NRC schrijft alvast politieke necrologie van Samsom

Geen categoriedec 13 2014, 12:00
Het is duidelijk dat het politieke lot van de grote held van de verkiezingen twee jaar terug, aan een zijden draadje hangt.
Dat het de PvdA momenteel electoraal niet voor de wind gaat is een zekerheid: in peilingen loopt het te behalen zetelaantal van de sociaal-democraten uiteen van 11 tot 15. Dat is in beide gevallen ver onder het diepterecord van 23 zetels dat de linkse partij in 2002 boekte onder leiding van Ad Melkert. Reden te meer, dus, om voluit te speculeren over wanneer dit consequenties gaat hebben voor de politieke carrière van de partijleider. Ook al vindt Wouke van Scherrenburg dat eigenlijk niet kunnen, wij bij DDS doen daar graag aan mee. Er is immers niets zo leuk als een politieke vijand helemaal uit zichzelf ten onder te zien gaan.
D66-krant NRC denkt daar kennelijk net zo over. Voor het eerst kan hun huispartij groter worden dan de PvdA, en dat maakt ze ook op die redactieburelen razendenthousiast. Zo enthousiast zelfs, dat ze alvast Samsoms politieke necrologie gepubliceerd hebben. De oud-Greenpeace-actievoerder wordt daarbij afgeschilderd als een mislukte sociaal-democratische versie van de gevierde VVD-leider Bolkestein. U weet wel: de man die in 1994 met de VVD als derde partij uit de bus kwam, zijn club het kabinet in loodste maar zelf fractievoorzitter bleef van de Kamerfractie. En dat vier jaar later verzilverd zag met een winst van maar liefst zeven zetels.
Zo dus niet Samsom, die in het NRC door het slijk gaat:

Bolkestein domineerde vier jaar lang het politieke debat. Als ‘buitenboordmotor’ van Paars botste hij herhaaldelijk met zijn eigen kabinet. Na vier jaar werd de VVD beloond met een klinkende verkiezingszege. Samsom lijkt daarentegen niet in staat het initiatief naar zich toe te trekken. Halverwege Rutte II heeft hij allesbehalve uitzicht op een electorale triomf: in de peilingen en in de partij gaat het zó slecht dat hij op dit moment de politieke dood in de ogen kijkt.

Vervolgens gaat de krant uitvoerig in op de redenen waarom Samsom zo mislukt, om uiteindelijk ook nog een partijgenoot wat extra messen in de rug van de Leidse PvdA-leider te laten planten:

Jacques Wallage vindt dat Samsom en de PvdA-top zich te veel opstellen als technocraten. „Samsom en Dijsselbloem noemden zich ooit de ‘rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood. Ze moeten hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn. Het verhaal van de PvdA is nu onvoldoende herkenbaar. Dat los je niet op met een Bolkesteintje”.

Het is, kortom, weer een waar feest in de NRC deze zaterdagochtend. De PvdA wordt zwaar onder vuur genomen.
En niet alleen door de NRC. Er wordt inmiddels aan zoveel stoelpoten van Diederik Samsom gezaagd, dat je afvraagt hoe de man nog overeind kan blijven zitten. Vroeg of laat zal al dit gedonderjaag toch moeten worden opgevolgd door het gooien van de handdoek in de ring, tenzij de PvdA inderdaad uit is op het worden van een voetnoot in de geschiedenis.
Op de volgende pagina: Samsoms benarde positie in beeld!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten