Rutte: vertrouwen is geschaad, maar ach, boeien!

De VVD kan de PvdA niet meer vertrouwen, maar in de ogen van premier Rutte maakt dat niets uit.

In een bijzonder opmerkelijk interview met De Telegraaf zegt premier Rutte vanmorgen dat het even flink schrikken was voor het kabinet én de VVD toen drie dissidente PvdA-senatoren tegen het wetsvoorstel van minister Schippers stemden. Ze hadden het niet zien aankomen, wat logisch is omdat er afspraken waren gemaakt met de PvdA: beide partijen én de zogenaamde gedoogclubs in de Eerste Kamer zouden het voorstel steunen.

Nou, dat ging dus even anders.

Het gevolg, aldus Rutte? Het vertrouwen was flink geschaad.

Je zou denken, dat is logisch. Maar het opmerkelijke bestaat eruit dat hij het gedrag van de PvdA daarna onmiddellijk vergoeilijkt en net doet alsof het plots weer fan-tas-tisch gaat.

“Als een wetsontwerp het niet haalt, schaadt dat het vertrouwen dat je over en weer mag hebben. Je moet erop kunnen rekenen dat dit soort grote wetsontwerpen door de Kamers wordt geloodst. Maar ik zeg er ter vergoelijking bij: het is de eerste keer in een heel groot pakket van hervormingen en vervolgens heeft de PvdA de problemen ook opgelost. Dus het vertrouwen is geschaad, maar er is geen blijvende schade aan de coalitie.”

De PvdA lapt afspraken aan haar laars, Schippers dreigt met opstappen, RTL Nieuws kondigt aan dat de val van de coalitie ‘nabij is’, het vertrouwen tussen VVD en PvdA is weg, maar “er is geen blijvende schade aan de coalitie”?

Hoe werkt dat precies Mark? Kun je dat even rustig uitleggen? Als doodgewone waarnemer lijkt me dat namelijk niet mogelijk: je kunt niet zeggen dat het vertrouwen beschadigd is en tegelijkertijd volhouden dat het verder geen enkele impact heeft op de onderlinge (werk)relatie.

Het is nauwelijks te bevatten dat Rutte niet eens door heeft dat hij zichzelf tegenspreekt. Natuurlijk wil hij dat het kabinet de hele rit uitzit, maar dat betekent niet dat je vertrouwensproblemen kunt wegdenken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. W.H.J. Reiss

  19 Maart. De verlossing ? Rien n’est va plus het kabinet is niet meer van U !!

  1. Limburgse Kuifje

   Op 19 maart zul je zien dat vrijwel heel Nederland weer op de eenheidspartij CDA VVD D66 PVDA CU GL 50+ DP en SP heeft gestemd. Het interesseert de mensen in de straat gewoon niks. Hun toekomst, ach so what, we kijken liever voetbal, tv en filmpjes dan ons te bekommeren over wat onszelf en ons nageslacht te wachten staat. Als het te laat is dan hoor je ons wel, maar ja het is te laat. En die Wilders? Ach die schreeuwt en wil Marokkanen het land uitzetten, die is een racist en daar wil je dan toch niet op stemmen. Dat zal de media er de komende maanden wel flink inpeperen en het ‘domme’ volk zal het gretig tot zich nemen. Zo is de democratie allang gestorven.

 2. tipo

  Rutte mag die afspraken niet eens maken, want Eerste Kamer hoort zonder last of ruggespraak (zie grondwet) de wetsvoorstellen refecteren goed of af te keuren.

  Rutte is dus ongrondwettelijk en anti-democratisch bezig en moet afgezet worden en zijn verdiende straf krijgen, zoals iedere Nederlander die de wet overtreedt.

  Dat Rutte er op vertrouwde dat de leden van de Eerste Kamer mee zouden doen met zijn illegale handel en wandel, zegt veel over de intrisieke slechtheid in Mark Rutte.

  Die fascist moet gewoon weg. Dit land wil niet per decreet bestuurt worden door de regering, enkel omdat de regering dealtjes met zorgverzekeraars en Eurocraten bekonkelt ten bate van zichzelf.

  Impeach Rutte.

