Kabinet houdt hoop dat het nog goedkomt

Geen categoriedec 18 2014, 13:00
Valt het kabinet toch niet?
Ze zijn er nog steeds niet uit, maar minister Edith Schippers en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hebben gezegd dat er duidelijk sprake is van vooruitgang. "Ik hoop en denk dat het de goede kant op gaat," aldus Zijlstra. Dat zou betekenen dat het kabinet níet valt, of in ieder geval niet vandaag en niet over dit onderwerp.

Het optimisme dat de val van het kabinet kan worden afgewend groeit in Den Haag. Mogelijk komen VVD en PvdA later donderdag tot een akkoord.

De vraag is wat er gebeurt als deze crisis is afgewend, want het vertrouwen in de PvdA is natuurlijk wel compleet weg na de actie van de drie PvdA-senatoren om de zorgwet van de coalitie en de drie gedoogpartners weg te stemmen in de Eerste Kamer. Zoals ik vanochtend schreef:

Het vertrouwen tussen de twee coalitiepartners, en dan met name bij de VVD als het om de PvdA gaat, is bijna helemaal weg. Ik snap dat wel. De PvdA is een ronduit onbetrouwbare coalitiepartner. Dat is de PvdA altijd al geweest, in de hele parlementaire geschiedenis van het bestaan van die partij. Wat je ook vindt van de vrije artsenkeuze en of dat zou moeten worden ingeperkt om te bezuinigen, de PvdA’ers wisten heel goed wat ze deden toen ze tegen stemden.

Hoewel Schippers en Zijlstra beweren dat het goed kan komen tussen de twee partijen, waag ik te betwijfelen of dat ook echt zo is. Ja, premier Mark Rutte zal er werkelijk alles aan doen om het kabinet overeind te houden - hij wil niet nog een keer naar de Koning moeten omdat zijn kabinet is gevallen - maar nogmaals, het vertrouwen is weg.
Als het kabinet vandaag niet valt, dan valt het begin volgend jaar wel, of na de Provinciale Statenverkiezingen. Rutte en co trekken aan een dood paard, maar dat hebben ze nog niet helemaal door. Het is over en uit voor Rutte II.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten