Rechter maakt gehakt van vuurwerkverbod Hilversum

Three_colors_flashing_wheel
Foto: Peter van der Sluijs / Wikimedia Commons

De gemeente is niet bevoegd om zomaar een verbod in te stellen.

Goed nieuws voor iedereen die op Oudjaarsdag vuurwerk wil afsteken in het centrum van mediastad Hilversum. Het afsteken van vuurwerk werd onlangs verboden door het college van burgemeester en wethouders, maar dat verbod is nu gelukkig helemaal van de baan. De rechter heeft besloten dat het college te ver is gegaan met het vuurwerkverbod.

De reden is zo simpel als wat: het college gaat er gewoon niet over. Alleen de burgermeester zelf, in dit geval de linkse PvdA-burgemeester Pieter Broertjes, zou zo’n besluit mogen nemen, omdat het een kwestie is van openbare orde. De handhaving daarvan ligt bij de burgemeester, en niet bij het college. Citaat:

De gemeente wilde knalvuurwerk in het centrum van de stad verbieden. Twee handelaren uit de plaats hadden de gemeente voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat Hilversum te laat en te onduidelijk naar buiten is gekomen met het verbod. De rechter vindt dat burgemeester en wethouders niet bevoegd zijn om zo’n besluit te nemen.

Hoppa. Dit is niet alleen een geweldige ontwikkeling voor de ondernemers die vuurwerk verkopen – en die de economie draaiende houden – maar ook voor de consumenten die graag gewoon, zoals ieder jaar, een beetje knal- en siervuurwerk willen kunnen afsteken zonder dat de politie meteen torenhoge boetes uitdeelt.

De politie heeft sowieso geen trek in al die vuurwerkvrije zones, want het is totaal niet te handhaven.

Broertjes vindt het “heel teleurstellend” dat de rechter de wet handhaaft en dat hij niet als een linkse dictator het plezier voor de tienduizenden inwoners van de stad kan vergallen met een totaalverbod op consumentenvuurwerk. De initiatiefnemer van de klacht tegen de gemeente, Johan Witbaard, haalt keihard uit naar de gemeente. En terecht. Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!