Razzia's Turkije begonnen: Erdogan-critici massaal opgepakt

Geen categoriedec 14 2014, 13:00
Daar gaan we dan.
Zoals voorspeld: de Turkse autoriteiten zijn inderdaad een groot offensief begonnen tegen kritische journalisten en politiechefs die zowaar hun werk proberen te doen. De NOS bericht:

De Turkse politie heeft vanochtend vroeg een groep journalisten en een voormalige politiechef opgepakt. Ook was er een inval bij de krant Zaman. Het is niet bekend wat de gearresteerden ten laste is gelegd. Onder hen zijn het hoofd van een televisiekanaal en een aantal medewerkers.

Eergisteren, gisteren en vanochtend stonden er flink wat Zaman-lezers te demonstreren bij het kantoor van de krant. Op die manier wilden ze hun steun kenbaar maken voor diens journalisten en redacteuren.
Fantastisch leuk natuurlijk, maar helaas heeft het geen enkele impact gehad op Sultan Erdogans plannen om (potentiële) criticasters voor eens en altijd uit de weg te ruimen. Door het gelek van Twitteraar Fuat Avni (een hoge, maar anonieme regeringsmedewerker in Turkije die af en toe informatie online zet voor de politie dissidenten opsluit) heeft de president/sultan wél besloten om het aantal arrestaties voorlopig te beperken, maar jammer genoeg gaat het dan nog steeds over tientallen arrestaties:

At least 23 people were detained in a nationwide operation early on Sunday, including journalists, and dozens of others are expected to be taken into custody later in the day.

The detentions came days after the government-sponsored bill was signed into law that made it possible to arrest suspects based on "reasonable doubt." The suspects even included screen writers, accused of charges that are still unknown.

De vrijheid van de pers kan vanaf vandaag officieel dood worden verklaard in Turkije. Deze bestaat niet meer. Kritische journalisten worden opgepakt of ontslagen en hun redacteurs wacht eenzelfde lot. Een ieder die er nu nog zit is een willoze lakei van de president.
Lees verder op pagina 2: politieagenten die onderzoek deden naar Al Qaedas activiteiten in Turkije zijn ook snel even opgepakt.
Triest, natuurlijk, maar het wordt zo mogelijk nog erger. De politieagenten die Erdogan in het vizier heeft zijn namelijk degenen die in 2009 onderzoek deden naar mogelijke banden tussen een Turkse organisatie en... Al Qaeda:

The suspects are accused of "taking over the sovereignty of the Turkish Republic by pressure and threat, establishing an illegal gang, faking documents, restricting peoples' freedom and libel." The officials detained police officials who carried out raids against the Tahşiye Group in 2009, which is allegedly linked to the al-Qaeda.

Kortom, agenten die extremisten willen aanpakken én journalisten die kritiek hebben op Erdogan worden van de ene op de andere dag ineens achter tralies gezet. Niet in alle gevallen lukt dat - de hoofdredacteur van Zaman kon vanochtend bijvoorbeeld niet worden opgepakt omdat demonstranten hem in bescherming namen - maar over het algemeen gaat het precies zoals sultan Erdogan heeft gepland.
Deze conclusie van een Turkse-Nederlander op Twitter is dan ook alles behalve overtrokken:
Het is triest, maar we zijn inderdaad getuige van het einde van de rechtsstaat in Turkije. Het land dat decennialang werd opgehouden als een voorbeeld voor andere islamitische landen is niet meer; het is nu niet meer dan één van hen. En dat alles dankzij één islamistische politicus... en de steun die hij de voorbije jaren heeft gekregen van Amerika en Europa, die achterlijk genoeg dachten dat hij een democraat in hart en nieren was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten