VVD wijst Juncker terecht: weg met dat opgeheven vingertje

Geen categoriedec 29 2014, 8:00
Waar bemoeit hij zich mee?
De voorzitter van de Europese Commissie, de dronken Luxemburger Jean-Claude Juncker, is niet te spreken over de relatief eurosceptische houding van de traditioneel grote partijen in Nederland. Volgens hem zouden zij slechts 'populistische' partijen imiteren. En dat is natuurlijk hartstikke slecht.
Want 'populistisch' en dus voor het volk. Brr.
Hoewel hij zeker een punt heeft wanneer hij zegt dat die partijen voor de bühne eurosceptischer zijn dan in werkelijkheid, gaat het hem natuurlijk niets aan dat ze wat kritischer zijn geworden in de loop van de jaren. Dat is aan die partijen zelf (en aan de Nederlandse kiezer, die het afdwingt).
Wonder boven wonder denkt regeringspartij VVD daar net zo over. De liberalen hebben namelijk hard teruggeslagen (iets wat PvdA en CDA nog moeten doen):

"Een opgeheven vingertje om nationale politici de les te lezen, werkt niet. Hij (Juncker, red.) moet kritiek niet verwarren met euroscepsis”, aldus het liberale Kamerlid Verheijen.

"Ik geloof niet dat de middenpartijen achter eurosceptici zijn aangelopen. Deze partijen reageren juist op wat er is misgegaan in Brussel en volgens mij maakt Juncker die analyse zelf ook."

Kamerlid Verheijen heeft natuurlijk honderd procent gelijk: Juncker zegt dezelfde analyse te maken als de steeds kritischer wordende middenpartijen (opvallend overigens dat de VVD'er zijn partij tegenwoordig een middenpartij noemt, net als het CDA [dat is dan wel weer logisch] én de PvdA. Blijkbaar zijn die partijen zo naar elkaar toe gegroeid de afgelopen jaren dat zelfs Kamerleden de verschillen nauwelijks zien). Toch haalt hij fel uit als die clubs het lef hebben om die mening hardop te ventileren.
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat de man gelooft dat kritiek binnenskamers gehouden moet worden omdat het domme klootjesvolk anders weleens in de gaten kon krijgen dat het niet zo goed gaat in Brussel. Dat zou de steun voor het EU-project doen afnemen, wat natuurlijk weer slecht is voor Junckers positie en veelbelovende carriere.
De VVD doet er goed aan om Juncker duidelijk te maken dat hij zich hier niet mee te bemoeien heeft. Nederland houdt zich - zolang het lid is van de EU - aan de gemaakte afspraken. Dat is waar het Juncker om zou moeten gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten