Kerstgedachte! Kruip niet met drank op achter stuur

Geen categoriedec 10 2014, 21:00
Wie met drank op gaat autorijden kan hele gezinnen verwoesten. Doe het niet.
Nog iets meer dan twee weken en het is Kerstmis. Het is daarom hoog tijd voor een Kerstgedachte. Van mij, voor iedereen die dit stuk leest. We drinken bijna allemaal wel eens een biertje of wijntje, zeker als we naar familie en vrienden gaan met Kerst om ons vol te stoppen met kerstchocolade, kerstkoekjes en - als u een beetje geluk heeft - een monsterlijk lekker kerstmaal.
Daar is niks mis mee. Een goede wijn is een uitstekende aanvulling op een bijzonder diner. Sterker nog, ik vind het in sommige gevallen zelfs onmisbaar. Dus ja, ik beken: ik drink een glaasje of twee met Kerst.
Wat ik echter nooit doe, en wat niemand ooit zou moeten doen, is alcohol drinken en daarna in de auto stappen naar huis. Het klinkt nogal logisch. Iedereen weet dat alcohol de reactiesnelheid vertraagt en dat alcohol in het verkeer wereldwijd jaarlijks honderdduizenden doden veroorzaakt.
Toch pakken veel mensen de auto omdat ze denken dat ze dat kleine stukje wel kunnen rijden na drie glazen bier of wijn of wat voor alcoholische drank dan ook. Ze denken: 'Ja, maar de vorige honderd keer dat ik het deed, ging het ook gewoon goed.' Dat kan waar zijn, maar een ongeluk zit in een piepklein hoekje.
Dat ongeluk kan grote gevolgen hebben. Je zou maar iemand doodrijden omdat je door de drank niet goed kon anticiperen op wat er plotseling gebeurde op de weg. Je vergeeft het jezelf nooit meer. Hele gezinnen gaan eraan onderdoor. Dat schuldgevoel gaat nooit meer weg. Lees verder op pagina twee.
Mensen die nog wel eens met een glas op achter het stuur stappen (maar ook mensen die bij dat soort mensen in de auto stappen terwijl ze weten dat de bestuurder beschonken is), adviseer ik altijd een goed boek te lezen. In de hoop dat het dan bij ze doordringt.
Het boek dat ik altijd aanraad is een tijdloos boek: Herinneringen van een engelbewaarder van W.F. Hermans. Misschien wel zijn beste werk. De hoofdrolspeler, Bert Alberegt, rijdt in een beschonken toestand een jong meisje dood. De schuldgevoelens vreten aan Alberegt. Zo erg zelfs dat hij er paranoïde van wordt.
Eigenlijk zou het boek verplichte kost moeten zijn om het rij-examen te mogen halen. Na het lezen van dit boek van Hermans is eenieder voorgoed genezen van het malle idee dat je met een slok op best naar huis kunt rijden. Pak gewoon een taxi. Ga met de trein. Blijf ergens anders overnachten. Whatever. Als je maar niet dronken achter het stuur gaat zitten. Daar krijg je eeuwig spijt van.
Voor wie het boek nog niet heeft gelezen, maar wel graag binnen één minuut wil worden overtuigd waarom het onverstandig is om te drinken en te rijden, moet deze recente Britse advertentie kijken. De advertentie is keihard, maar dat is de enige manier waarop de boodschap blijft hangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten