VVD zakt van 26 naar 20 zetels in paar maanden

De VVD-kiezer is zwaar teleurgesteld.

Het gaat niet alleen ronduit beroerd met de PvdA. Bij de VVD gaat het in principe bijna net zo slecht. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de VVD gehalveerd worden volgens een nieuwe peiling van TNS NIPO. Vergeleken met de peiling van Prinsjesdag in september verliezen de liberalen maar liefst zes zetels. Zes! In een paar maanden tijd. Je moet het maar kunnen.

Er blijven nog 20 zetels over voor de VVD, waardoor de partij zowel D66 als de PVV boven zich moet dulden:

Coalitiegenoot PvdA stabiliseert (12 zetels). Winst is er voor D66, dat nu 26 zetels zou halen en daarmee de PVV (28 zetels) op de hielen zit.

Dat belooft een spannend voorjaar te worden over een paar maanden, als we met z’n allen naar de stembus mogen en de coalitie gaan afstraffen om de talloze belastingverhogingen van VVD en PvdA. Ik snap de teleurgestelde VVD-kiezer heel goed. Mark Rutte hield ons voor dat de belastingen omláág zouden gaan. In plaats daarvan stapte Rutte in een coalitie met Diederik Samsom en zijn linkse trawanten.

Het is interessant om te kijken waar de teleurgestelde VVD-kiezer nu naartoe gaat, want dat geeft alvast een aardig beeld van hoe de verkiezingen in maart zullen verlopen. In de meeste gevallen stemmen de ex-VVD’ers nu PVV (13 procent), D66 (12 procent) en CDA (10 procent). Andere partijen als VNL, SGP zullen ongetwijfeld ook profiteren van de leegloop bij de VVD, al doet VNL niet mee met de Provinciale Staten-verkiezingen.

Alle bellen moeten gaan rinkelen bij de liberalen. Er gaat iets goed mis, en dat is niet alleen op te lossen door het beleid beter uit te leggen, zoals ze nu van plan zijn. Het kabinet moet er vandaag nog mee stoppen en de VVD moet zweren nooit meer met de PvdA te zullen regeren. Of de teleurgestelde VVD-kiezer dat gelooft, is een tweede, maar het is een begin.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. tonzwart

  Mocht de coalitie binnenkort stranden, komen er verkiezingen. Dat dan VVD en PvdA afgestraft worden, is meer dan logisch en terecht. Maar de grote vraag is: wat dan? Door welke patijen moeten we dan geregeerd worden, en waar halen die het geld vandaan? Is een nieuw samengestelde regering zo moedig om de natieslopende en geld verslindende instroom te stoppen? Zullen zij afzien van de megalomane windmolenparken? Stoppen zij het absurde JSF project? Stopen ze met het financieren van linkse hobbies zoals OSW? Ik moet het nog zien.

 2. reageerbuis

  Muv de PVV zijn alle partijen helaas meer van hetzelfde. We zullen de EU moeten afzweren. Samenwerking op gebied van handel kunnen we ook zonder Brussel. De mensen schijnen nog steeds niet te willen inzien dat onze samenleving van binnenuit wordt ontwricht.

 3. joga

  Komt tijd komt raad. Alleen de partijen,die luisteren naar de kiezer zullen nog in aanmerking komen met de PVV dus voorop. Ze hadden niet voor niets het beste programma volgens het CPB.
  De anderen wilden niet luisteren, dus moeten ze het maar voelen.Op naar 13 maart voor de totale afslachting van dit leugenachtige horror-kabinet ondersteund door een deel van de “oppositie” met list en bedrog.

 4. Evora

  Als de oplossing bestaat uit het beter uitleggen van het beleid, onderschatten ze daarmee de impliciete belediging van de kiezer. “U bent dom, dus we leggen het nog één keertje uit” wordt door de kiezer heel goed begrepen voor wat het is.

 5. Antivenin

  Bij de volgende verkiezingen stemmen de meeste kiezers toch weer op een oude partij, waardoor er hoogstens in de marge een paar kleinigheden gaan veranderen. Om de PVV te beletten een monsterzege te behalen is daar altijd nog het “minder, minder, minder”-proces en onze trouwe NSB-media om de PVV weer eens af te schilderen als een partij waarop fatsoenlijke mensen toch echt niet kunnen stemmen.

  Elke stem op een andere partij dan de PVV is een verloren stem…

 6. beppie

  Onder druk van PvdA komt er van de economische agenda van de VVD niks terecht en worden alle beloftes gebroken. En hoewel ik geen VVDer ben zou de mooiste combinatie toch VVD/PVV zijn. Met VVD op economische ministeries en Veiligheid/immigratie onderwijs VWS voor de PVV. Waarbij (als Rutte weer premier wordt) de PVV Rutte wel wat stalen rugwervels kan geven inzake EU. Beide hebben toch minder EU en minder overheid op de agenda staan.

 7. Witwas

  Het wordt pas interessant als de eurofielen geen meerderheid meer hebben. Gisteren hadden ze nog 90 zetels bij TNS Nipo, er is dus nog een lange weg te gaan.

 8. Avander

  Er zijn vandaag geen verkiezingen, volgend jaar laten we onze tanden zien en worden genadeloos uitgelachen. Zelfs wanneer de PVV 41 zetels zou halen moeten we wachten tot over een paar jaar de 2e kamer gekozen gaat worden, krijgt de PVV dan weer 40 zetels dan komt er links- of rechtsom geen PVV in het kabinet. Al moeten ze dan 12 partijen aan elkaar plakken met de meest onmogelijke concessies en afspraken, de PVV wordt uitgesloten. Wat hebben de Dames en Heren nu met die oerdomme burgers te maken, hoe het hen ook wordt uitgelegd die hufters en tokkies zullen nooit begrijpen wat goed voor hen is.

 9. NemTudom

  D66 ontloopt hier de afkraak van wat moet zijn. Zij zijn erger dan de twee die de regering naam geven. deze laffe meelopende D66 is het sop en het schuim van het afval product. En daar loopt de Nederlander naar toe of is het tegenwoordig de meederlander die daar voor zorgt. Dan is er alle begrip voor dat ze deze cijfers halen.

 10. Bedprotest

  D(dictatuur)66 is de grote gedoger van het huidige afbraakbeleid, en de domme Nederlander beloond ze daar straks ook nog voor.
  Ik twijfel al lang aan de intelligentie van mijn landgenoten, en de jongeren staren zich blind op de onderwijsretoriek van Pechtold en consorten.
  D66 is meer EU, meer subsidie slurpende groene dwaalpolitiek, meer Kunduz taferelen en ander kiezersbedrog.

 11. Pimsch

  wie zit er nou te wachten op rechtse politiek als deze in werkelijkheid totaal iets anders is dan wat de Fortuyn-aanhangers en PVV-ers nastreven. Rechts-liberaal vecht niet tegen massaimmigratie, EU-arrogantie, huurstijgingen, zorgmanagers, open grenzen, bonussen, het lot van christenen, de grote leugen (islam) of liegen in het algemeen (reclame, beleggen), de identiteit van onze natie.
  Kies het Midden van de harde lijn: Wilders.

 12. HenryJoseph

  Er is nu geen alternatief, dus dat moet er komen, z.s.m.!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.