Koning moet helemaal niet betrokken worden bij formatie

Een commissie wil dat de koning voortaan geen actieve rol speelt in formatie… maar dat hij wél goed wordt geïnformeerd.

Het is een vreemde houding: aan de ene kant moet de koning zich niet bemoeien met het formatieproces, maar aan de andere kant moet hij wel degelijk goed op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.

Vreemd, maar een door de Tweede Kamer aangestelde commissie zegt dat toch echt:

De commissie, gevormd door de Nijmeegse wetenschappers Paul Bovend’Eert, Carla van Baalen en Alexander van Kessel, stelt nu dat ‘het informatierecht van de koning beter gestalte moet krijgen’. Als lid van de regering én als staatshoofd dient hij tijdens een formatie ‘regelmatig nauwkeuriger’ op de hoogte te worden gesteld van de voortgang. Hij moet ook het eindverslag aangeboden krijgen.

Eén van de argumenten die gebruikt worden door de koning-verheerlijkende commissie is dat hij ministers ook de eed afneemt. Ja dat klopt. Dus? Wat wil de commissie daarmee zeggen? Een puur symbolische monarch kan dat ook doen. Dat betekent echter niet dat hij daadwerkelijke macht heeft. En als dat niet zo is, is er geen enkele reden om hem steevast op de hoogte te houden van de meest recente formatie-ontwikkelingen.

Vergeleken met zijn moeder is Willem-Alexander een hele verbetering. Anders dan zij probeert hij boven de partijen te staan en komt hij niet met allerlei politiekcorrecte slogans aanzetten om niet-politiekcorrect Nederland terecht te wijzen. Geweldig, prima, een heel gezonde ontwikkeling.

Leuk, maar dat doet niets af aan het idee dat de monarch een puur symbolische functie moet krijgen – en daarna zelfs helemaal moet verdwijnen. Ook een goede koning is een ongekozen staatshoofd en daarom ondemocratisch tot op het bot. Zijn macht moet daarom worden ingeperkt, niet worden vergroot. Als er twee jaar geleden voor werd gezorgd dat de monarch a) geen invloed meer had op het proces en b) ook niet volledig werd geïnformeerd: prima. De volgende keer moet zijn rol nóg minder groot worden.

Met andere woorden, na de volgende verkiezingen moet de koning helemaal buiten het proces worden gelaten. Geen officiële gesprekken over de gang van zaken, niets. Hij ziet vanzelf wel of er een kabinet komt… of niet. Het gaat hem verder niet aan; voorlopig mag hij ons land op symbolische wijze representeren in het buitenland, maar dat is het dan wel.

Hopelijk legt de Tweede Kamer het advies van de commissie dan ook naast zich neer. Hoe minder informatie Willem-Alexander krijgt, hoe beter hij begrijpt dat zijn politieke rol uitgespeeld is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Baron van Hier tot Ginder

  Beste Michael,
  Het resultaat van de vorige formatie waarbij het staatshoofd buiten spel werd gezet daar plukken we nog steeds de wrange vruchten van. Het gemarchandeerd met de zg. “bevriende oppositie” en het via de achterdeur binnenhalen van kereltje Pechtold is daar het resultaat van. De opdracht die het staatshoofd bij de formatie geeft luidt: Stel een kabinet samen dat kan rekenen op een meerderheid in de Staten Generaal. Daar hoort de 1e Kamer ook bij, graag of niet! Zonder deze opdracht kregen we het kabinet dat NIET kon en kan rekenen op een meerderheid in de Staten Generaal.
  Verder is de bewering dat het staatshoofd ondemocratisch gekozen is onzinnig. Het staat het Parlement te allen tijde vrij de grondwet te veranderen en het koningschap af te schaffen. Zeker bij de troonswisseling had dit gekund. Maar blijkbaar vindt een democratisch gekozen meerderheid in het Parlement dit niet gewenst op dit ogenblik.

 2. Costa

  Toch apart dat Michael de Grondwet compleet negeert in z’n verhaal. De Koning heeft nu eenmaal bepaalde rechten die je niet kunt negeren.

  Zoals Baron mooi aangeeft: als de TK wil zal het de Grondwet hiervoor eenvoudig kunnen wijzigen, een meerderheid is immers snel te vinden voor dit soort voorstellen.

  Afgelopen jaar heb ik trouwens met veel plezier een aantal colleges van de heer Bevend’ eert mogen volgen over vergelijkend staatsrecht. Intelligente man, die ook weinig heeft met het idee van een koning.

 3. tonzwart

  Inderdaad is het koningschap een ondemocratisch instituut. Dat staat buiten kijf. Maar veranderen zal niet gemakkelijk zijn. Een overgrote meerderheid van de bevolking is vóór het koningschap. Dus gaat dat niet lukken. Misschien over heel veel jaren.
  Maar over democratie gesproken; wij hebben hier in dit land een nepdemocratie. Het volk heeft geen enkele invloed, nadat het rode potlood gebruikt is. Wij leven in een partij dictatuur, met een koning als staatshoofd. Hoe gek wil je het hebben?

 4. ikwoudatiedereennadacht

  Als de koning zonodig geinformeerd moet worden, koopt hij maar een krant, net zoals zijn onderdanen dat moeten doen. Nergens voor nodig dat hij meer/beter geinformeerd moet worden dan de burger.
  Hopelijk krijgen we snel een republiek, en worden de bezittingen van het koningshuis verdeeld onder alle Nederlanders (met slechts 1 paspoort) Dat is pas nivellering ! !

 5. Staphylocoque

  Waarom gaat u nou voorbij aan het feit dat de koning lid is van de regering? Dat is misschien niet leuk, maar u kunt het niet aan uw laars lappen. U moet dus niet bij de commissie zijn, maar bij degenen die ervoor kunnen zorgen dat de koning geen deel meer uitmaakt van de regering.

 6. FredvdSanden

  Alleen al het feit dat sommige schapen die mafkees “koning” noemen zegt al genoeg over het schaap…

 7. FredvdSanden

  “De Koning heeft nu eenmaal bepaalde rechten die je niet kunt negeren.”
  Meen je dit? Wie heeft hem dan die zogenaamde rechten gegeven? Bij de gratie Gods? Ken je het sprookje over die keizer zonder kleren?

  1. Staphylocoque

   En u meent dit serieus?

 8. HenryJoseph

  De koning ondemocratisch? Ons hele land wemelt van de ondemocratische mensen, beslissingen, situaties, processen. De koning is nog het minste probleem. Naïef om te denken dat als Nederland een republiek is dat we dan in een democratisch paradijs leven. Wordt wakker en wees blij dat we een staatshoofd hebben dat daar gekomen is zonder ellebogenwerk. Wij zijn een van de weinige landen ter wereld die in de gelukkige positie is om haar staatshoofd gedurende 40 jaar op te leiden voor die functie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.