Waarom Adri Duivesteijn rebelleerde tegen de zorgplannen

De ernstig zieke PvdA’er had twee redenen.

We weten allemaal dat de drie PvdA-senatoren tegen de zorgplannen van het kabinet rebelleerden, maar we wisten nog niet waarom. Tot vandaag. PvdA-senator Adri Duivesteijn wilde niets weten van een beperking van de vrije artsenkeuze vanwege zijn eigen ervaringen met het zorgstelsel. Dat maakt zijn verzet tot een zeer persoonlijk verzet.

Het is de eerste reden waarom de ernstig zieke PvdA’er tegen de zorgwet van het kabinet stemde. Duivesteijn kreeg namelijk in het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld en dat het in feite dus was afgelopen met zijn leven, maar in een ander ziekenhuis kon hij – gelukkig – wel worden behandeld. Ik weet de details van zijn ziekte niet, maar ik snap heel goed dat hij onwijs blij is dat hij nog steeds leeft.

Duivesteijn zegt tegen de Volkskrant: “Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.” Zo’n opmerking komt hard aan, maar er is geen woord van gelogen.

De tweede reden dat hij tegen stemde was omdat zijn partij juist in het afgelopen verkiezingsprogramma (die van 2012) beloofde de marktwerking in de zorg in ieder geval niet uit te breiden. “Het voorstel van het kabinet zit helemaal aan de andere kant van het programma.” Het was voor Duivesteijn, kortom, een principekwestie, zoals hij zelf ook zegt in de krant.

Was het misschien ook een verkiezingsstunt van Duivesteijn, in een poging de PvdA weer op de kaart te zetten als een sociale partij, daartoe aangemoedigd door Diederik Samsom en Lodewijk Asscher? Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat hij oprecht tegen het voorstel was vanwege zijn eigen ervaringen met de zorg.

Het is behoorlijk indrukwekkend dat hij zijn poot stijf heeft weten te houden tegenover alle druk van de PvdA-top die hem wilde ompraten om de coalitie overeind te houden. Respect.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. aquarius

  Maar ja er komt een tweede ronde en is Adri dan nog zo standvastig ? Of is dan ineens wel alles goed ?
  Ik zie het toch als een draai met een zielig verhaal !

 2. Ego non solus

  Dus als ik het goed begrijp hebben zijn bezwaren weinig van doen met de bestaansreden van die Eerste Kamer.
  Wat mij betreft i deze Kamer een geheel overbodig instituut hetgeen door de onverkwikkelijke gang van zaken van de laatste dagen nog eens wordt benadrukt.

 3. bandini

  Het vervelende van die mooie principes van Duivesteyn is natuurlijk dat anderen voor dat soort principes mogen betalen. Als plotsklaps iedereen van die second opinion gebruik gaat maken en de boel compleet onbetaalbaar wordt gaat meneer natuurlijk gelijk “om” in het “algemeen belang”! Dan komt hij weer met andere principes! Iets over toekomst of onontkoombaarheid en dat soort prietpraat

  1. Laetitia

   Hij is altijd al een tegenstemmer van alles geweest in deze kamer heb ik gelezen. Hij schijnt een heel moeilijk manneke te zijn.
   En ik denk dat Bandini gelijk heeft!

 4. Antivenin

  @bandini

  De vrije artensenkeuze zal nooit zo veel kosten als de massa’s managers die nu de budgetten opslorpen. Doe daar eerst maar eens iets aan, voordat we mensen naar huis sturen om te sterven “omdat er geen geld is”. Bovendien, hoeveel miljarden gaan er niet naar onrendabele-allochtonenimport, ontwikkelingshulp en niet te vergeten Rupsje-noot-genoeg in Brussel? Geen geld voor de vrije artsenkeuze? Dat geld is er wel, maar we hebben het er niet voor óver!

  1. LantR.fant

   Kunt u deze stelling cijfermatig onderbouwen, of praat u gewoon iemand anders zijn onderbuikgevoelens na?

   Overigens, voor een paar Euro meer hebt u een zorgverzekering waarbij u wel vrije keuze van artsen houdt.
   Maar wacht, hier gaan we in de richting van zelfreflectie en daar doet de gemiddelde Nederlander niet meer aan.

   1. Laetitia

    Ik heb ook de keuze van artsen. Voor een paar euro meer.

 5. Avander

  Bull’s eye Antivenin.
  Zoals altijd worden we gemanipuleerd en zoals altijd ook deze keer met ontbrekende of vervalste cijfers. Kon je in het verleden nog zien waaraan die 75.000.000000,= werd uitgegeven in de zorg, nu moet je een combinatie van Poirot en Jean Wanningen zijn om ook maar een spoortje van de cijfers te kunnen achterhalen. De zorg is overgeleverd aan instituties die geen belang bij controle of regulering hebben. Via hun lobbyïsten wordt alles erdoorheen gerommeld, de gebruiker betaald, maar waarvoor is hem niet duidelijk.
  Stop de verkankering via het alomaanwezige en omnipotente managersgedoe en we hebben weer de beste gezondheidszorg die we ooit hadden. En nog betaalbaar ook.

 6. tipo

  Mooi stuk Frank.

  Als de mens centraal staat in het beleid, dan worden er oprechte keuzes gemaakt. Los van partijpolitiek. En dat mag ook gewaardeerd worden, los van de eigen partijpolitieke voorkeur.

