Onno Hoes had beter moeten weten

Onno Hoes is een onprofessioneel politicus.

Moeten politici steeds meer op hun hoede zijn voor wat zij in hun privéleven doen? Ja, daar lijkt het wel op. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) houdt het voor gezien na de aanhoudende kritiek op onthullingen over zijn relaties met jonge ‘toyboys’. De ophef over zijn relatie met de 20-jarige Robbie Hasselt was de druppel.

Zijn verklaring luidt als volgt:

Zojuist heb ik aan de Gemeenteraad van Maastricht en het College van Burgemeester en Wethouders bekendgemaakt dat ik mijn functie als burgemeester ter beschikking stel met ingang van de dag waarop een bij Koninklijk Besluit benoemde nieuwe burgemeester in functie zal treden. De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. Dit besluit kan rekenen op instemming van de gouverneur.

Hoes blijft dus burgemeester totdat er iemand anders is gevonden. Er staat trouwens nog meer interessants in de verklaring van de burgemeester van Maastricht. Hij vindt dat een openbaar bestuurder recht heeft op een privéleven:

Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen.

De VVD’er kan dat allemaal wel zeggen – hij heeft nog een punt ook, want over de scheve schaatsen van andere politici hoor je nooit wat (al vind ik tegelijkertijd dat politici maar moeten wennen aan het feit dat zij een openbare functie vervullen en dat hun privéleven steeds meer een rol gaat spelen, zeker als zij hun privéleven zelf inzetten als het hen goed uitkomt) – maar Hoes heeft laten zien dat hij oliedom is en dat hij niet in staat is het issue professioneel aan te pakken.

Hoes raakte eerder al in opspraak toen hij werd gefotografeerd terwijl hij aan het zoenen was met een 24-jarige jongeman. Op dat moment was hij nog getrouwd met Albert Verlinde. Er was toen veel gedoe over, binnen de Maastrichtse politiek maar ook ver daarbuiten. Dan zou je zeggen: die Hoes heeft zijn lesje wel geleerd en houdt zich even koest om te voorkomen dat er weer over hem geroddeld zou worden. Niet dus. Beeldvorming is dodelijk. Hoes heeft die les the hard way geleerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. tipo

  Onno Hoes zit bij een politieke partij die de Nederlandse burger vogelvrij verklaard heeft op privacy-gebied en hij sliep met paparazzi.

  Hij is met tand om tand, oog om oog bestreden.

  Had hij als VVD-er zich maar voor privacy sterk moeten maken en tegen Opstelten in opstand moeten komen. Had hij in de 22 jaar dat hij met Albert Verlinde sliep, maar tegen hem in opstand moeten komen, op al die momenten dat hij levens door privacy-schending verwoest heeft.

  Onno begon zelf met privacy-schending door VVD-lid te worden/blijven en te wandelen met paparazzi.

  Let op dat hij enkel een prive-domein voor openbaar bestuurders opeist in zijn reactie. De privacyschendingen van de overheid op Nederlandse burgers interesseert hem niet.

  Powned heeft Onno een koekje van eigen deeg gegeven, dus. Dus nu niet hypocriet doen.

  Openbaar bestuurders hoeven overigens helemaal niet voorbeeldig te zijn. Pim Fortuyn zei tegen iedereen die het kon horen hoe de sperma van uitheemse jongens gesmaakt had. Dat heeft Fortuyn niet minder populair gemaakt, integendeel. Die eerlijkheid wordt gewaardeerd. Maar Fortuyn kwam dan ook op voor de Nederlandse burger en Onno Hoes enkel voor zijn eigen kaste.

  1. Jasterke

   chapeau Tipo…

 2. jofele jood

  Flikkers Maastricht, wordt vervolgd…..

 3. jofele jood

  Waar gaat het in herechristusnaam om, de halve wereld staat in brand, IS onthoofd christenen en medemoslims, de VS staan op het schandblok omdat zij terroristen zouden martelen, bejaarden liggen te wentelen in hun strontluiers, kogelregens in Amsterdam door de mocromaffia en het nieuws wordt bepaald omdat een Burgemeester die zijn hormonen niet in bedwang kan houden voor geile aap wordt gezet terwijl hij jarenlang zijn liefdesleven plaats heeft laten vinden in de o.a. de darmflora van de grootste roddelnicht van Nederland. Mag ik even een teiltje…..

 4. Ton

  Om te beginnen heeft Tipo wederom gelijk.
  Verder valt me op dat Onno er ook een beetje als een konijn uitziet, zit het misschien in z’n genen?

  1. Jasterke

   ’n soort Vlaamse reus ?

  2. Epimenides

   Zo ziet aangeschoten wild er uit, en in het geval Hoes is dat nog verdient ook.

 5. Ton

  Vlaamse kneus lijkt me eerder 😉

 6. Freek

  Onno kwam het anders bijzonder goed uit om in zijn prive zijn “zakelijke” macht te gebruiken als status symbool om zo wat te kunnen scoren. Denigerend over de raad en hij regelt wel dat het allemaal kan wat hij wilt ondanks dat hij weet dat het niet goed is (berichten laten verdwijnen).

  Is dat iemand die je als burgemeester wilt hebben? Hoe gaat iemand die zijn pik op nr1 zet om met zaken die integriteit behoeven? Dat maakt hem eenvoudig chantabel.

 7. bandini

  Onno Hoes is gewoon een sukkel die zijn lul achterna loopt! Als hij dan de weg is kwijtgeraakt geeft hij anderen de schuld dat hij verdwaald is!!

 8. pietkremer

  Als een hetero-burgemeester van tegen de vijftig via datingsites jonge meiden gaat versieren en zijn dates in het openbaar aflebbert, dan is dat ook in strijd met de waardigheid van het ambt. Ook Rob Oudkerk is uitgegleden over zijn contacten met heroinehoertjes, maar die was tenminste niet uit op een gratis nummertje. Mijn vader was geen burgemeester maar wij kinderen zouden zich voor hem geschaamd hebben als hij het zou hebben aangelegd met door hem opgepikte jonge meiden. Fatsoen moet je doen, was onder Balkenende een slogan.
  Er zijn in het verleden al ministers gestruikeld over dronken rijden omdat het in strijd geacht wordt met het ambt. Wie zich beroept op de scheiding van publiek en privé, heeft het niet begrepen.

 9. ‘Seksrel’ PowNed is te bespottelijk voor woorden – De Dagelijkse Standaard

  […] een wapen om PowNed even hard mee te slaan omdat die zender burgemeester Onno Hoes een week geleden in de problemen bracht omdat hij er een nogal wild seksleven op nahield. Of nahoudt, wie zal het […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.