Rijdende rechter gaat los op CJIB

Screen Shot 2014-12-12 at 16.18.20
Foto: NPO De Rijdende Rechter, screenshot via Dumpert

Dat noem ik nog eens aanpakken.

De rijdende rechter heeft het he-le-maal gehad met het Centraal Justitieel Incasso Bureau, oftewel het CJIB. De reden? Het CJIB maakt de levens kapot van normale, de wet respecterende burgers. Zij werken, ze doen hun best, maken dan even een foutje en voila: hun hele leven ligt overhoop. Ze krijgen boetes van duizenden euro’s en daar komen dan nog eens extra kosten bij van vele duizenden euro’s meer.

Zie hier de video (dank je, Dumpert!) waarin meester Frank Visser he-le-maal losgaat en uitlegt wat dit verderfelijke instituut mensen aandoet.

De reden, zoals de rijdende rechter zelf ook uitlegt, dat het CJIB zo ver gaat en ondanks waarschuwingen van rechters geen maatregelen neemt om extra, nutteloos leed te voorkomen? Er gaat een heleboel geld in om. De rechterlijke macht heeft het kabinet al verschillende keren gewaarschuwd dat het zo niet langer kan – dat hele volksmassa’s tussen wal en schip belanden en hun toekomst in rook zien opgaan door het wangedrag van het CJIB – maar het heeft allemaal geen enkel effect.

Het CJIB spekt de staatskas jaarlijks namelijk met maar liefst één miljard euro. Voor zo’n bedrag doen onze politici alles. Ja, het kapotmaken van onschuldige, hardwerkende Nederlanders incluis.

Het is een schande dat dit zo vaak, zo ontzettend erg uit de hand loopt. Het doel van boetes is niet om de staat te verrijken, maar om ongewenst bedrag te bestraffen (en hopelijk dus bij te sturen). Jammer genoeg werkt het al tijden niet meer zo in ons land: Den Haag ziet de activiteiten van het CJIB als een fantastische manier om bakken met geld te ‘verdienen’ om de eigen hobby’s mee te betalen; als de burger dan totaal de vernieling ingaat, het zij zo.

Op pagina 2: meer video’s over wangedrag van het CJIB. Oh, en ook meteen bewijs dat de staat al lang op de hoogte is van deze praktijken, maar er niets aan doet. Dat is vreselijk, maar het wordt nog erger. Er is namelijk ook een video waarin een journalist van L1 (de Limburgse radio- en tv-zender) zich voordoet als minister Opstelten die net een boete heeft gekregen. Of die even uit het systeem kan worden gehaald. “We gaan ermee bezig.”

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!