Ouderen willen helemaal geen vuurwerkverbod

Het moest maar eens afgelopen zijn met de vuurwerkverbodfetisjisten.

Dit jaar krijgen we voor het eerst te maken met het fenomeen van de vuurwerkvrije zones. Dat zijn zones waar tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerk mag worden afgestoken. Het plaatselijke verbod is totaal niet te handen volgens de politie, maar leer mij politici kennen.

Politici, of ze nou links of ‘rechts’ zijn, willen gewoon een verbod op consumentenvuurwerk, of het nou te handhaven is of niet. Wat denken de beleidsmakers eigenlijk? Dat politie-agenten een hele avond gaan posten in de buurt van zo’n zone om te kijken of niemand een rotje afsteekt? Laat me niet lachen.

Gelukkig komen de gewone Nederlanders langzaam maar zeker in actie tegen het belachelijke idee van vuurwerkvrije zones. Zo willen ouderen helemaal niet dat er geen vuurwerk meer mag worden worden ingesteld rond ouderentehuizen.

Politici kunnen wel denken dat ouderen geen zin hebben in mooi consumentenvuurwerk en een paar rotjes, maar dat is to-ta-le onzin volgens een woordvoerder van een brancheorganisatie voor zorgondernemers.

De woordvoerder zegt: “Probeer niet alles voor ouderen te regelen. Laat ze zoveel mogelijk de kwaliteit van het leven behouden dat ze altijd al hadden.” Kortom, daar hoort gewoon vuurwerk bij:

Volgens de woordvoerster is vuurwerkoverlast rond verpleeg- en verzorgingshuizen nooit “een ding” geweest. Toch stelden afgelopen weken verschillende gemeenten vuurwerkvrije zones in rond deze instellingen, met het idee ouderen daar een plezier mee te doen.

Volgens ActiZ is dat niet het geval. “Veel mensen op leeftijd genieten juist van de pracht en praal en zitten bij het afsteken van vuurwerk voor de ramen. Ze zijn blij dat er een beetje reuring is,” aldus de woordvoerster.

Natuurlijk zijn niet alle ouderen blij met vuurwerk. Die heb je altijd. Er zijn ook mensen die vinden dat vuurwerk geldverspilling is. Of slecht voor het milieu. Maar die kleine minderheid mag niet voor de rest van Nederland bepalen wat er moet gebeuren tijdens Oud en Nieuw. Kom op, zeg.

Vuurwerkvandalen oppakken is heel belangrijk, maar verpest het niet voor de rest van Nederland. Geef ouderen hun vuurwerk als ze dat zo graag willen. Als de vuurwerkverbodfetisjisten echt zo’n hekel hebben aan vuurwerk tijdens Oud en Nieuw, dan houdt niemand ze tegen om de jaarwisseling elders in de wereld te vieren of extra vroeg naar bed te gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. jofele jood

  ” Een dode, acht totale handamputaties, drie grotendeels geamputeerde handen, 36 afgerukte of geamputeerde vingers en minstens achttien mensen die aan een of twee ogen blind werden. Dat is de oogst aan ernstige vuurwerkslachtoffers op 31 december en 1 januari op de afdelingen Spoedeisende Hulp van de Nederlandse ziekenhuizen.”

  http://nos.nl/artikel/593555-meer-ernstig-letsel-door-vuurwerk.html

  Totaal verbieden die de maatschappij bakken geld kostende ellende, laat de gemeente maar vuurwerkshows organiseren waar liefhebbers tegen betaling naar kunnen kijken.

  1. Bedprotest

   Beste Jood…

   Fijn dat we jou hebben om onze vrijheden verder in te perken.

 2. tonzwart

  Nou Frank, ik weet niet aan welke enquete je dit gegeven ontleend, maar mij heb je in elk geval niet in dat onderzoek betrokken. Ik ben ook zi’n “oudere” en ik heb een enorme schurft aan vuurwerk, mijn vrouw en m’ n hond ook……

 3. Frank

  Jammer voor alle zeikerds hier. Ik vind vuurwerk geweldig, ik steek altijd af rond O&N, en heb er nog nooit een ongeluk mee gehad. Dat mongolen en malloten er niet mee kunnen omgaan betekent niet dat ik mij een verbod hoef te laten aanleunen.

 4. Phoenix

  Omdat een paar mensen uit de losse hand beweren dat ouderen geen vuurwerkverbod zouden willen, zou dit meteen een feit zijn? Wat is dit voor flutjournalistiek? Iemand beweert maar iets dat past bij je vooroordeel, en DUS is het waar? Van mij mag overigens alle vuurwerk verboden worden.

 5. Ronel

  @ Frank 11.53 Dat is precies wat die mensen uit het lijstje van Jofele Jood ook eerst zeiden….

 6. Frank

  Ronel, dit houd ik al meer dan 40 jaar vol.

 7. borgpen2

  Frank, wacht maar totdat je een kanonslag onder je rollator krijgt. Gebruik en misbruik liggen kort bij elkaar. Soms maar enkele meters.

 8. APvdHoeven

  De vuurwerkoverlast, het merendeel van de ernstige verwondingen en het overgrote deel van de ernstige schade wordt veroorzaakt door illegaal geïmporteerd vuurwerk en zelfgemaakte bommen.
  Daar moet afdoende tegen opgetreden worden en niet allerlei zaken erbij verzonnen worden.
  Natuurlijk zijn er mensen tegen vuurwerk , vooral ook honden en andere huisdieren liefhebbers.
  Die kunnen best eens een dag per jaar iets inschikken en voor henzelf afdoende maatregelen nemen. Een forse meerderheid van de mensen in Nederland is tegen een vuurwerkverbod en dat geldt waarschijnlijk ook voor de bejaarden.
  Zolang iedereen zijn verstand maar een heel klein beetje gebruikt zal het best gaan.
  Zodra men hier het consumentenvuurwerk verbiedt en dus vuurwerkshows door de gemeente laat regelen zullen er politieke partijen in zijn die ook hierop weer willen bezuinigen. Zodoende eindigen we zonder het oudejaarsvuurwerk als cultureel erfgoed.

 9. borgpen2

  APvd Hoeven.Natuurlijk is vuurwerk prachtig.
  Maar het gaat juist ieder jaar mis omdat heel veel vuurwerkgebruikers geen klein beetje verstand hebben. En oudejaar al op 1 december begint.

 10. Bedprotest

  Leuk hoor die lijstjes maar ik ken niemand, ook niet via, via, via… die ooit een ongeluk heeft gehad met vuurwerk.
  En nee… ik woon niet in de middle of nowhere.
  Daarnaast heb ik het echt helemaal gehad met mensen die hun medemens willen vertellen wat ze wel en niet zouden mogen doen. Vast allemaal stemmers op D(dictators)66

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.