Kabinet blijft overeind door gewiekste truc

De vrije artsenkeuze wordt toch niet ingeperkt, maar eigenlijk wel.

Nou, ze zijn eruit hoor, na dagenlang van koortsachtig overleg om te voorkomen dat het kabinet zou vallen nadat drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet én de beperking van de vrije artsenkeuze stemden. Afgelopen nacht ‘debatteerde‘ de Tweede Kamer over de nieuwe plannen van het kabinet.

De crisis is dus afgewend. Voor nu in ieder geval. Want de nieuwe plannen van premier Mark Rutte, minister Edith Schippers en PvdA-leider Diederik Samsom slaan kant noch wal. Het kabinet gaat het controversiële wetsvoorstel, in iets aangepaste vorm, opnieuw indienen.

Als het wetsvoorstel dan weer sneuvelt in de senaat, omdat de PvdA-senatoren vantevoren geen toezegging willen geven dat zij ermee instemmen (immers, zij zijn in principe niet gebonden aan afspraken uit het regeerakkoord), dan gaat het kabinet het op een andere manier aanpakken. Dan passeert het kabinet gewoon het parlement met een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Het enige probleem: dat vinden de gedoogpartijen niet zo leuk.

De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben grote moeite met het alternatieve plan van het kabinet om de gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) alsnog door te kunnen voeren. (…) Dit vinden de gedoogpartijen geen begaanbare weg. Zij vinden dat “de koninklijke weg” bewandeld moet worden, waarbij het parlement wel meebeslist.

Het is in feite een verkapt dreigement van het kabinet aan het parlement. Als het parlement niet instemt met de nieuwe zorgwet, dan zal het kabinet wel even daadkracht vertonen door het parlement te passeren. Yep. Niet echt sjiek, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

En dan is er nog iets. In feite wordt de vrije artsenkeuze nog steeds ingeperkt in de nieuwe zorgwet, maar dan op een iets andere manier. Als het aan het kabinet ligt mogen zorgverzekeraars in het nieuwe voorstel toch niet twee verschillende polissen aanbieden (één zonder vrije artsenkeuze en één met) maar mag een zorgverzekeraar voor het geheel aan polissen wel de vrije artsenkeuze beperken. Wie een vrije artsenkeuze wil, gaat maar naar een andere zorgverzekeraar is de gedachte.

Het is een typisch Haagse oplossing waarin de VVD opnieuw een compromis doet aan de PvdA en waarbij de PvdA opnieuw te accepteren heeft wat Schippers eigenlijk wil, en dat is zorgverzekeraars meer macht geven. En de rest van Nederland? Die heeft het allemaal maar te slikken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Kuifje

  Dit doet me denken aan Obama die het congres heeft gepasseerd en amnestie heeft verleend aan 5 miljoen illegalen (via een z.g executive order) om zo toch zijn zin door te drijven. Overigens heeft een rechter gezegd dat delen van de amnestie regeling niet grondwettelijk zijn.
  http://www.washingtontimes.com/news/2014/dec/16/judge-finds-obama-amnesty-unconstitutional/

 2. LantR.fant

  Dit scenario is een voorspelbare.
  De senatoren buigen onder druk van de PvdA. Als dit kabinet valt is de ellende voor de PvdA niet te overzien.
  Om het gezichtsverlies te beperken komt er een optische wijziging in het plan.
  De VVD kan nu ook verder, want het plan wordt in feite gewoon uitgevoerd.
  Einde crisis.
  Volgende punt is dat D66 nu een electorale overwinning ruikt en er daarom bij gebaat is om de zaak alsnog te laten knallen.

 3. Willie.F

  Noord-Korea wat is daar mee?

 4. V.K.

  dreigen met een amvb?….dit was dus nooit gebeurd wanneer de PvdA of VVD in de oppositie zaten. Na ja, je kon er op wachten sinds de PvdA vriendjes met de VVD is. Links ontmoet rechts.

 5. NemTudom

  Om hier antwoord op te kunnen geven, op deze draaiende windmolen kabinet. Moet je toch zeker meer bestudeerd zijn dan het behalen van een diploma, op de Ibn_Ghaldoun.

 6. Limburgse Kuifje

  Leuk is dat ze zelf zeggen dat het een truc is, een list. We weten nu allemaal heel zeker dat dit kabinet er eentje is van list en bedrog. En u, HET VOLK, pikt het nog steeds.

  De echte grote afrekening kunt u in maart geven en hopelijk doet u dit ook. Daarna is dit slechtste kabinet ooit volkomen vleugellam.

 7. Van Dickhout Plancken

  Mevrouw Schippers gaat een gouden toekomst bij de zorgverzekeraars tegemoet als ze de politiek verlaat.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.