VVD en CDA eisen stopzetten steun aan Turkije

"Erdogan thinks he's the calief'
Foto:

De EU moet ophouden sultan Erdogan te subsidiëren. 

Naar aanleiding van de massale arrestaties van journalisten in Turkije hebben het CDA en de VVD vannacht schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, waarbij ze hem meteen ook opdragen om zijn collega ministers in Europa vandaag te vertellen dat het tijd is om de subsidiekraan naar Turkije per direct dicht te draaien.

Koenders ontmoet zijn collega ministers van Europese Zaken vanmorgen om tien uur.

Als kandidaat-lid van de Europese Unie is Turkije veruit de grootste ontvanger van zogenaamde IPA-II gelden. Dat is geld voor kandidaten om te voldoen aan de EU eisen. Daarbij is de afspraak gemaakt: more for more, less for less. Ofwel, ga je achteruit dan minder geld. In het verleden is Bosnië al bestraft voor het gebrek aan hervormingen doordat deze subsidie werd stopgezet. In het geval van Turkije kan hetzelfde dus worden gedaan.

Nee, dat zeg ik verkeerd, in dit geval moet hetzelfde gebeuren. De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, gedraagt zich meer en meer als een moderne dictator. De persvrijheid is gisteren officieel afgeschaft; er is geen sprake meer van een zogenaamde vierde macht (de media) die de handel en wandel van de politieke machtshebbers nauwlettend in de gaten houden.

Daarbij is de kans groot dat er binnenkort nog meer journalisten gearresteerd worden… en datzelfde geldt voor zakenmensen en zelfs voor politieagenten die zich in het verleden ‘schuldig’ hebben gemaakt aan het doen van onderzoek naar Al Qaedas activiteiten in Turkije. Blijkbaar is dat tegenwoordig yasak, oftewel verboden in dat land.

Gezien dit totale gebrek aan democratische waarden is het onacceptabel dat Turkije tot nu toe nog altijd steun ontvangt van de Europese Unie.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!