Kabinet staat nog steeds op punt van vallen

Het kan ieder moment fout gaan.

Ze zijn er nog niet uit, de drie PvdA-dissidenten uit de Eerste Kamer en het kabinet van Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Edith Schippers. Schippers dreigde gisteren met opstappen als de PvdA niet met een oplossing zou komen voor het probleem dat zij zelf hebben veroorzaakt (door niet in te stemmen met de zorgwet en de vrije artsenkeuze).

Gisteren was er koortsachtig overleg in het Torentje, bij het ministerie van Asscher én bij het huis van Adri Duivesteijn, die vlakbij station Hollands Spoor woont in de Haagse Schilderswijk. Naar verluidt zijn de andere twee PvdA-senatoren om en moest er gisteren (en vandaag) alleen nog worden ingepraat op Duivesteijn. Als hij niet meegaat met de voorgedragen oplossing, dan is een val van het kabinet onvermijdelijk.

Het vertrouwen tussen de twee coalitiepartners, en dan met name bij de VVD als het om de PvdA gaat, is bijna helemaal weg. Ik snap dat wel. De PvdA is een ronduit onbetrouwbare coalitiepartner. Dat is de PvdA altijd al geweest, in de hele parlementaire geschiedenis van het bestaan van die partij. Wat je ook vindt van de vrije artsenkeuze en of dat zou moeten worden ingeperkt om te bezuinigen, de PvdA’ers wisten heel goed wat ze deden toen ze tegen stemden.

Rutte zei gisteren bij het verlaten van het overleg in het Torentje dat hij denkt dat ze er gezamenlijk uit kunnen komen als ze vandaag verder onderhandelen:

Dat gebeurt in de verwachting dat die gesprekken “kunnen leiden tot een positieve uitkomst”, zei Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag na afloop van overleg tussen kopstukken van de coalitiepartijen in het Torentje.

“We zullen morgen moeten bezien of dat ook inderdaad gebeurt. In elk geval is er aanleiding dat die kans er is en we willen die kans benutten.” Volgens Rutte hebben de betrokkenen de hele dag gewerkt om “stap voor stap te komen tot een oplossing van de gerezen problemen”.

Wat belangrijk is om te beseffen is dat Duivesteijn geen enkel belang heeft om te draaien op het punt van de zorgwet. De twee andere senatoren wel, omdat hen nog een mooie baan in het vooruitzicht kan worden gesteld, maar Duivesteijn is ongeneeslijk ziek. Die heeft echt geen behoefte aan koehandel. Het klinkt misschien hard, maar zo is het wel.

Vandaag wordt dus opnieuw een spannende dag, omdat nog steeds ieder moment het kabinet kan vallen. Wie daar baat bij heeft? In ieder geval de VVD, die straks kan zeggen dat de PvdA een onbetrouwbare coalitiegenoot is. Dat klinkt als muziek in de oren van de rechtse kiezer. De PvdA is de grote verliezer, want wie breekt, betaalt. Maar, eerlijk is eerlijk, met 11 zetels in de peilingen kan het eigenlijk niet veel slechter gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  “Wie daar baat bij heeft? In ieder geval de VVD”
  Daar geloof ik nou eens niets van. Ook de VVD scoort momenteel slecht in de peilingen, omdat het gewoon verraad aan de kiezer pleegt. Dat verandert écht niet, omdat de PvdA het kabinet laat vallen op het punt van de vrije artsenkeuze. Want als het er om gaat, dan wil de meerderheid van de kiezers gewoon die vrije keuze behouden blijft en zullen juist de PvdA dankbaar zijn, om voet bij stuk te houden!

 2. Gielah

  Ik zou best willen hopen dat dit kabinet valt.
  Echter… dan bedenk ik mij dat nieuwe verkiezingen nog steeds dezelfde machtsverhoudingen zullen laten zien en dat er weinig hoop op verandering, laat staan verbetering is.

  Het CDA heeft momenteel praatjes, dat ze het zo ontzettend oneens is met de coalitie, maar ik zal nooit vergeten hoe dol het CDA is op Brussel.
  Pas gisteren nog las ik hoe 5 CDA EU-parlementariërs voor erkenning van een Palestijnse staat hebben gestemd!
  Daar is dus NIETS van te verwachten, dat staat volkomen haaks op wat ikzelf als christelijk gedrag zie en ik heb geen enkele fiducie dat een kabinet met het CDA erin iets goeds zal (willen) brengen.

  Datzelfde geldt bijna nog meer voor het, ook in ándere opzichten zeer onwenselijke, D´66…. een partij die ik voor mezelf altijd ‘de anti-leven’ partij noem.

  Ook met D´66 en CDA in een nieuwe regering blijven we onderhorigen van een EU, waarvoor wij als burgers niet eens hebben mógen kiezen… en die dus, ook al zou die bij wijze van spreken de hemel op aarde brengen, per definitie dictatoriaal is.

  Daarom: wat zal ik verlangen dat dit kabinet valt?
  Natuurlijk wil ik VVD en PvdA het veld zien ruimen, maar dan wil ik dat zij D’66, CDA, GL en in feite ook SP ( hoewel die op het terrein van de zorg nog wel menselijk overkomt) CU en SGP plus de rest van het kleine spul meenemen.

  De PVV heeft, zou zij ooit kunnen regeren, steun van andere rechtse partijen nodig.
  Echter: ik zie zover het oog reikt nergens een rechtse partij… alleen maar tegen links aan schuurders.

  In deze situatie is dus zelfs het wensen van iets beters al onmogelijk en zinloos.

 3. Staphylocoque

  “Wat belangrijk is om te beseffen is dat Duivesteijn geen enkel belang heeft om te draaien op het punt van de zorgwet. ”

  En een ander belangrijk punt om te beseffen is dat de Eerste Kamer geen akkoord heeft met het kabinet en niet verplicht is mee te stemmen met de Tweede Kamer. Zoals reeds door een ander gezegd is, volgens de grondwet stemmen de leden van de Eerste Kamer zonder last. Ja, dat zorgt soms voor stemmingen die niet geheel naar wens verlopen. Jammer dan.

 4. aquarius

  Dus als je niet instemt met een wet dan zorg je voor problemen ? Hoezo ?
  Ik heb altijd gedacht dat het een democratisch recht was om ja of nee te zeggen in de 1e kamer . Ze zitten er toch om wetten op hun kwaliteit te beoordelen ?
  In noord korea heb je dat ook : nee wordt automatisch ja . De VVD is wel héél erg arrogant .

 5. toetssteen

  https://www.youtube.com/watch?v=SRrNs4mlHMA

  En daar gaat het in het echte even om. De rest is spel.

  1. toetssteen

   gooit l omhoog.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.