Slaaptekort wordt epidemisch

Slapede man op het werk
Foto: Adam Goode (bron: Flickr)

Oh nee, we slapen (bijna) allemaal te weinig!!1!!

Het Parool komt vandaag met een schok-kend verhaal over het slaapgedrag van de gemiddelde Nederlander. Wat blijkt namelijk? Steeds meer mensen slapen slechts zes uur of korter per 24 uur. En dat zou desastreus zijn.

Of kunnen zijn.

Ofzo.

Uit de nog niet vrijgegeven studie blijkt dat miljoenen Nederlanders chronisch een uur tot uren korter slapen dan wordt geadviseerd. Vooral onder jongeren is het tekort aan slaap opvallend en zorgwekkend. De helft van alle vrouwen tussen 18 en 20 jaar slaapt 7,7 uur, mannen van dezelfde leeftijd maken per nacht gemiddeld 7,1 uur. Negen uur nachtrust is voor beide groepen gewenst.

Negen uur is gewenst? En wie bepaalt dat? Toen ik student was deed ik het maar al te vaak met significant minder slaap dan de dikke zeven uur waarover gesproken wordt in de studie. En ja, dat gold ook voor veel van mijn vrienden. Nooit heb ik daaronder geleden. Nu niet, toen niet.

Daar komt bij dat ik tegenwoordig ook maar een uur of vijf, zes slaap. Voor mij is dat – net zoals dat voor hele volksstammen geldt in ons land – volstrekt normaal. Het zal de professor verbazen, maar je lichaam past zich aan. Op een gegeven moment val je snel in slaap en droom je vrijwel meteen, waardoor je je REM-slaap toch nog krijgt.

Tenslotte vraag ik me af wat de beste man zegt van mensen die gewoon niet meer slaap nodig hebben? Vele mensen met mij worden gewoon wakker, waarna de slaap niet meer wil komen – wat niet zo gek is, aangezien we op dat moment klaarwakker zijn. Moeten we er dan maar een paar slaappillen tegen aan gooien om alsnog te kunnen voldoen aan zijn belachelijke eisen?

Dit soort waanzinnige en paniekerige oproepen zijn – helaas – tekenend voor de tijden waarin wij leven. De boven ons gestelden denken dat ze zich met van alles en nog wat kunnen – nee, moeten – bemoeien. Van de aanbiedingen bij tankstations tot het systematisch lastigvallen van rokers, deze types denken ons steevast de wet te moeten voorschrijven. We moeten ons leven op de manier leiden die hen voor ogen staat, onze mening is daarbij niet gewenst. Vervolgens gebruiken ze de meest angstaanjagende paniektaal om ons te laten doen wat zij willen (zie: epidemie). En dan maar hopen dat het aanslaat en dat de Nederlander zijn levensstijl opeens aanpast.

Overigens stonden / staan bekende mensen als Thatcher en Clinton erom bekend dat ze maar een uur of vier, vijf nodig hebben per nacht. Gek genoeg heeft dat ze geen windeieren gelegd in hun carriere.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!