Mark Rutte doet alles voor het pluche

Het pluche is zo lekker zacht en warm.

Hoe is het mogelijk dat het kabinet de afgelopen dagen langs de rand van de afgrond is gescheerd maar er niet overheen is gegaan? Dat is geen verzuchting. Het is een oprechte vraag die een antwoord verdient. Het heeft alles te maken met premier Mark Rutte.

Rutte is een vriendelijke man, een mensenmens. Wie hem weleens heeft ontmoet – ik heb hem een paar keer gesproken – weet dat hij enorm vriendelijk en benaderbaar is. Heel anders dan Jan-Peter Balkenende, die altijd wat afstandelijk is gebleven.

Het feit dat Rutte zo aimabel overkomt (en dat niet alleen, hij is het ook) vormt een belangrijk onderdeel van zijn succes. Hij wil van zijn kabinet een succes maken door op een vriendschappelijke manier om te gaan met coalitiepartner PvdA.

Rutte is bereid handreikingen doen als Diederik Samsom dat nodig heeft. Dat zit in de aard van Rutte, die een loopbaan als mensenmanager bij Univé achter de rug heeft voordat hij staatssecretaris, partijleider en premier werd.

De premier doet er alles aan om de lieve vrede te bewaren binnen de coalitie. Soms wordt hij boos, maar dat is dan altijd functioneel. Dan stuurt hij een sms’je naar Marleen Barth (PvdA) in de Senaat als het dreigt mis te lopen met de stemming over de zorgwet: “Doe een derde termijn!”

Rutte wil dat zijn tweede kabinet slaagt. Zijn strategie: aardig zijn en aardig blijven. Daar zit meteen ook zijn grote zwakte. De VVD-achterban loopt woedend weg omdat Rutte steeds maar weer toegeeft aan de PvdA op voor liberalen essentiële punten.

Hij wil maar één ding en dat is op het pluche blijven zitten. Hij wil niet wéér naar de Koning toe om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Om dat te voorkomen is hij bereid heel veel weg te geven. Daarom blijft hij steeds maar weer poeslief tegen de PvdA’ers in zijn kabinet, wat ze ook uitvreten.

Nogmaals, de premier is een ontzettend aimabele man, maar dat gaat hem nog eens opbreken als partijleider van de VVD. Let maar op. Het ging gisteren al bijna faliekant mis. Het is wachten tot er in VVD een opstand uitbreekt tegen de eeuwig vriendelijke Rutte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. nick

  Klopt helemaal lijkt mij. Maar zachte heelmeester maken stinkende wonden!

  Rutte, met zijn “vriendelijke’ gedrag heeft inmiddels ons land naar de afgrond van de socialisten gemanouvreerd. Het wordt de hoogste tijd dat zijn achterban ( en liefst de hele bevolking) corrigerend gaat optreden. Deze laatste vieze en ondemocratische actie is wel de druppel….

  1. hans-e-pans

   Voor deze altijd vriendelijke en uiterst benaderbare en aimabel mensenmens moeten wij gewone, bijna altijd betalende, Nederlanders flink boeten/betalen.

   Dan maar iets minder vriendelijke en uiterst benaderbare en aimabel mensenmens, want hoe je het ook bekijkt wij altijd te vriendelijke en tot het uiterste betalende en aimabele mensenmansen zijn het die moeten dokken voor het feit dat M Rutte altijd wil slagen.

 2. Cresto

  Arend-Jan Boekestijn zei ooit over Mark Rutte: “Hij heeft geen visie”. Dat is precies het punt. Aardige vent, vlotte prater, maar geen ideeen en geen ruggegraat. Heeft eens samen met Melanie Schultz voorgesteld dat VVD en D66 moeten gaan fuseren. Een linksige liberaal zogezegd. Dat verklaart ook waarom hij zo soepeltjes met de PvdA overweg kan.

 3. Avander

  Fijn om te weten dat een vriendelijke windhaan dit land bestuurt.
  Dit mensenmens leidt ons dus dieper de Europese afgrond in en toont zijn mensenliefde door de Nederlander af te branden, uit te laten kleden en kalm aan te laten versterven ten faveure van alle andere lieve mensen hier en daar.

 4. J.C.

  Vannacht dacht ik anders: die man heeft totaal geen inlevingsvermogen, hij weet totaal niet wat de feitelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze voor de “gewone man” tot gevolg kan hebben. Kortom: totaal geen zicht op de werkelijkheid. Maar wel sterk beïnvloedbaar, vooral door de elite en door mensen, die uit zijn op macht (bijvoorbeeld de schaduwpremier) en geld.

  Gevaarlijk voor een samenleving om zo’n man aan het roer te hebben…………..

 5. W.H.J. Reiss

  Als ik dat allemaal zo lees dan is het een echte…Sukkel !

 6. madmaddy

  Mijn beeld van een vriendelijke en aimabele man was in een slag verdwenen toen hij Geert Wilders dat geintje flikte met dat verhaal van de islamitische aap die uit de mouw kwam. Achterbaks mannetje is het.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.