Vuurwerk: weer een traditie in gevaar?

Verkoop is matig. Nog een Decembertraditie onder druk.

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders voelt wel wat voor een verbod op vuurwerk. De pogingen daartoe zijn tot dusver weinig succesvol. Zo zette de rechter vorige week terecht een streep door het verbod dat het college van B en W voor het centrum van Hilversum had afgekondigd.

Maar misschien hoeven tegenstanders niet eens naar zulke paardenmiddelen te grijpen. Het heeft er alles van weg dat Nederlanders vuurwerk meer en meer links laten liggen.

Verschillende media melden vandaag:

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, is bij webwinkels eind deze week pas zo’n 15 tot 20 procent van de verwachte totaal aan bestellingen binnengekomen.

Natuurlijk komt de verkoop pas altijd goed op gang in de dagen na Kerst, maar de populariteit van vuurwerk lijkt wel degelijk af te nemen.

In 2011 kocht nog 20 procent van de Nederlanders vuurwerk. Een jaar later was dit 18 procent en verleden jaar nog maar 15 procent.

Zonder die cijfers was dit ook mijn eigen indruk. Ik herinner mij nog goed hoe toen ik klein was de parkeerplaats naast ons huis rood kleurde van al het vuurwerk. Op de ochtend erna was geen stoeptegel meer te zien. Nu zie ik dergelijke taferelen nooit meer.

Wat zit er achter de afnemende populariteit van vuurwerk? Willen Nederlanders er door de crisis minder geld aan besteden? Vinden ze het slecht voor het milieu? Of wordt vuurwerk, door alle roepen om verboden, steeds meer een keuze? Iets wat je vroeger gewoon deed, maar waar je nu, door alle roepen om verboden, gedwongen wordt een positie over in te nemen?

Zo ging het ook met die andere Nederlandse Decembertraditie. Vroeger was je niet voor of tegen Zwarte Piet, hij was er gewoon. Een klein groepje radicale activisten maakte hem controversieel.

Zal het vuurwerk op dezelfde wijze vergaan? Ik durf het niet uit te sluiten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Pietje Precies

  Gekke Pietje rijdt straks naar de Aldi in Duitsland….
  En dat doen steeds meer gekke pietjes…

 2. econoom

  Het wordt hoog tijd dat deze zgn. “traditie” wordt verboden. Deze leidt elk jaar weer tot vele gewonden, soms zelfs tot doden, vandalisme, brandstichting en andere openbare orde problemen. En de door DS geminachte overheid mag het vervolgens op kosten vd belastingbetaler weer allemaal opknappen. Er is geen land in Europa waar deze onzin wordt toegestaan, zelfs niet in het meest vuurwerklievende land van Europa, namelijk Malta.

  1. LantR.fant

   Dan moet je uitgaan ook verbieden. De gevolgen van uitgaan zijn redelijk gelijkwaardig. Doen we verkeersbewegingen ook maar in de ban.

   Ik steek geen vuurwerk af, ben er jaren geleden mee gestopt. Maar van alles maar verbieden zie ik ook niet zitten. Wat volgt dan?

   Keerzijde, als steeds minder mensen vuurwerk kopen, lost het “probleem” zichzelf op.

  2. cmsuijkerbuijk

   Duidelijk een “econoom” van linkse huize: Verbieden, verbieden en nóg eens verbieden da’s het credo van links. Mensen mochten eens even lol hebben. Dat moet je echt niet willen. Verbiedt dan ook maar voetbalwedstrijden, waarbij door de “supporters” hele treinen, bussen en stadions worden gesloopt, of sowieso alle sporten waar je gebleseerd kunt raken, want kosten voor de maatschappij.
   Beter nog: Schaf links af en verbiedt het, want de schade die dát heeft aangericht…………!!!!

   1. econoom

    Dit heeft van alles met “law and order” te maken, dus een typisch rechts standpunt. Het getuigt niet van veel verantwoordelijksheidsgevoel (ik dacht dat dat alleen maa bij links zat) om “laissez faire” gedachten aan te hangen, als de kosten voor de schade en overlast die je aanricht, voor rekening van anderen (dus de belastingbetalers) zijn.

