Razzia’s Turkije begonnen: Erdogan-critici massaal opgepakt

Daar gaan we dan.

Zoals voorspeld: de Turkse autoriteiten zijn inderdaad een groot offensief begonnen tegen kritische journalisten en politiechefs die zowaar hun werk proberen te doen. De NOS bericht:

De Turkse politie heeft vanochtend vroeg een groep journalisten en een voormalige politiechef opgepakt. Ook was er een inval bij de krant Zaman. Het is niet bekend wat de gearresteerden ten laste is gelegd. Onder hen zijn het hoofd van een televisiekanaal en een aantal medewerkers.

Eergisteren, gisteren en vanochtend stonden er flink wat Zaman-lezers te demonstreren bij het kantoor van de krant. Op die manier wilden ze hun steun kenbaar maken voor diens journalisten en redacteuren.

Fantastisch leuk natuurlijk, maar helaas heeft het geen enkele impact gehad op Sultan Erdogans plannen om (potentiële) criticasters voor eens en altijd uit de weg te ruimen. Door het gelek van Twitteraar Fuat Avni (een hoge, maar anonieme regeringsmedewerker in Turkije die af en toe informatie online zet voor de politie dissidenten opsluit) heeft de president/sultan wél besloten om het aantal arrestaties voorlopig te beperken, maar jammer genoeg gaat het dan nog steeds over tientallen arrestaties:

At least 23 people were detained in a nationwide operation early on Sunday, including journalists, and dozens of others are expected to be taken into custody later in the day.

The detentions came days after the government-sponsored bill was signed into law that made it possible to arrest suspects based on “reasonable doubt.” The suspects even included screen writers, accused of charges that are still unknown.

De vrijheid van de pers kan vanaf vandaag officieel dood worden verklaard in Turkije. Deze bestaat niet meer. Kritische journalisten worden opgepakt of ontslagen en hun redacteurs wacht eenzelfde lot. Een ieder die er nu nog zit is een willoze lakei van de president.

Lees verder op pagina 2: politieagenten die onderzoek deden naar Al Qaedas activiteiten in Turkije zijn ook snel even opgepakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Gielah

  Dit is héél erg!
  In een normale democratie zijn journalisten uitermate belangrijk… want zij stellen dan, namens de burgers, de juiste vragen en mogen ook kritiek uiten.
  Tenslotte zijn overheidsdienaren ook ménsen… en juist mensen met veel macht hebben regelmatig wat bijsturing nodig, want die denken nogal eens dat zij letterlijk alles kunnen en mogen… en de dames en heren journalisten kunnen en moeten dan die ‘opvoedende’ functie kunnen uitoefenen, zodat de machthebbers met de voeten op de grond blijven.

  En rechtvaardige overheid kan dat ook hébben!
  Een koning of president met hart voor de mensen zal heel veel liefde en trouw oogsten.
  Wie met repressie wil regeren, die bewijst zelf al volkomen fout te zitten… want een integer politicus en een dito systeem heeft geen repressie nodig.

  Overigens ( vraagje van mij): Z’man betekent in het Hebreeuws: tijd.
  Heeft het woord Zaman diezelfde betekenis?

  1. hans-e-pans

   Normale democratie? Dat is ook hier in Nederland haast een vies woord.

   Je geeft als kiezer een partij, of iemand van die partij, je stem in het vertrouwen dat ze je “vertegenwoordigen” in de kamer of de regering.

   De gekozen leden van de 2e kamer noemen ze niet voor niets “de volksvertegenwoordigers”. Maar omdat ze gewoon hun eigen agenda uitvoeren, er kan nog niet eens een bedankje af voor je stem, kunnen we eigenlijk meer spreken van “de volksverlakkers”.

 2. Kuifje

  Zeer triest om te zien hoe Turkije onder Erdogan langzaam afglijd naar een soort verkapte islamistische dictatuur. En onbegrijpelijk dat de EU hier zo stil over is.

  En over de rol die Turkije speelt bij de ondersteuning van de Jihadisten in Syrië is te zien in onderstaande video.

  https://www.youtube.com/watch?v=-pdvbinNLH8

  1. hans-e-pans

   Onbegrijpelijk, natuurlijk niet.Dat hoort bij de politiek die de EU hanteert, niet bekend maken dat wat niet in je kraam te pas komt.

