Slaaptekort wordt epidemisch

Oh nee, we slapen (bijna) allemaal te weinig!!1!!

Het Parool komt vandaag met een schok-kend verhaal over het slaapgedrag van de gemiddelde Nederlander. Wat blijkt namelijk? Steeds meer mensen slapen slechts zes uur of korter per 24 uur. En dat zou desastreus zijn.

Of kunnen zijn.

Ofzo.

Uit de nog niet vrijgegeven studie blijkt dat miljoenen Nederlanders chronisch een uur tot uren korter slapen dan wordt geadviseerd. Vooral onder jongeren is het tekort aan slaap opvallend en zorgwekkend. De helft van alle vrouwen tussen 18 en 20 jaar slaapt 7,7 uur, mannen van dezelfde leeftijd maken per nacht gemiddeld 7,1 uur. Negen uur nachtrust is voor beide groepen gewenst.

Negen uur is gewenst? En wie bepaalt dat? Toen ik student was deed ik het maar al te vaak met significant minder slaap dan de dikke zeven uur waarover gesproken wordt in de studie. En ja, dat gold ook voor veel van mijn vrienden. Nooit heb ik daaronder geleden. Nu niet, toen niet.

Daar komt bij dat ik tegenwoordig ook maar een uur of vijf, zes slaap. Voor mij is dat – net zoals dat voor hele volksstammen geldt in ons land – volstrekt normaal. Het zal de professor verbazen, maar je lichaam past zich aan. Op een gegeven moment val je snel in slaap en droom je vrijwel meteen, waardoor je je REM-slaap toch nog krijgt.

Tenslotte vraag ik me af wat de beste man zegt van mensen die gewoon niet meer slaap nodig hebben? Vele mensen met mij worden gewoon wakker, waarna de slaap niet meer wil komen – wat niet zo gek is, aangezien we op dat moment klaarwakker zijn. Moeten we er dan maar een paar slaappillen tegen aan gooien om alsnog te kunnen voldoen aan zijn belachelijke eisen?

Dit soort waanzinnige en paniekerige oproepen zijn – helaas – tekenend voor de tijden waarin wij leven. De boven ons gestelden denken dat ze zich met van alles en nog wat kunnen – nee, moeten – bemoeien. Van de aanbiedingen bij tankstations tot het systematisch lastigvallen van rokers, deze types denken ons steevast de wet te moeten voorschrijven. We moeten ons leven op de manier leiden die hen voor ogen staat, onze mening is daarbij niet gewenst. Vervolgens gebruiken ze de meest angstaanjagende paniektaal om ons te laten doen wat zij willen (zie: epidemie). En dan maar hopen dat het aanslaat en dat de Nederlander zijn levensstijl opeens aanpast.

Overigens stonden / staan bekende mensen als Thatcher en Clinton erom bekend dat ze maar een uur of vier, vijf nodig hebben per nacht. Gek genoeg heeft dat ze geen windeieren gelegd in hun carriere.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Wachteres

  Het zou me niet verbazen als we van de EU voorgeschreven krijgen dat we tenminste acht uur moeten slapen.

  Zij vindt vast wel een mogelijkheid uit om dat te controleren. Als we ons niet houden aan de voorgeschreven hoeveelheid slaap dan moeten we de dokterskosten, die een gevolg zijn van het tekort aan slaap, zelf betalen.

  Ik heb altijd veel slaap nodig gehad en nu ik ouder ben zou ik eindeloos kunnen slapen. Ik lees weleens dat ouderen minder slaap nodig hebben, dat is bij mij niet het geval

  Ik ben dan ook enigszins jaloers op mensen die met weinig slaap toe kunnen. Slapen, een verspilling van je tijd. Net als naar de kapper gaan. 🙂

 2. Wachteres

  Mijn eega denkt mee met de EU. Let op Europese dictators:

  ’s Avonds om tien uur valt de stroom uit en ’s morgens om zeven uur gaat die weer aan.

  Daar hadden jullie zeker nog niet aan gedacht; en dan maar veronderstellen dat het volk dom is!

 3. Michael van der Galien

  Wachteres: als ze het konden verplichten zouden ze dat vrijwel zeker doen ja.

 4. Gielah

  De slaapbehoefte van mensen is heel verschillend.
  De overheid heeft zich daar niet mee te bemoeien, maar ja… alleen al het feit dát mensen van elkaar verschillen…. en dat dan ook nog eens in vélerlei opzicht… wordt door de generatie die nu invloedrijke posten bekleed als een soort zonde gezien…. iets dat gelijkgetrokken moet worden.

  De gedachtegang van overheden anno nu heeft, nu ik er over nadenk, best veel weg van dat van de communisten met hun uitermate beperkte mens- en wereldbeeld.

  Een uniforme wereld is natuurlijk ook aanmerkelijk gemakkelijker voor dictatoriale types.

 5. V.K.

  -Snel even er wetten doorheen drukken, dat gebeurd ook vaak ’s avonds, nou, over een paar jaar zet de slimme energiemeter de tv wel voor je uit, hoef je niets voor te doen.

 6. W.H.J. Reiss

  De auteur schrijft:”De boven ons gestelden denken dat ze zich met van alles en nog wat kunnen – nee, moeten – bemoeien.” en “deze types denken ons steevast de wet te moeten voorschrijven. We moeten ons leven op de manier leiden die hen voor ogen staat, onze mening is daarbij niet gewenst.”
  Ziet auteur nu eindelijk ‘het Licht’ ?
  De overheid en media berichten steeds met valse voorwendselen omtrent Hr. Wilders (PVV) en Rusland (lees:Poetin). Kunt Uw Uw nieuwe ‘Licht’ ook doorgeven aan de andere auteurs, die blijkbaar te veel slapen en daardoor niks lezen en te weinig kennis hebben van materie waarover ze schrijven !

 7. huuskesjong

  Dus dit was het kwekkwek-onderwerp aan de bars van ‘Zwart’ en ‘de Pels’ ?
  Weet je nou echt niks anders, van der Galien?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 8. Sjonny

  Jullie zijn echt vreemd. In het verhaal word niets gezegd over wetten over slapen en jullie fantaseren over niks anders. Volgens mij hebben jullie slaaptekort. Lol.

  1. W.H.J. Reiss

   Sjonnie slaap je nog altijd bij de geiten !
   Als Turkse afgestudeerde student zonder baan moet het toch frustrerend zijn, dat je nergens aan de bak komt ! Ga terug naar Turkye. Ze kunnen je daar nog gebruiken als ‘Geitenhoeder’ !

   1. Jacobus

    Ik snap niet waarom de redactie dit trol gedrag goedkeurt.

 9. nedroi

  Of iemand genoeg slaap krijgt valt door een ander niet te bepalen. Persoonlijk hou ik er niet van om op te staan als het nog donker is, maar ja, het moet nu eenmaal.

 10. Daniel

  Sjonny reageert op een vreemde manier. Het doet er n.l. niet doe wat het onderwerp is, het gaat erom dat de regering niet deugt, de EU een verwerpelijk iets is (waar ik het helemaal mee eens ben) en dat alles buiten DDS en Jalta drie maal de Volkskrant is.
  Van roken krijg je ook geen longkanker, dat is ons door de overheid wijsgemaakt, mijn opa en zijn buurman roken al hun hele leven en mijn opa is 84 en zijn buurman 87 jaar.
  Dat roken heeft ze geen kwaad gedaan anders waren ze niet zo oud geworden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.