Waarom Lodewijk Asscher niet automatisch PvdA-leider wordt

Geen categoriedec 10 2014, 20:00
De linkse media hemelen Lodewijk Asscher op, maar dat betekent niet dat hij Diederik Samsom gaat opvolgen. Integendeel.
Eén ding staat vast: 2015 wordt niet het jaar van Diederik Samsom. Het wordt wél het jaar van de afslachting van de PvdA. De verbeten Samsom zal het veld moeten ruimen, want alles gaat mis met hem. Natuurlijk wordt er flink op los gespeculeerd wie Samsom moet gaan opvolgen als hij voor de derde keer op rij de verkiezingen verliest.
Lodewijk Asscher wordt het vaakst genoemd als de nieuwe PvdA-leider. Vooral de linkse media zien in hem een verlosser, net zoals ze in toenmalig burgemeester Job Cohen de verlosser van links zagen. En in Diederik Samsom. Het lijkt me dat dit gegeven niet in het voordeel van Asscher werkt. Laat ik het uitleggen.
Linkse politici die de torenhoge verwachtingen van de linkse media niet waarmaken, worden ongenadig hard afgestraft door diezelfde media om de komst van een nieuwe linkse leider voor te bereiden. Zo ging dat met Cohen, zo gaat het nu met Samsom en zo zal het straks gaan met Asscher als hij wordt binnengehaald als de nieuwe PvdA-leider.
Wie naar de Verenigde Staten kijkt, ziet daar precies hetzelfde gebeuren. De linkse media waren in 2008 en in 2012 helemaal idolaat van Barack Obama. Iedere keer dat hij iets beloofde - wat het ook was - raakten de journalistiek verder in extase. Nu zijn ze zwaar teleurgesteld in hem en nemen ze massaal afstand van hem, om tegelijkertijd hun linkse hoop te projecteren op Hillary Clinton.
PvdA'ers die niet aan de korte maar de lange termijn denken moeten de hoge verwachtingen die de media van Asscher hebben verafschuwen. Die hoge verwachtingen zijn dodelijk. Slimme PvdA'ers weten: het leiderschap van Asscher is eigenlijk bij voorbaat al mislukt. Niet alleen vanwege de hoge verwachtingen, maar ook vanwege de puinhopen die hij als wethouder Financiën heeft achtergelaten in Amsterdam.
Lees verder op pagina twee.
Asscher is medeverantwoordelijk voor de financiële puinhoop die zijn opvolger en inmiddels vertrokken wethouder Pieter Hilhorst in zijn schoot kreeg geworpen. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd, en Asscher weet het. De lijken in de kast komen er een keer uit, en het meest geschikte moment daarvoor is de eerstvolgende landelijke verkiezingscampagne met hem als partijleider.
Het zou vanuit PvdA-oogpunt slim zijn om Asscher helemaal niet te zien als de opvolger van Samsom. Daar zijn nog een paar andere redenen voor. Als Samsom opstapt als partijleider en het kabinet niet meteen valt, is het voor Asscher onmogelijk de partij te leiden vanuit het kabinet. Hij is als vicepremier met heel andere dingen bezig. Iemand uit de fractie zal Samsom in ieder geval tijdelijk moeten opvolgen.
Verder moeten we niet vergeten dat de PvdA een volgende partijleider wil aanwijzen middels interne verkiezingen. Net als vorige keer zullen veel kandidaten staan te springen om zich PvdA-leider te mogen noemen. Er zijn er genoeg. Ronald Plasterk zal het nog een keer willen proberen, net als Martijn van Dam. En wat te denken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die door Elsevier zelfs is verkozen tot Nederlander van het Jaar?
Oh, en speechen kan Asscher ook al niet. Zie deze slaapverwekkende toespraak tijdens het PvdA-congres in 2013:
Kortom, het is helemaal niet logisch dat Asscher automatisch de nieuwe PvdA-leider wordt. Sterker nog, ik denk dat hij beter nu alvast de pijp aan Maarten kan geven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten