Vuurwerk: weer een traditie in gevaar?

vuurwerk
Foto: wikimedia commons

Verkoop is matig. Nog een Decembertraditie onder druk.

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders voelt wel wat voor een verbod op vuurwerk. De pogingen daartoe zijn tot dusver weinig succesvol. Zo zette de rechter vorige week terecht een streep door het verbod dat het college van B en W voor het centrum van Hilversum had afgekondigd.

Maar misschien hoeven tegenstanders niet eens naar zulke paardenmiddelen te grijpen. Het heeft er alles van weg dat Nederlanders vuurwerk meer en meer links laten liggen.

Verschillende media melden vandaag:

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, is bij webwinkels eind deze week pas zo’n 15 tot 20 procent van de verwachte totaal aan bestellingen binnengekomen.

Natuurlijk komt de verkoop pas altijd goed op gang in de dagen na Kerst, maar de populariteit van vuurwerk lijkt wel degelijk af te nemen.

In 2011 kocht nog 20 procent van de Nederlanders vuurwerk. Een jaar later was dit 18 procent en verleden jaar nog maar 15 procent.

Zonder die cijfers was dit ook mijn eigen indruk. Ik herinner mij nog goed hoe toen ik klein was de parkeerplaats naast ons huis rood kleurde van al het vuurwerk. Op de ochtend erna was geen stoeptegel meer te zien. Nu zie ik dergelijke taferelen nooit meer.

Wat zit er achter de afnemende populariteit van vuurwerk? Willen Nederlanders er door de crisis minder geld aan besteden? Vinden ze het slecht voor het milieu? Of wordt vuurwerk, door alle roepen om verboden, steeds meer een keuze? Iets wat je vroeger gewoon deed, maar waar je nu, door alle roepen om verboden, gedwongen wordt een positie over in te nemen?

Zo ging het ook met die andere Nederlandse Decembertraditie. Vroeger was je niet voor of tegen Zwarte Piet, hij was er gewoon. Een klein groepje radicale activisten maakte hem controversieel.

Zal het vuurwerk op dezelfde wijze vergaan? Ik durf het niet uit te sluiten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!