  1. tipo

   Er zijn namelijk twee andere belangrijke dossiers waar Mark Rutte eveneens per decreet (dus ongrondwettelijk en dictatoriaal) handelt:
   A) het besluit tot het overmaken van 1,1 miljard Euro naheffing aan de EU op 30 december, terwijl de Eerste Kamer daarover pas op 13 januari mag beslissen, als het voor een voldongen feit wordt gesteld.
   B) het schenden van de afspraak tussen Regering en Staten Generaal dat pensioenen een exclusief nationale aangelegenheid bleven, zonder Europese bemoeienis, welke Klijnsma buiten de Staten Generaal om geschonden heeft: http://www.ftm.nl/exclusive/regering-passeert-parlement-pensioenen/

   3 maal in 1 maand dat Mark Rutte de rechtsstaat, grondwet en democratie bruskeert. In het schavot met die minkukel!

  2. Limburgse Kuifje

   En hoe gaan we dit doen? Nederland kijkt liever naar de finale van The Voice (gisteravond) dan zich druk te maken over haar eigen toekomst.

   1. tipo

    met een nog in te stellen volkstribunaal en een aantal dappere mannen. Alleen zo krijg je dictaturen weg. Stemmen heeft geen zin, want de Staten Generaal is buiten spel gezet. Vraag maar aan Omtzigt.

    1. Limburgse Kuifje

     Ja tipo dat zijn mooie woorden maar nu nog de daden. Zoals ik al eerder stelde het volk is murw en komt niet in beweging, alhoewel…. bij Joost las ik een stuk dat burgercomites tegen AZC’s zich aan het verenigen zijn. Zou men eens wakker worden?

 3. Locke

  Vertrouwen is geschaad, vandaag in de Telegraaf MH17 5,5 miljard webpagina’s worden onderzocht. Als ze eens de laatste 9 jaar aan reacties van de volkeren op hun beleid zouden onderzoeken dan komt deze Meneer een beetje vreemd over. Men hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn maar als de beukennootjes de eikels alle ruimte geven wordt het toch lastig om te groeien.

 4. RvRavenstijn

  Typisch dat Rutte’s vertrouwen in de PvdA is geschaad — vreemder is dat Rutte ooit enig vertrouwen in de PvdA gehad heeft — 2 partijen die elkaar reeds decennia bestrijden blijven nu slechts plucheplakken
  en zichzelf voor eigen achterban belachelijk maken voor het plucheplakken alleen en waarschijnlijk niet om de hemel te verdienen maar wel een plaatsje in Brussel, de hemel voor incompetente politici, de hel voor het volk.

  Stemt U nog op één van hen — ik al 45 jaar niet !!

  Naief ben ik gelukkig nooit geweest !!

 5. nick

  We kunnen gerust stelllen dat ongeveer bijna iedereen in ons land, journalisten/media en bevolking uiterst verbaasd en zelfs verontwaardigd zijn dat deze regering zichzelf weer aan elkaar geplakt heeft.

  Plucheplakkers is hier helemaal van toepassing! Dat wordt niet gewaardeerd want dit kabinet heeft bewezen totaal gefaald te hebben met Rutte als opperfaal. En dat staat nu te beweren dat er eigenlijk niets aan de hand was…

  Wat is die man door de mand gevallen en wat een ramp dat deze immer lachende malloot met weinig kennis van zaken over de werkelijkheid ( en dat heb ik persoonlijk gehoord van terzake deskundigen die met de man gesproken hebben over hoe ons land er voor staat. Hij staat met de mond vol tanden als het over de economie en zaken gaat en maakt een stupide indruk. Zo’n iemand bepaald de richting van ons land, zie de ramp die zich daardoor voltrekt!) )

  Het is een lachend schaap die de geschiedenis zal ingaan als de meest rampzalige premier ooit, die ons land verkwanselde aan de communisten van de EU ter meerdere eer en glorie van zichzelf en daar zelfs regeren met de socialisten voor over had.

 6. Willz

  Als ik dat teflontoetje van Hans Christiaan Rutte zie dan is het dirtect “op de plaats…rrrust”, in afwachting van het volgende (horror)sprookje.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.