Schippers dreigt met opstappen

De PvdA moet leveren, anders is het exit Schippers – MET UPDATES.

De kabinetscrisis naar aanleiding van de rebellie van drie PvdA-senatoren tegen het zorgplan en de vrije artsenkeuze is nog niet voorbij. Sterker nog, de crisis wordt steeds ernstiger, zo ernstig zelfs dat RTL Nieuws er inmiddels van overtuigd is dat het bijna niet anders kan dan dat het kabinet valt.

Volgens de Volkskrant zou minister Edith Schippers (VWS) inmiddels hebben gedreigd met opstappen als de PvdA, een zwaar onbetrouwbare coalitiegenoot waar de VVD niks meer mee te maken zou moeten willen hebben, niet snel met een oplossing komt voor de crisis.

De krant schrijft het volgende:

Dat ultimatum heeft de VVD, bij monde van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, vandaag gesteld bij een overleg met de PvdA-top op het ministerie van Sociale Zaken. Komt de PvdA er vandaag niet uit, dan zou Schippers haar ministerspost inleveren, zo zeggen ingewijden.

De vraag is of de PvdA met die oplossing komt, want de drie PvdA’ers lijken niet mee te willen buigen. Als zij inderdaad de boel blijven blokkeren, zit er in feite niets anders op voor Schippers dan dat ze de boel de boel laat en opstapt. In dat geval is de crisis compleet en is het nog maar de vraag of het kabinet ook nog maar één seconde langer kan aanblijven.

Het is mogelijk dat het kabinet dan nog kijkt of het voor de twee coalitiepartijen interessant is om het kabinet overeind te houden. Waarschijnlijker is het scenario van nieuwe verkiezingen. Voor de VVD is het uitschrijven van landelijke verkiezingen een behoorlijk interessante optie. In dat geval kunnen de liberalen zeggen dat ze hun poot stijf hebben gehouden en dat er niet valt samen te werken met de PvdA.

Voor de PvdA is er geen enkel positief scenario. Als zij het kabinet bijeen houden, zakken ze nog verder in de peilingen, en als zij ook nieuwe verkiezingen willen, wordt de PvdA compleet afgeslacht met 11 zetels in de peilingen. Het zijn spannende tijden, dat staat vast.

Belangrijke updates rond de kabinetscrisis hieronder.

Update:

Schippers zegt goede hoop te hebben dat er een oplossing komt voor de crisis: “We werken met vertrouwen aan een oplossing.” De sleutel ervan ligt wel bij de PvdA. Maar er is geen ultimatum, aldus Schippers. Is het heel gek als ik daar helemaal niks van geloof?

Update II:

Schippers wil niet te veel kwijt over het crisisberaad (rond het Binnenhof wordt rekening gehouden met een breuk vanwege de spanningen in de coalitie), maar de minister zegt nog steeds dat ze hoop houdt:

Update III

De premier heeft weer een nieuwe – ontzettend lege – brief gestuurd over de nieuwste ontwikkelingen rond het crisisberaad van de coalitie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt twitterde ‘m vlak na 18:00 uur vanavond:

Update IV:

Intussen wil PvdA-senator Guusje ter Horst, een van de drie rebellen binnen de PvdA, dat minister Schippers óók ‘water bij de wijn’ moet doen. VVD en PvdA zijn er nog lang niet uit, dat blijkt wel weer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. aquarius

  Doen !

  1. hans-e-pans

   Laat alsjebieft niemand haar tegenhouden, ze durft toch niet.

 2. jofele jood

  Ik denk maar zo dat de verplichte opvang voor asielzoekers door de PVDA als wisselgeld gaat worden ingezet.

 3. Staphylocoque

  Nu hamert ook Frank op de onbetrouwbaarheid van de PvdA, hebben liberalen dan lak aan de Eerste Kamer?
  Waarom juicht u zo vroeg over een afslachting van de PvdA terwijl er nog niet eens verkiezingen geweest zijn? Bij de vorige verkiezingen stond de SP lang hoog in de peilingen, maar opeens ging de PvdA de SP ver voorbij. Het geheugen van de kiezer is kort. Bovendien was het zojuist gesneuvelde akkoord toch al niet populair dus dat kan de PvdA juist stemmen opleveren.
  Reken u niet rijk voor de verkiezingen geweest zijn. Jammer dat DDS zo snel meedoet aan populisme. Ik had toch beter doordachte artikelen verwacht.

 4. Witwas

  Laat ze eerst maar vallen, hebben we in ieder geval een vrolijke kerst en een paar maanden rust. Wat er daarna komt zal geen haar beter zijn, maar dat zien we dan wel weer. Ik bedoel: teleurgesteld zijn in VVD of PvdA en dan als alternatief kiezen voor CDA of D’66. Dan heb je niet echt opgelet de laatste 10 jaar.

 5. gerrit52

  ik krijg het er warm van: wordt het dan tóch nog een fijne kerst? bijna te mooi om waar te zijn!

 6. Avander

  @Staphylocoque
  U schrijft: “”Reken u niet rijk voor de verkiezingen geweest zijn. Jammer dat DDS zo snel meedoet aan populisme. Ik had toch beter doordachte artikelen verwacht.””

