Lijden in de 21ste eeuw

De mens lijdt het meest onder het lijden, dat hij vreest.
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen dan God te dragen geeft.

Een gastbijdrage van Fred Udo.

De vraag hoeveel engelen op de punt van een speld konden zitten was een brandend probleem in de 17e eeuw. In onze tijd is de vraag hoeveel graden de aarde in 100 jaar opgewarmd zal zijn –  voor velen een vraag die hun leven beheerst. De vraag is van dezelfde orde als de vraag over de speldenpunt, want een antwoord op de klimaatvraag is er niet en kan niet gegeven worden. De reden is, dat de aardse atmosfeer een chaotisch systeem is, waarvan het gedrag tot nu toe een mysterie is, en dat blijft waarschijnlijk nog wel even zo.

Het aanwijzen van een menselijke oorzaak voor de opwarming van de aarde in een interglaciaal tijdperk is een versimpeling van een multidimensionaal probleem tot een eendimensionaal lineair model, dat weliswaar iedereen begrijpen kan, maar dat geen verklaring kan geven voor het gedrag van ons klimaat. Het voorspellend vermogen van deze modellen is aantoonbaar nihil.

Fysisch is het bouwen van eendimensionale modellen over het klimaat dus niet zinvol, maar in de politiek zijn deze modellen dodelijk effectief, want de Amerikaanse publicist H.L. Mencken zei al lang voordat het klimaatprobleem uitgevonden was:

The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.

Het eendimensionale model zegt, dat met toenemende kooldioxide concentratie de temperatuur van de aarde zal stijgen. Hoeveel is niet bekend, maar de politiek neemt aan,
a. dat het veel is en
b. dat die hoge temperatuur tot rampen leidt (IPCC).

Lees verder op pagina 2.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

1 reactie

  1. APvdHoeven

    Gewoon een uitstekend stuk, maar door de continue propaganda ten behoeve van de theorie dat de aarde opwarmt ten gevolge van de door de mensen veroorzaakte CO2 ( en andere broeikast gassen) uitstoot komt deze publicatie niet in de grote media terecht. En dat is heel jammer.
    De klimaat-alarmisten blazen dagelijks hun propaganda via de grote media de wereld in , hierbij gesteund door hele series communicatie-deskundigen welke worden betaald door bedrijven die uit de “groene duurzaamheid ” een “dikke boterham met beleg” aan winst via subsidies willen halen.
    Het geld dat nu wordt verkwist aan subsidies voor windmolens en zonnepanelen met bekabeling zou beter besteed zijn aan wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van het bouwen van thorium- kerncentrales.
    Mocht men er in slagen de hiervoor benodigde technologie te verkrijgen voor deze elders beschikbaar komt , heeft men nog wat te exporteren en verkopen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.