   Ze, de EU, houden al jaren vol dat Turkije een aanwinst is voor de EU en subsidieren het zootje daar rijkelijk. Dan kun je natuurlijk niet toegeven dat je het verkeerd hebt gezien/ziet.

 3. Willie.F

  En weer had Wilders toen gelijk.

 4. Michael van der Galien

  Gielah: ja, Zaman = Tijd in Turks.

  1. Staphylocoque

   Waartoe dienen al die ‘pingbacks’ (wat dat ook wezen moge) van ‘zentai suits’ ‘nike air’ etc.?

  2. hans-e-pans

   Tijd zal het leren is een spreekwoord/gezegde in Nederland. Je moet leren van je fouten, ook zo een.

   Dit alles gaat niet op voor het grote deel van de Nederlandse stemmers, want die hebben gemiddeld het geheugen van een goudvis.

   Goudvissen hebben een geheugenspannen van ongeveer 3 a 5 seconden, dat is voor de meeste gevestigde politieke partijen dus een opluchting.

 5. Gielah

  Vervolgde Turkse journalisten zou ik hier best willen opvangen.
  Die mensen hebben gúts… en zij kennen de waarde van de vrije meningsuiting.
  Het zou Nederlandse journalisten wellicht een wereld van goed doen als ze regelmatig met die Turkse collega´s konden praten.
  Ik denk aan de keurig in de politiek correcte pas lopende Ghislaine Plag, ik denk aan de altijd- opgewonden babbelaarster Willemijn Veenhoven, aan een Francisco van Jole, die heel comfortabeltjes als een spin in het linkse web zit, aan Max van Weezel van het Oog op Morgen, aan Eva Jinek, die ik uitgesproken belachelijk vind als ze zo streng en Inquisitie-achtig gaat doen tegen PVV-ers, terwijl zij zelf een uitgesproken lichtgewicht is, aan de zelfgenoegzame Twan Huys en aan de wat vileine Pieter-Jan Hagens.

  Ik zie die mensen gráág eens in contact komen en leren van journalisten, die om de persvrijheid vervolgd werden.
  Het zou hen een wéreld van goed kunnen doen… tenzij ze hén natuurlijk eveneens in een bepaalde vloeistof gaan zetten… waar ze bij Wilders en zijn medewerkers en kiezers uitgebreid op geoefend hebben en wat hen zo langzamerhand automatisch afgaat, mét neergebogen mondhoekjes en schamper-honende klank in hun stem… tijdens het bevragen.

  1. W.H.J. Reiss

   De redactie van dit blog doet daar ook aan mee !
   Vaak een nietszeggend stuk schrijven en onderwijl even Hr. Wilders vernederen !
   De reacties lees ik dan ook eerst voor ik het stuk zelf lees.

  2. JanvanEechoud

   We blijven vergeten, Gielah, te vermelden bij élke negatieve uitroep over de Islam en zijn aanhangers, dat we moeten vermelden, in het kort, waaróm we zo fel tegen de Islam.
   De gewone anti-Islam riedel zegt de mensen niets!
   Ze moeten weten dat er inderdaad lieve teksten in de koran staan, maar dat die teniet worden gedaan door de latere, haatzaaiende teksten.

 6. JanvanEechoud

  “Vaak een nietszeggend stuk schrijven en onderwijl even Hr. Wilders vernederen !”
  Euh! Euh!…. Reiss……
  Niets van waar, deze keer!
  Niet zo pessimistisch. We maken nog wel een PVVer van Michael…. 😉

 7. VVD en CDA eisen stopzetten steun aan Turkije – De Dagelijkse Standaard

  […] aanleiding van de massale arrestaties van journalisten in Turkije hebben het CDA en de VVD vannacht schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse […]

 8. PvdA blijft sultan Erdogan steunen – De Dagelijkse Standaard

  […] aanleiding van de massale arrestaties van journalisten in Turkije hebben het CDA en de VVD vannacht schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse […]

 9. Nee, Turkije moet geen lid worden van de Europese Unie. Nooit – De Dagelijkse Standaard

  […] vrij zijn om te schrijven wat ze willen. In Turkije worden Erdogan-kritische journalisten echter massaal opgepakt middels razzia’s. Erdogan heeft helemaal niks met persvrijheid. Het is te walgelijk voor woorden dat de Nederlandse […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.