikt door links. En JA, daar hoort WNL ook bij!
  FF geleden het volgende op FB van WNL geplaatst, nav de uitzending van vanochtend:
  “Ja, een erg leuke uitzending.

  Even een vraagje; Als we nu eens het woord “Marokkanen” vervangen door een ander woord, bijvoorbeeld “fietsen”of “Canadezen”, is het dan nóg steeds WALGELIJK? (minder, minder, minder…)
  Of is het allen maar walgelijk omdat Frits Hoefnagel doelbewust wil verwijzen naar WW2?
  Dat is een rattenstreek, maar als Frits dat per ongeluk deed…. dan is Frits géén rat!”
  Mvg, Jan van Eechoud

 6. NemTudom

  Is het niet zo, dat de jood zich verschuilt achter het jood zijn? Veel joden drinken thee met de mossel. De zelfde jood zorgt ervoor dat de moskeet zijn snoepsidie int. De gelden stroomt naar de theehuizen. Misschien dat de zelfde jood wel verteld waar de ander woont. Zei zitten in de regering. Ook daar zal je weinig horen van de zelfde jood over joden. Laat de jood ook eens zich zelf beschermen hier. Richt een joodse partij op in plaats groen rood te faciliteren. Of breek een lans voor je eigen land Israël. Of vecht mee om dat land te beschermen, in plaats hier als de zielige dimmy mossel rond te kruipen. Er zijn mogelijkheden zat om een grote bek op te zetten. Jullie horen hier en niet de mossel waar jullie voor kruipen en thee drinken. m.v.g. Dimmys.

  1. Maaike

   Nem Tudom, gaat u zich alstublieft verdiepen in de joodse geschiedenis, en over het joodse leven nu. Joden die zichzelf moeten beschermen….Dat doen ze, en helaas is dat nodig, of weet u niet dat er permanente bewaking en camera’s bij vele joodse instellingen zijn? Joden moeten zichzelf beschermen. Het is schandalig wat u opschrijft!

 7. Baksteen

  Europa heeft 6 mln Joden geruild voor 44 mln Moslims. De EU gaat het karwei af maken door Israel volledig klem te zetten dmv de erkenning van de omringende Arabische landen zodat Israel onverdedigbaar wordt en de Joden alsnog kunnen worden geelimineerd.
  De impact van de media kunnen we bij feestjes en partijen beluisteren en de desinformatie is dagelijks volgen op radio en tv. Het gif zit overal en is structureel!

  1. Pjotter

   Baksteen en Maaike, “BINGO”

 8. Baksteen

  “De toenmalige minister Timmermans noemt antisemitisme een uiting van ‘één van de donkerste delen van de Europese ziel”
  En handelt of hij er met overtuiging deel van uit maakt.

 9. joga

  Wat respecteer ik het Joodse volk, dat hoe klein ook die smerige islam er nog steeds onder weet te houden, alleen door kennis, kunde en gogme te combineren met een enorme strijdlust, die vrijwel alle Nederlanders hier in het land zo ontberen. Ik schaam me dagelijks dood voor dat deel van het volk, dat zich nog Nederlander durft te noemen en die islamitische bende in de kont kruipt. Waar zijn de knokploegen en het verzet van weleer? Ik ben bang dat ze uitgestorven zijn met mijn vader, die daarvoor voor een vuurpeloton stond.

  1. Pjotter

   Ja Joga, duizenden jonge en ouderen gaven hun leven voor onze vrijheid en die wordt nu verkwanseld, hopelijk hoeven hun kinderen en kleinkinderen hen later niet te vervloeken, het is meer dan een schande.

