Milieumarxisme GroenLinks ineens weer populair

Hoe is het mogelijk?

De PvdA kunnen we inmiddels wel afschrijven, zo slecht gaat het met ze. Zie de peiling van afgelopen zondag. De PVV is groter dan PvdA en VVD samen. Maar wat ik minstens zo opvallend vind aan die peiling – en dit is onderbelicht gebleven – is dat GroenLinks inmiddels net zo groot is als de PvdA. Dat ligt niet alleen aan de slecht presterende sociaal-democraten (lekker bezig, Diederik Samsom!), maar ook aan GroenLinks, de politieke arm van radicale milieu-clubs als Greenpeace.

De partij van Bram van Ojik staat ineens weer op tien zetels, zes meer dan de partij er nu heeft in de Tweede Kamer. Meer dan een verdubbeling dus:

peiling21-12
Hoe kan het dat de milieumarxisten van GroenLinks – want dat zijn het; ze zetten het milieu in om te pleiten voor een radicale herverdeling van de welvaart – het plotseling weer zo goed doen in de peilingen? Het is bijna niet voor te stellen dat de peiling klopt. Ga maar na. Onder leiding van de progressief-liberale Femke Halsema haalde GroenLinks 10 zetels, maar Van Ojik is geen Halsema, in geen enkel opzicht.

Sterker nog, er zijn mensen binnen de partij, voornamelijk jongeren, die Van Ojik drie keer niks vinden. Onlangs sprak ik er een paar die mij allemaal verzekerden dat GroenLinks pas echt aantrekkelijk wordt met een andere partijleider. Kennelijk is dat niet helemaal waar als we naar de peilingen kijken, maar het is een correcte analyse dat de partij in principe een grotere vaste basis kan krijgen met een andere partijleider.

Nu zijn het vooral teleurgestelde PvdA’ers die het niet meer zien zitten met Samsom en co die tussen de verkiezingen door overstappen naar GroenLinks. GroenLinks als een protestpartij. Wat als de PvdA het onverhoopt weer goed gaat doen? Dan lopen alle virtuele kiezers zo weer weg van de club van Van Ojik. Die beweging van potentiële GroenLinks-kiezers terug naar de PvdA is onvermijdelijk, en dat weten ze bij GroenLinks ook.

Hier komt het op neer. Een nieuwe partijleider zou GroenLinks goed doen, maar dat werkt alleen op de korte termijn. GroenLinks op zichzelf is op de lange termijn geen interessante partij, omdat de partij nooit regeringsverantwoordelijkheid draagt en altijd langs de zijlijn staat te schreeuwen dat er dingen moeten veranderen. Op een gegeven moment heeft de kiezer het trucje wel door.

GroenLinks is gedoemd om langs de zijlijn te blijven staan en toe te kijken hoe andere linkse partijen de macht grijpen op het Binnenhof. Tenzij de partij ooit durft te besluiten zichzelf op te heffen voor een fusie met een andere linkse partij, bijvoorbeeld… jawel, de PvdA. De uitwisseling van kiezers tussen de twee partijen is enorm, dus waarom niet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Cresto

  GroenLinks wil scoren op duurzaamheid. Maar dat thema wordt zo langzamerhand gekaapt door de Partij voor de Dieren. Aan GL blijft de geur van het communisme hangen. Thieme en Ouwehand hebben daar geen last van. Bovendien zijn deze dames niet eurofiel en dat mag gelden als een pluspunt voor de PvdD.

 2. Thor

  @ de heer Verhoef,
  Breng die stumperds nou niet op een idee!
  U kent toch Ceasar’s gezegde: “Divide et impera”?

 3. David

  GL komt voort uit de CPN, PSP en PPR.
  Dus politieke activisten, die de natuur en duurzaamheid tot hun strijdwagen hebben gemaakt.
  Bij duurzaamheid is het oppassen geblazen: betreft het onze maatschappij, dus de mensen of alleen de -wilde- ongerepte natuur, dus de dieren? In het laatste geval dreigt het eco-fascisme. Uit die kringen zijn uitspraken opgetekend als: “een wereldwijde dodelijke besmettelijke ziekte zou welkom zijn”.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.