Kabinet houdt hoop dat het nog goedkomt

Valt het kabinet toch niet?

Ze zijn er nog steeds niet uit, maar minister Edith Schippers en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hebben gezegd dat er duidelijk sprake is van vooruitgang. “Ik hoop en denk dat het de goede kant op gaat,” aldus Zijlstra. Dat zou betekenen dat het kabinet níet valt, of in ieder geval niet vandaag en niet over dit onderwerp.

Het optimisme dat de val van het kabinet kan worden afgewend groeit in Den Haag. Mogelijk komen VVD en PvdA later donderdag tot een akkoord.

De vraag is wat er gebeurt als deze crisis is afgewend, want het vertrouwen in de PvdA is natuurlijk wel compleet weg na de actie van de drie PvdA-senatoren om de zorgwet van de coalitie en de drie gedoogpartners weg te stemmen in de Eerste Kamer. Zoals ik vanochtend schreef:

Het vertrouwen tussen de twee coalitiepartners, en dan met name bij de VVD als het om de PvdA gaat, is bijna helemaal weg. Ik snap dat wel. De PvdA is een ronduit onbetrouwbare coalitiepartner. Dat is de PvdA altijd al geweest, in de hele parlementaire geschiedenis van het bestaan van die partij. Wat je ook vindt van de vrije artsenkeuze en of dat zou moeten worden ingeperkt om te bezuinigen, de PvdA’ers wisten heel goed wat ze deden toen ze tegen stemden.

Hoewel Schippers en Zijlstra beweren dat het goed kan komen tussen de twee partijen, waag ik te betwijfelen of dat ook echt zo is. Ja, premier Mark Rutte zal er werkelijk alles aan doen om het kabinet overeind te houden – hij wil niet nog een keer naar de Koning moeten omdat zijn kabinet is gevallen – maar nogmaals, het vertrouwen is weg.

Als het kabinet vandaag niet valt, dan valt het begin volgend jaar wel, of na de Provinciale Statenverkiezingen. Rutte en co trekken aan een dood paard, maar dat hebben ze nog niet helemaal door. Het is over en uit voor Rutte II.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Evora

  Ik hoop ook dat het de goede kant opgaat en dat dit kleptokratenkabinet vóór vanavond demissionair is.

 2. NemTudom

  Het zijn net Lemmingen. De start is nog niet gegeven, dus leven we nog. We hopen dat de val mee valt. Kan er op de bodem van de val opnieuw begonnen worden, zodat de val daarna een doodsmak wordt.

 3. Daniel

  Frank Verhoef schrijft:’Als het kabinet vandaag niet valt, dan valt het begin volgend jaar wel, of na de Provinciale Statenverkiezingen. Rutte en co trekken aan een dood paard, maar dat hebben ze nog niet helemaal door. Het is over en uit voor Rutte II’.

  Zelf denk ik dat ze dat nog wel door hebben maar dat ze ieder (de PvdA en VVD) een afweging maken wat electoraal het juiste moment is. Het kan ook zijn dat ze echt denken/hopen dat ze de rit kunnen uitzitten, allebei staan slecht in de peilingen. Wie weet hoe de economie aantrekt en de maatregelen in de dagelijkse praktijk meevallen. Je weet nooit hoe de toekomst er uit zal zien. (haha, voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft).
  Het zal wel net zo gaan als in veel huwelijken:’vandaag redden we de boel en morgen zien we wel weer’.
  Voor de VVD is het ideale toekomstplaatje VVD-CDA en D66, maar daar is (nog) geen virtuele meerderheid voor, in de wachtkamer blijven zitten kan ook een politieke overweging zijn.
  Maar we willen o zo graag reuring, ophef en sensatie, maar wie maakt zich echt zorgen over de toekomst van ons land? Het politieke hemd is ook nader dan het landsbelang.

 4. nick

  Ze vechten voor hun stoeltje/goed betaalde baan en willen in meerderheid deze niet loslaten want bij een val zal een heel groot gedeelte niet meer herkozen worden. Alleen daarom al zal men er alles aan doen om te blijven zitten zolang als mogelijk. Dat ze totaal niet meer geloofwaardig zijn en zelfs verafschuwd door de bevolking zal ze een zorg zijn.. die hebben ze allang verraden dus dit kan er ook nog wel bij.

  Misschien is de tijd nog niet helemaal rijp, misschien moet het Wilders proces nog meer gaan aantonen hoe verschrikkelijk deze regeringspartijen zijn en zal meer tijd juist in het voordeel van de oppositie gaan werken en nog meer mensen overtuigen dat deze politici nooit meer ons land mogen regeren. Ze maken het aantoonbaar totaal kapot en roven de bevolking leeg.

  Indien het valt, prima, nu nog niet, ook goed, ze zullen alleen maar meer bewijs gaan leveren voor hun incapabele beleid.

 5. Cresto

  Er zullen kleine aanpassingen aan de wet worden doorgevoerd door Schippers. (Klein, om niet opnieuw naar de tweede Kamer te moeten). Daarmee worden de 3 onwillige PvdA-senatoren binnenboord gehaald. Vervolgens wordt er, ergens in februari, opnieuw over gestemd in de Eerste Kamer.

  De grote vraag is of de 3 ‘constructieve’ oppositiepartijen (D66, CU, SGP) opnieuw zullen meestemmen met VVD en PvdA. Hun vertrouwen is immers behoorlijk geschonden. Ik denk dat met name SGP zo de balen heeft van de gang van zaken, dat de zieke senator Holdijk bij een volgende stemming thuisblijft. Dan is er weer geen meerderheid ! En valt het kabinet net voor de Statenverkiezingen van maart 2015.

 6. anna67

  ’t Zal me een worst wezen. Veel te redden is er niet aan.

  Ik troost me maar met leedvermaak. Te maken hebbend met veel onrecht, chronische ziekte en sterke inkomens achteruitgangen tot bijna de armoede grens naderend is dat levensreddend, loopt de teloorgang van onze westerse “beschaving” paralel aan mijn /ons leven. Als bevindend in loopgraven is er geen uitzicht meer in de “normale” flow terug te komen, tja, en dan moet je wat.

  Wat ik begrijp groeit de groep echte armoede lijders, dus waarom zouden diegenen in welke groep wij ons bevinden dat niet ook doen?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.