  Dat vind ik ook. Maar ja, er zijn nog maar twee journalisten hier op de site werkzaam, beiden hebben een te vaak uitgesproken politieke voorkeur en dan loop je als lezer kalmpjes aan tegen een permanent herhaald standpunt aan. ’t Wordt eentonig Heren.

  1. Daniel

   @Avander
   Gelukkig wordt het niet eentoniger bij de reacties.

   Toch kom ik nog niet van het gevoel af dat we nog niet van dit kabinet af zijn. Het nieuws van de laatste uren is afkomstig uit de duim van de journalistiek. Er zijn maar een klein aantal betrokkenen die op de hoogte zijn. Wel is het leuk om te speculeren en inderdaad voor als het kabinet valt komt er wat nieuws en niet wat velen dromen. Elk voordeel hept z’n nadeel en omgekeerd zei onze oud voetballer en allesweter al.
   Ik gok er op dat het kabinet niet valt.

 7. tipo

 8. Tiemen_Veenstra

  Als Schippers eist dat de PvdA-senatoren voor haar door de knieën gaan, handelt zij in strijd met de Grondwet van 1983, artikel 67, derde lid: ‘De leden stemmen zonder last’, oftewel zonder bindend mandaat!

  1. Frits B

   Ja, maar wat is de taak van de Eerste Kamer?

   1. toetssteen

    @Frits B
    Toetsen aan de wet.

 9. tipo

  Als de PvdA-senatoren een beetje humor hebben, dan stellen ze om vijf voor twaalf voor om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken om die 1 miljard alsnog op te halen. Als oplossingsrichting, zeg maar.

  1. toetssteen

   @Tipo
   Is ie al.

 10. Cresto

  Het is beter als het kabinet nu nog niet valt. Want dan heeft de PvdA 3 maanden om zich te herpakken. En dat gaat ze, met hulp van de media, zeker ook lukken !
  Laat het kabinet maar lekker doormodderen. Dan volgt in maart wel de afrekening door de kiezers.

 11. Cresto

  Wel hoop ik dat min. Schippers opstapt. Weekblad Elsevier heeft haar wel eens de machtigste Minister van het kabinet genoemd ( nu is Elsevier wel vaker de weg kwijt, zie ook benoeming Aboutaleb tot Man van het Jaar), feit is dat er heel veel geld omgaat in de zorg. Schippers is al vanaf dag 1 bezig de macht van de zorgverzekeraars te vergroten.

  Eigenlijk een grof schandal deze wet. Er zijn ruim 14 miljoen verplichte verzekerden. Die naast hun forse premie ook nog een hoge eigen bijdragen moeten betalen. En dan zou je niet eens meer je eigen arts/specialist mogen kiezen.

  En hier blijft het niet bij ! Schippers werkt aan de wet die het mogelijk maakt dat orgverzekeraars aandelen kunnen uitgeven. Andelhouders kunnen dan delen in de winst, die eigenlijk door de premiebetalers wordt opgebracht ( ter inicatie: afgelopen jaar is de winst van de zorgverzekeraars verdubbelt naar ruim 7 miljard euro !). Schippers noemt dat marktwerking in de zorg. Je zou die trut tot wat willen aandoen…

  1. Frits B

   “En dan zou je niet eens meer je eigen arts / specialist mogen kiezen.”
   Dat mag best, maar hij/zij moet wel een contract met je zorgverzekeraar hebben. Er mag bij voorbeeld niet voor een kwakzalver gekozen worden die kapitalen rekent voor een flesje ingestraald water, of een instituut ergens in een ver land van wie niemand weet hoe de kwaliteit is.

   1. Maaike

    Frits B,het enge van deze wet vind ik dat zorgverzekeraars gaan bepalen wie een goede arts is in welk ziekenhuis. Ik wil graag dat mijn huisarts dat blijft doen. Mijn huisarts moet eerst, als ik bijvoorbeeld een budgetpolis heb, onderzoeken of mijn verzekering dat ziekenhuis wel betaald. Laat alsjeblieft de arts bezig zijn met goede zorg en de verzekering met het geld. Dat doet ieder zijn taken waarvoor men is opgeleid.

   2. Phoenix

    En wie zegt dan dat er geen verzekeraars zullen zijn die contracten met kwakzalvers hebben? Als ze daarmee veel klanten kunnen lokken, zullen ze dat zeker niet nalaten. Medische kwaliteit door de verzekeraars laten beoordelen? Ik zou er maar niet te veel op vertrouwen.

 12. WWW

  Maakt niks meer uit, het kwaad is toch al geschied. Torenhoge lasten en gigantische hoeveelheden asielzoekers.

 13. cmsuijkerbuijk

  Gaat straks de autoverzekering óók bepalen, bij welke garage we onze auto in onderhoud hebben, of welke garage het beste is in reparaties? Want zo kun je namelijk de zorg ook zien: Veredelde monteurs in veredelde garages. M.a.w.: De verzekeraars moeten vérre blijven van de keuze door verzekerden van hun dokter!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.