 3. Staphylocoque

  Het kan mij niet zo veel schelen of deze traditie afgeschaft wordt of niet. Siervuurwerk is mooi, maar ik maal er niet om als het er niet meer is. Ik snap die oogartsen ook wel die telkens met de jaarwisseling overuren moeten draaien.

 4. Beukman

  Verbieden? Ach. Maar het lijkt me in ieder geval redelijk als kosten die de overheid en diverse nutsinstellingen maken als gevolg van het afsteken van vuurwerk (opruimen van de rommel, brandweer, politie, ambulance, medische kosten, opgeblazen straatmeubilair vervangen, brievenbussen van TNT tijdelijk aanpassen, etc.) worden betaald van een dekkende nog te heffen belasting op vuurwerk. Het spul zal dus ietsje duurder worden, maar het standpunt dat de vervuiler moet betalen is niet links, niet rechts, maar gewoon gezond verstand.

 5. Wim V.

  Graag zsm afschaffen. Luister naar de bevolking. Ik word er elk jaar knettergek van. Beperk het tot georganiseerd afsteken door gemeentes /dorpen/ plaatsen.
  En zolang dat er niet doorheen is beperk het afsteken tot een uurtje van 00.00 tot 01.00 uur, want het gaat om het inluiden van het Nieuwe Jaar. Dan moet je in het oude jaar niet om 18.00 al gaan beginnen met die rotzooi.
  Ja en Zwarte Piet moet blijven.

 6. drexciya

  Wat een trieste reacties van sommige mensen hier; zijn we nu zo verzuurd of afgericht door de media dat we meteen maar aan het verbieden slaan? Het verbieden van vuurwerk gaat helemaal niets oplossen omdat de handhaving het probleem vormt.

  Sowieso mag het wat mij betreft het hele jaar door worden toegelaten; na een lichte piek is vervolgens de lol er van af en zul je het vanzelf zien wegebben.

  1. Frank Verhoef

   Helemaal mee eens, vooral wat betreft het probleem van de handhaving. Overigens, we hebben hier in de commentsectie een Drexciya-fan? Supervet. Hier nog een!

 7. Phoenix

  Grappig, een meerderheid van de Nederlandse bevolking is voor een verbod van particulier vuurwerk. Dan lijkt het me ook niet zo ondemocratisch om zo’n verbod in te voeren. En handhaving hoeft heus niet zo’n probleem te zijn als je het maar goed aanpakt, en niet op een halfzachte manier. Dat je zoiets wellicht niet compleet kunt uitroeien is geen argument, dat geldt waarschijnlijk voor alle verboden zaken. De overlast kan echter hiermee drastisch beperkt worden.

 8. econoom

  Treinverkeer tussen Leiden en Haarlem op dinsdagavond rond het spitsuur stilgelegd, vanwege de ontploffing van een vuurwerkbom op station Hillegom. Zonder dit soort tradities kunnen wij leven!

 9. econoom

  Tevens gisterenavond, drie auto’s opgeblazen met een vuurwerkbom in Zoetermeer. Wat een schitterende Nederlandse traditie!?

  1. drexciya

   En weer mis je de essentie; een gebrek aan handhaving. Want we praten hier weer over illegaal vuurwerk. Denk je nu echt dat een verbod iets gaat oplossen als het om te beginnen al over ILLEGAAL vuurwerk gaat?

 10. huuskesjong

  Beste ‘econoom’, bent U er wel van op de hoogte dat het traditionele Carbidschieten (met behulp van melkbussen) door de UNESCO nog niet zo lang geleden op de Wereldlijst van Cultureel Erfgoed is geplaatst?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 11. huuskesjong

  Geachte Suijkerbuijk, met Uw kommentaar van 23-12, 11.25 uur ben ik het helemaal eens.
  En een aanvulling: die schade in de vorm van doden, gewonden, in gevangenissen wegkwijnenden, verhongerenden en meer ellende voor de mensheid in de 20e eeuw is voor het leeuwendeel veroorzaakt door LINKSE regimes. Zoals ene Adolf H. (nee echt, die was Links ipv Rechts!), Jozef S., Fidel C., Pol P., Mao Z., de familie Kim J., enz. Honderden miljoenen doden….
  Mij is uit de geschiedenisboeken al heel lang duidelijk dat SOCIAAL iets totaal anders is dan SOCIALISTISCH.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.