Waarom geld wél gelukkig maakt

Het is een groot misverstand dat geld niet gelukkig maakt. 

Hoe vaak ik in mijn leven wel niet heb gehoord dat het beter is om gezond te zijn dan veel geld te bezitten. En dat geld niet gelukkig maakt. Dat eerste is ongetwijfeld waar. Wat heb je aan veel geld als je doodgaat? Het tweede is niet waar. Geld maakt wél gelukkig.

Ik zag vanochend onderstaand filmpje van de Universiteit van Nederland, een organisatie die collegereeks opneemt en gratis online zet. Dit keer gaat het over, jawel, geld en geluk en hoe dat precies met elkaar samenhangt. Organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe (VU Amsterdam) legt helder uit waarom de mythe dat geld niet gelukkig maakt gewoon niet klopt.

Ik zou zeggen, kijk zelf maar even:

Iedereen kent de piramide van Maslow wel: er moet eerst aan de basisbehoeften worden voldaan voordat de mens op zoek gaat naar andere behoeften. De allereerste behoefte is eten en drinken. Zodra je dat hebt, kun je denken aan andere dingen zoals veiligheid of zelfontplooiing. Eten en drinken zijn gewoon te koop, net als een dak boven het hoofd. Met geld dus.

In die zin maakt geld gelukkig, want met geld kun je alles kopen dat je nodig hebt om jezelf, je partner en je gezin te onderhouden. Als je dat niet kan, voel je je ongelukkig, want het leven is dan enorm stressvol. Alles draait dan om die eerste basisbehoeften. Uit onderzoek blijkt, aldus Wawoe, dat pas rond een (bruto) inkomen van 65.000 euro per jaar mensen niet nóg gelukkiger kunnen worden van geld.

Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. halo1

  Het is natuurlijk een troost-dooddoener… het meeste werk is ultra-vervelend.. Wat was ik gelukkig toen ik met 50 geld genoeg had om nooit meer te hoeven werken (als leraar)..

  1. hans-e-pans

   Natuurlijk maakt geld niet gelukkig, ergo heel veel geld dus ook niet.

   Geld maakt wel alles, nou ja bijna alles, een stuk gemakkelijker, dus heel veel geld maakt het veel gemakke;ijker.

   Met geld maak je geld, maar in Nederland is nog nooit iemand eerlijk rijk geworden.

   Geld is niet van de mensen, we hebben het alleen in bruikleen van de roverheid.

   Daar wringt de schoen, ze willen het zo snel mogelijk van ons terughebben.

   Dat is de politieke omschrijving van het woord belasting.

 2. ikwoudatiedereennadacht

  Geld op zich maakt niet gelukkig, maar te weinig geld maakt wel ongelukkig, vooral als je kinderen hebt.

 3. Beukman

  “.. het zou over het algemeen goed zijn als bazen beseffen dat hun werknemers héél gelukkig kunnen worden van een loonsverhoging, hoe minimaal ook.”

  Het doet me goed dat socialisten zoals Frank Verhoef nog welkom zijn op deze site. Wat geluk betreft: iemand heeft ooit de open deur wetenschappelijk ingetrapt, dat een geluks/geldcurve eruit ziet als een omgekeerde U: een beetje geld draagt voor een straatarm iemand bij aan een heleboel geluk. Naarmate de hoeveelheid geld toeneemt, neemt de mate waarin men gelukkiger wordt echter af. Er is een omslagpunt waarbij nóg meer geld een mens geleidelijk weer ongelukkiger maakt.
  Zo moeilijk is het niet om ons dit voor te stellen. Kijk eens naar Dagobert Duck, de rijkste maar tevens de meest neurotische eend op aarde. Wat een akelig existentieel probleem voor de allerrijksten. Ik zou niet graag in hun schoenen staan. Die mensen hebben het verdomde moeilijk, maar niemand die het ziet.

 4. M. Brandenburg

  Beste @Beukman, apart dat u direct overgaat naar een loonsverhoging die moet worden verkregen van de werkgever. Waarom moet de werkgever u een loonsverhoging geven, indien de overheid niet meer dan de helft van uw inkomen rooft, heeft u met een van de hoogste brutolonen in Europa gewoon een redelijk tot goed inkomen. Het is de overheid die mensen gelukkig kan maken door minder te roven(lees belastingen te heffen)

 5. toetssteen

  @Frank
  Veel geld zit in een onderneming! Begin maar eerst eens te kijken naar nutteloze ambtenaren, die kunnen voor 95% weg. Zijn de belastingen onvoorstelbaar laag waardoor de mens zelf kan gaan bepalen. Want dat is echt wel waar het bij Maslow over gaat.

 6. Mike V.

  Ik denk dat geluk gewoon in je hart zit, in meer of mindere mate. Veel geld is echter gewoon handig. Ik vind het verdacht dat het met name mensen zijn die hun schaapjes al jaren op het droge hebben die beweren dat geld niet gelukkig maakt (zoals ze trouwens ook altijd mensen aansporen om hun geld te doneren aan zinloze projecten in de derde wereld). Toch is het zo dat als ik diep ongelukkig zou zijn ik liever zit te janken in een mooi kasteel dan nat en koud onder een winderige brug.

 7. weerrecords

  Het idee dat boven een bepaald inkomen het geluk niet meer toeneemt is trouwens ook aan erosie onderhevig: nieuwe studies suggereren dat er geen maximum aan geluk zit.

  http://www.huffingtonpost.com/2013/04/29/money-and-happiness-study_n_3179345.html

 8. David

  lage lasten zijn het beste.
  Dan kan je mijn weinig inkomen toe.
  Zorg dus snel uit de schulden te komen.
  Verder: het verband tussen LOL en besteed geld is logaritmisch. Veel kleine genoegens leveren dus veel meer lol dan uitspattingen.

 9. Francois Mol

  Geluk maakt niet gelukkig, denk daar maar eens over na.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.