 10. chris2

  Frank is nogal lyrisch over dit stuk, dat hij ‘verplicht leesvoer’ noemt. Maar heeft toch een omissie ontdekt: extreem rechts. Dus dat haalt hij er zelf nog maar, heel politiek correct, even bij. Ik ben dan meteen nieuwsgierig naar het aandeel van bijvoorbeeld lichamelijk en verbaal geweld veroorzaakt door extreem rechts en dat door moslims, maar dat is kennelijk te veel gevraagd…
  Zou overigens wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.
  De schrijfster noemt extreem rechts niet, maar wel Marokkaanse en islamitische haatsites en de onevenwichtige berichtgeving (links!) over Israël.
  Toch heeft haar stuk iets tweeslachtigs. Waarom nu juist Timmermans aanhalen met die wegkijkuitspraak over de Europese (antisemitische?) ziel?
  Waarom wel naar de Marokkanen wijzen, maar tegelijk het met het CIDI kennelijk heel erg vinden als er wat minder van die gasten in ons land zouden zijn? En dan toch ook weer politici verwijten dat ze niet doorpakken…
  Bij nader inzien, niet zo sterk.

 11. Twan 21

  Jodenhaat komt in NL voor bij de moslims maar ook bij de ideologische erfgenamen van de NSB en NSDAP, n.l. de socialisten van PvdA, GL en SP.

  Zolang het socialisme groot is moeten Joden zich zorgen maken.

  Nog een reden om het socialisme te verafschuwen.

 12. Kuifje

  Met de massale instroom van moslim immigranten is ook o.a de Jodenhaat mee ingestroomd.

  En die Jodenhaat zal in de toekomst helaas toenemen omdat de meeste “nieuwkomers” (via immigratie) moslims zijn.

  http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2014/7/Wegkijken-heeft-geen-zin-antisemitisme-hoort-bij-de-islam-1560780W/

  En niet alleen Jodenhaat is mee ingestroomd met de moslim immigranten maar ook b.v homohaat.

  As US tears itself apart over torture of terrorists, let’s just remember who we’re up against: ISIS throws man off roof to his death for being gay
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2868419/Thrown-roof-gay-ISIS-release-chilling-new-images-brutal-execution-man-guilty-sodomy.html#ixzz3LVtloIW3

 13. pm10326340

  De vorige keer dat we het tij niet konden keren kregen we Wereldoorlog II. Ondertussen zijn het niet alleen de Joden meer die de hete adem voelen want de autochtonen merken ondertussen ook dat ze hun vrijheid verliezen. De geschiedenis gaat zich dus herhalen want mensen denken door de krokodil te voeren dat zij zullen ontkomen. Niet dus. De volgende dag staan wij op het menu.

 14. Bes Tolen

  Die Wielheesen helpt de zaak niet met haar onkundig geschrijf. Dus begrijp ik niet dat Frank Verhoef haar aanhaalt om zijn artikel te ondersteunen. De islam is een probleem voor joden maar niet alleen voor hen. Van domme westerse politiek zoals in de negentiger jaren in Joego Slavië bedreven en blijkbaar breed gesteund, zou ook van geleerd moeten worden. Wie zijn er toen sterker gemaakt? Aan de nodige voorzichtigheid, inzicht en deskundigheid heeft het dus al aan ontbroken. De wereld is er bepaald niet beter op geworden sindsdien. Onze eigen positie als Europeanen is echt wankel aan het worden. Agressieve machtspolitiek waar dat niet gepast is, kenmerken de huidige politiek. [Reden waarom ik bijvoorbeeld zo’n De Hoop Scheffer helemaal niet zag zitten.]. We missen moedige, bekwame politici om vooruit te helpen. Ondertussen, het gaat ”gewoon” slecht.

 15. Ruud562

  Met het ongebreideld toelaten en faciliteren van de islamideologie kan je waarlijk afvragen wat na de joden de volgende doelgroep zal zijn die zal worden belaagd.
  Want verdomd, de geschiedenis herhaald zich wederom, zo begon het ook in de jaren dertig in Duitsland. Met hier toen ook een regering en koningshuis dat volkomen blind was.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.