Kopen als het laag staat

Menig belegger vindt het een dooddoener als je zegt dat je laag moeten kopen (en uiteraard hoog moet verkopen), maar het valt niet mee om de gouden regel in praktijk te brengen. Natuurlijk weet niemand wanneer laag, laag genoeg is. Daarnaast heeft een trend een soort aanzuigende werking op analisten. De meest optimistische verhalen komen we tegen als de markt zijn hoogtepunt nadert en andersom. Het meest legendarische voorbeeld was wel de cover van het Amerikaanse blad Businessweek in augustus 1979, waarop een slogan prijkte die de dood van de aandelenhandel aankondigde. Niets bleek minder waar.

De situatie op de grondstoffenmarkt kon wel eens in dezelfde fase zitten. Grote banken zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Credit Suisse en Barclays hebben allemaal plannen om of met de handel in grondstoffen te stoppen dan wel deze flink af te bouwen. Iets dat een typisch verschijnsel is op of nabij de bodem van de markt.

Door de angst voor deflatie en de verwachting van een verminderde groei in met name China is al het geloof in grondstoffen verloren. De toch al lage prijzen zijn sinds de zomer verder gedaald, met als meest opvallende slachtoffer de olieprijs. Daar waar de commodities-index in luttele maanden met 20% in elkaar stortte halveerde de olieprijs. Overigens daalden niet alle grondstoffen. Producten als cacao en koffie stegen sterk als gevolg van het Ebolavirus en de plaatselijke droogte.

Grondstoffengoeroe Jim Rogers ziet de algehele malaise als tijdelijk. Behalve de schaliegas en –olieproductie in de Verenigde Staten zijn er geen nieuwe bronnen aangeboord. China mag dan wel minder hard groeien dan eerst werd gedacht, maar het groeit nog steeds. En in absolute zin is die groei indrukwekkend. Rogers vergelijkt de daling in de gronstoffenprijzen met die in de aandelenmarkten van 1987, 1990 en 1994. Sommige aandelen gingen toen vele tientallen procenten onderuit zonder dat dit het einde betekende van deze bedrijven en al helemaal niet van de aandelenmarkt in z’n totaliteit.

Hetzelfde probleem ziet hij in de landbouwsector. In de westerse wereld is er bijna geen boerenzoon meer die het ambieert om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Dus vergrijst de boerenbevolking. De gemiddelde leeftijd van de boeren in de VS is 58 jaar. In Japan is het zelfs 66 jaar. Mede daarom acht hij de landbouwproducten het meest kansrijk. Zo is hij in 1998 een index van landbouwproducten gestart en momenteel staan de prijzen zo’n 25% onder het niveau van 1998. Dat in combinatie met de vergrijzing van de boerenbevolking, de stijgende wereldbevolking en welvaart en altijd de mogelijkheid van het mislukken van meer oogsten.

In het verlengde hiervan zijn de bevindingen van de OECD en de FAO interessant. Zij hebben naar India gekeken en constateren niet alleen dat het India de op een na grootste bevolking ter wereld heeft, maar ook veruit de grootste aantal boeren en ‘s werelds grootste plattelandsbevolking. De landbouwsector in India heeft de afgelopen jaren een ware transformatie doorgemaakt. Niet alleen qua productie, maar ook voor wat betreft de productiviteit.

India behoort tot een van de grootste exportlanden van landbouwproducten. Het handelsoverschot wat ze daarmee bereikte was in 2000 $ 3,6 miljard. In 2013 was het overschot $ 22 miljard. Het toeval wil dat India ook een van de landen is die het meest profiteert van de huidige lage olieprijs.

Veel grondstofproducten worden uitgedrukt en verhandeld in dollars. Dit heeft een prijsdrukkende effect. Gezien de verwachtingen dat de dollar eerder verder stijgt dan daalt in waarde, speelt dit de grondstofprijzen parten. Bijvoorbeeld bij de goudprijs. Andere edelmetalen zoals palladium, platina en zilver daarentegen kunnen goed profiteren van een economisch herstel in de komende jaren. Dit geldt zeker voor de basismetalen zoals koper.

Grondstoffen bieden zeker beleggingskansen en misschien niet direct, dan wel indirect via aandelen van bedrijven die met grondstoffen te maken hebben zoals mijnen en verwerkers en landen zoals India maar ook Australië en Brazilië.

Michael Toorop
Managing Partner Persist Global Wealth Management

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. Henk

  Een slimme belegger belegt nu in olie, Russische roebels en bitcoins ;-).
  Maar goed, het lijkt me evident dat de grondstofprijzen nu veel te laag zijn en vroeg of laat weer omhoog gaan.
  Je moet soms wel een lange adem hebben, voordat een markt weer aantrekt.
  Of zoals Keynes ooit zei (niet letterlijk): Markten kunnen langer irrationeel blijven dan dat jij solvabel kunt zijn.

  1. MT

   Wel een mooie stelling van Keynes. Zelf ben ik aanhanger van valuebeleggers zoals Buffet. Hij zei ooit dat je moet kopen als het bloed door de straten vloeit.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.