  1. Frank Verhoef

   Thanks. Mee eens. 😉

 7. tipo

  Het is dan ook verwerpelijk dat de Staatsomroep sprak van ´dissidenten´.

  1. Laetitia

   Wel degelijk dissidenten. Waarom precies die drie die op een niet verkiesbare plaats staan voor de volgende verkiezingen. Ruikt naar vieze politiek. EGO’s

 8. W.H.J. Reiss

  Ik zou wel eens willen weten welk ziekenhuis gelijk heeft ? 1 van de 2 is namelijk niet capabel !!
  Maar welke, dat zie we dus volgend jaar !
  En dan zou je eens verder kunnen praten over die vrije artsenkeuze.

  1. tipo

   Zo kun je dat niet stellen. Nijmegen heeft wellicht een expirimentelere wijze van werken, wat Duijvestein nieuwe levenskansen gaf. Of die behandeling aanslaat, is niet op basis van 1 patient te beoordelen. Het ziekenhuis dat Duijvestein ´onbehandeld´ achtte, was waarschijnlijk geen academisch ziekenhuis, zoals Nijmegen wel is. Dat ziekenhuis is wel capabel, maar niet op gebied van behandelingen die op zichzelf nog in ontwikkeling zijn.

   1. W.H.J. Reiss

    Dan had dat ene ziekenhuis dat hem niet meer kon behandelen Hr. Duijvestein moeten doorverwijzen.
    Ik zou toch wel willen weten hoe het (achteraf) uitpakt ?

 9. Philippens

  Hier en daar zijn er nog echte sociaal-democraten, die zien dat marktwerking uit den boze is in de zorg.

  1. aquarius

   Echte sociaal democraten ? Contradictio in terminus !

 10. ikwoudatiedereennadacht

  Ik had begrepen dat de 3 dissidenten op een onverkiesbare plaats stonden (pvda gaat namelijk -gelukkig- een enorm verlies lijden bij de a.s. verkiezingen). Als ze zich nu in 2e instantie toch wat meegaand tonen, komen ze ofwel hoger op de lijst ofwel ze krijgen van de pvda-top prachtige baantjes beloofd voor na afloop.

  1. Laetitia

   Ik denk dat je hierin geijk hebt!!!

 11. Trudy

  Nu wel nu hijzelf geconfronteerd wordt met een ziekte en ziekenhuizen en weet ik veel nog meer….als hij dat niet had gehad dan bleef hij gewoon de PvdA-elite-lid die het niet kon schelen wat het volk wordt aangedaan……Nu hij straks gaat hemelen wil hij nog even zijn straatje schoonpoetsen voordat hij bij de Hemelpoort aankomt….

  1. Pjotter

   Gelukkig gaat er niemand van hier beneden over de Hemepoort Trudy, dus laten we dat over aan de enig daartoe bevoegde he.

   1. Trudy

    Ik bedoel ermee te zeggen dat politici hypocrieten zijn….zelfs op hun sterfbed blijven zij politici…

    1. Pjotter

     Ik ben niet bij het sterven van Duijvestein hoor en jij waarschijnlijk ook niet

     1. Maaike

      Juist Pjotter.

 12. Pjotter

  Heel het gelazer in de gezondheidssector in Nederland zou niet aan de orde zijn met het Deense systeem, zelfs de vergrijzing is hier geen probleem, mijn vrouw is nu voor de vierde maal kankerpatiënte en wil zelf nu niet verder behandeld worden wat wel had gekunt, ze kreeg 3 mogelijkheden aangeboden voor haar eindfase, alles met prive arts en verpleegster, medicijnen en speciale voeding gratis, ze heeht gekozen voor thuis, voor eventuële behandeling die niet thuis kan word ze gehaald en weer thuis gebracht, een heel korte weergave, artsen en verpleegster staan heel dicht en menselijk bij haar en mij ondanks dat wij hier alles gratis hebben betaal ik mij wel rot aan de ziekenverzekering in NL omdat we nog Nlers zijn, als zij is overleden ga ik voor de Deense nationaliteit.

  1. Maaike

   Wat erg Pjotter. Heel veel sterkte.

 13. Pjotter

  In Denemarken is een steenrijk persoon die verspreid over heel Denemarken hospitiums heeft laten bouwen op de mooiste locatie´s voor uitbehandelde patiënten, dit was ook een aangeboden mogelijkheid, alles gratis, verplegend personeel overheid, artsen specialisten zelfstandigen, patiënt privé kamer met uitzicht op zee allerlei activteiten mogelijk, enz. maar de meestal in het verleden regerende partijen in NL., VVD en CDA wilden daar niet aan, paste niet in hun straatje.

 14. bandini

  Hoe vaak komt het nu eigenlijk voor dat een second opinion tot een andere conclusie komt dan die eerste diagnose? Zijn daar cijfers over?

 15. Maaike

  Goed geschreven Frank. Ik vraag me af: gaat de zorgverzekeraar straks ook bepalen hoe lang je mag worden doorbehandeld? Dat je bijvoorbeeld ook niet naar een andere arts kunt voor een second opinion, tenzij je dat zelf betaald? Een groot goed van deze tijd is dat in principe iedereen zorg kan krijgen. Arm en rijk. Tweedeling in de zorg is toch iets wat een socialistische partij niet moet willen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.