Politiek drama: halvering GroenLinks in Den Haag

LPF-praktijken, anyone?

De LPF zou er jaloers op zijn geweest; de GroenLinks-fractie in Den Haag is van de ene op de andere dag gehalveerd. De reden: raadslid Mustafa Okcuoglu is gisteravond per direct uit de fractie gestapt omdat hij niet overweg kan met fractievoorzitter Inge Vianen. Hij geeft zijn zetel niet terug aan GroenLinks.

Wat er nog overblijft van GroenLinks in Den Haag? Nou, bijna niks. De partij, die het landelijk ook al zo beroerd doet, heeft alleen nog Vianen in de Haagse gemeenteraad zitten. Dat is alles. Okcuoglu zegt dat hij zijn best heeft gedaan met haar samen te werken, maar het is gewoon onmogelijk. Omroep West schrijft:

Okcuoglu schrijft in een brief aan de leden van GroenLinks dat hij ‘met pijn in het hart’ deze stap heeft genomen. Het raadslid: “Mijn besluit heeft alles te maken met de onverzoenlijke houding van fractievoorzitter Inge Vianen. Haar manier van optreden is niet gericht op samenwerken. Ik word als medefractielid zelfs gepasseerd en genegeerd. Gezonde tegenspraak wordt als aanval ervaren.”

Het opgestapte raadslid, dat eerder al uit de PvdA-fractie van Den Haag stapte (hij heeft geen enkele principes, en wil alleen maar een zetel hebben), zegt ook: “Ik heb nog geruime tijd geloofd in verbetering van de onderlinge verhouding en heb diverse pogingen gedaan om tot een werkbare situatie te komen. Ik moet helaas constateren dat dat niet is gelukt en ik heb inmiddels de hoop hierop opgegeven. Ik kan en wil niet langer in deze verziekte sfeer functioneren.”

Vianen is bepaald geen populair persoon binnen GroenLinks. Nog maar een paar maanden geleden was de kritiek op Vianen oorverdovend. Ze zou niet goed leiding kunnen geven en ze zou te solistisch optreden, aldus Omroep West. Er werd zelfs geprobeerd haar uit haar functie te zetten, maar dat lukte niet. Kortom, Vianen zorgt er in haar eentje voor dat GroenLinks helemaal kapot gaat. Je moet het maar kunnen.

Het is natuurlijk prima dat GroenLinks in mijn stad zichzelf opblaast – ik zal er geen traan om laten – maar het slechte nieuws is dat er door deze actie vijftien, jawel, vijftien fracties in de Haagse gemeenteraad zitten, waaronder zes eenmansfracties: GroenLinks, de Groep Okcuoglu, Partij van de Eenheid, ChristenUnie-SGP, Partij voor de Dieren en de Groep Van der Helm. Dat maakt de stad er niet bepaald bestuurbaarder op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Limburgse Kuifje

  Jan Kloot Junkie zou al die eenmansfracties bestempelen als POPULISTEN.

 2. V.K.

  -Samenwerken en GL is altijd onmogelijk.

 3. Twan 21

  Dat die Vianen een probleem vormt verbaast met niets maar die Mustafa…

  Ik kan me zo voorstellen dat hij zich in een tweemansfractie ook niet echt kan schikken in een tweede rol.

  Dit was gewoon wachten op moeilijkheden.

  Maar goed, het betreft GL dus het zal me verder wordt wezen. Hoe slechter het GL gaat, hoe beter voor het land.

 4. Ego non solus

  Ik ben een slecht mens, ik voel leedvermaak. Want wéér is een linkse club op de harde realiteit gestoten en blijken ook knuffelmoslims niet maakbaar.

  Maar naar goed links gebruik wordt dit afgedaan als incident en gaan ze vrolijk op zoek naar nieuwe soortgelijke allianties.

 5. Ronel

  @Frank. Spreek je nou niet jezelf een beetje tegen??
  Een paar dagen geleden schrok je nog van het (landelijk) succes van GL.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/12/milieumarxisme-groenlinks-ineens-weer-populair/#more-94133

 6. Lieftinck

  Alweer een reden paal en perk te stellen aan ego’s door een zetel alleen te geven als er genoeg voorkeurstemmen zijn. Wanneer gaat de politiek nu eens iets zinnigs doen met het kiesstelsel. Gaat het ze alleen maar om de politieke spelletjes, en laat ze het bestuurbaarheidsgehalte van Nederland koud?

 7. Jasterke

  Mustafa gooit het bijltje er bij neer,
  dus dat is bij GroenLinks behoorlijk schrikken
  wie had dàt nou van Okcuoglu verwacht…
  .
  dat gaat men in die kringen toch wel erg vaak flikken
  die zetels zitten kennelijk privé ook lekker zacht
  maar nee-nee-nee…we gaan niet zitten generaliseren,

  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 8. econoom

  Het bekende probleem. Allochtone belangenbehartigers, die er alleen maar voor hun beperkte achterban, en soms aleen maar voor zichzelf zitten, worden door linkse partijen op een prominente plaats op de kieslijst gezet en dan gaar het mis. Zeker GL Den Haag zou inmiddels beter moeten weten, nadat de partij in Den Haag een aantal jaren geleden dreigde te worden overgnomen door Turkse belangenbehartigers. Maar schijnbaar leert men in deze kringen niet.

 9. beppie

  Van PvdA naar GL de volgende stap is aansluiten bij PvdE

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.