Nederland krijgt er een nieuwe linkse partij bij

De verdeeldheid op links neemt razendsnel toe.

Gezegend is het land dat zoveel linkse partijen kent dat ze alleen maar zeteltjes van elkaar afsnoepen waardoor ze in feite nooit een deuk in een pakje boter kunnen slaan. Nederland heeft zoveel linkse partijen dat de linkse kiezer in totale verwarring moet raken in het stemhokje. Wat te doen? Als ik links zou zijn, zou ik niet eens meer gaan stemmen.

Ja, Nederland heeft echt heel veel linkse partijen. Ik som hier alleen de serieuze linkse partijen op die bij de volgende verkiezingen sowieso één zetel (maar waarschijnlijk meer zetels) halen:

 • PvdA
 • SP
 • D66
 • ChristenUnie
 • GroenLinks
 • Partij voor de Dieren
 • De Turkse partij van ex-PvdA’ers Kuzu en Öztürk
 • 50Plus

Dat zijn er al acht. Daar komt nog een negende linkse partij bij: de Vrijzinnige Partij, de partij die “staat voor onafhankelijke creatieve mensen die betrokken zijn bij een vrije en sociale samenleving”. En ja, die kan zomaar een zeteltje afpakken van de andere linkse partijen, want de partij is opgericht door ex-50Plus’er Norbert Klein. Klein richt zo’n partij niet voor niets op. Hij wil natuurlijk niet dat zijn grote concurrent 50Plus er met alle (linkse) ouderenstemmen vandoor gaat.

Ik citeer de missie van de Vrijzinnige Partij:

Naast verstarde politiek hebben we te maken met: besef van duurzaamheid, verandering in arbeid, globalisering, individualisering en vergrijzing. Dit vraagt een aanpak vanuit een ander perspectief voor de maatschappij van de toekomst. Het is niet een kwestie van, zoals nu teveel door de verstarde politiek gedacht wordt, “iets anders aan de bestaande knoppen draaien”. We zullen onze basisuitgangspunten moeten aanpassen in plaats van kleine bijstellingen in een verouderd systeem.

Natuurlijk, Klein is een politieke nobody. Toen hij de werktitel van zijn nieuwe partij aankondigde, ‘KLEIN’, dacht ik: dat wordt drie keer niks. Maar nu Klein zich gaat focussen op de linkse kiezer met zo’n briljante naam – de Vrijzinnige Partij – en al in maart meedoet met de verkiezingen, denk ik dat hij best iets kan bereiken. Ik hoop het in ieder geval van harte. Hoe meer linkse partijen het elkaar zo moeilijk mogelijk maken, hoe beter.

Dat wordt smullen volgend jaar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. joga

  Ne naam had moeten zijn De Eigenzinnige Partij. Trouwens is mis de VVD en het CDA tussen de linkse partijen of was je daar nog niet achter Frank. De enige partij op rechts is de gematigde PVV, die wel de sociale aspecten t.b.v. de ouderen optimaal verdedigt, hetgeen de linkse partijen zonder uitzondering nalaten omdat zij ouderen zien als een uitstervend

 2. peterdeRuyter

  Eens met Joga. Het getuigt van een onbegrijpelijk diffuus inzicht om het CDA en VVD niet in uw lijst op te nemen, zonder welke partijen openlijk links nu NL niet zo had kunnen vergiftigen. Ontwaak nou toch es eens keer man.

 3. Hanvanderhorst

  Jullie vinden het al gauw links natuurlijk maar toch geloof ik niet dat Klein een linkse partij in het leven roept. Hij heeft nota bene een loopbaan in de VVD achter de rug. Zijn partij lijkt me eerder oud-liberaal.

  1. JanvanEechoud

   Há die Han! Leuk je weer hier te zien.
   Lekker rellebellen hier hoor…. 🙂 Wel met gezond verstand hoor.
   Maar, euh…, de VVD ís toch hardstikke links?

   Hmmmm, misschien misbruiken we de bewoordingen ietsiepietsie…., maar anders krijg je zóveel stromingen!
   Begint het te duizelen! 🙂
   Dus links is als je jong en onbezonnen bent en alleen naar je hart luistert…..
   en rechts is als je jong blijft… maar volwassen wórdt en niet alléén naar je hart luistert maar óók je verstand gebruikt.
   Heb ik het zo goed omschreven?
   Mvg, Jan v. Eechoud

   1. BETSIEvrouwtje

    Alle partijen die een kans hebben (of denken de momentele coalitie te kunnen gedogen,zijn links als het moet en Liberaal als het kan…
    Maar hoe je het ook ziet,ze hebben allemaal een musketiers gedram “alle voor een( Kabinet) en alle tegen éen(PVV)
    Op dit moment kan je,in het parlament van een twee richting politiek spreken….pro en contra islam en de EU

 4. Matthijs

  Beter een lijst maken met partijen die voor of tegen vrijheid zijn.
  Zelfs de PVV is tegen vrijheid. Het is voor vrijheid van eigen volk, maar tegen vrijheid van anderen. Je bent of voor vrijheid van iedereen, of tegen vrijheid.
  En nee, dat is geen vals dilemma.

  1. JanvanEechoud

   @ Matthijs,
   “Zelfs de PVV is tegen vrijheid”.
   tegen wélke vrijheid zijn wij? De vrijheid om anderen te dwingen te leven volgens ons vreemde normen en waarden?
   Je hebt gelijk!
   Tegen lijfstraffen? Ja.
   En vrijheid van religie? Nee.
   Vrijheid voor moordenaars? Nee, weer…..
   Snap ‘m…?

  2. JanvanEechoud

   Graag voorbeelden, Mattijs,
   Je bedoelt misschien: “Alle moslims het land uit”?
   Uitspraak van Wilders toch?
   Stuur de link ff, wil je?
   Mvg, Jan v. E.

   1. BETSIEvrouwtje

    De PVV mag ook tegen de vrijheid van anderen zijn.,die is een gevaar voor ons,of vind iemand dat Nederland er beter op geworden is met al die islam in ons Land?.ONS vanuit een moeilijke cultuur te komen overvallen met honderd duizenden ,en bovendien onze cultuur in gevaar te brengen is NOT done,alle partijen die hun de mogelijkheid daartoe geven zouden uit de politiek moeten gaan…en zich schamen tegenover de autochtonen bewoners van Nederland!

 5. W.H.J. Reiss

  PVV is echt sociaal, maar wel voor de eigen bevolking. En sociaal associeert men met Links.
  De PVV is ook voor ‘eigen cultuur’ handhaven. Dit is in feite ook een Links standpunt. Enz. enz.
  De PVV wil gewoon het fatsoen van vroeger terug. En fatsoen van vroeger is wel Rechts !
  Links loopt als een kip zonder kop achter het buitenlandse schorum aan en dan wringt daar de schoen met de PVV ! En daarom noemt men de PVV Rechts !

 6. MrM

  Hoe steviger de concurrentie op de linkerkant is, hoe meer stemmen ze als linkerkant samen zullen genereren.

 7. Pimsch

  Vrijzinnigheid zal altijd worden vervloekt door de conservatieven. Vrijheid is pas mogelijk als je eerst een oerdegelijke levensvisie cq. wereldvisie hebt. Daarom moet je niet zomaar wat aanklooien met vrijheid dit en vrijheid dat. Schep niet meer chaos dan er al is. Dat lokt alleen maar radicaal conservatisme uit. Het leven is een bloedserieuze zaak.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.