nos

Kabinet staat nog steeds op punt van vallen

Geen categoriedec 18 2014, 8:00
Het kan ieder moment fout gaan.
Ze zijn er nog niet uit, de drie PvdA-dissidenten uit de Eerste Kamer en het kabinet van Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Edith Schippers. Schippers dreigde gisteren met opstappen als de PvdA niet met een oplossing zou komen voor het probleem dat zij zelf hebben veroorzaakt (door niet in te stemmen met de zorgwet en de vrije artsenkeuze).
Gisteren was er koortsachtig overleg in het Torentje, bij het ministerie van Asscher én bij het huis van Adri Duivesteijn, die vlakbij station Hollands Spoor woont in de Haagse Schilderswijk. Naar verluidt zijn de andere twee PvdA-senatoren om en moest er gisteren (en vandaag) alleen nog worden ingepraat op Duivesteijn. Als hij niet meegaat met de voorgedragen oplossing, dan is een val van het kabinet onvermijdelijk.
Het vertrouwen tussen de twee coalitiepartners, en dan met name bij de VVD als het om de PvdA gaat, is bijna helemaal weg. Ik snap dat wel. De PvdA is een ronduit onbetrouwbare coalitiepartner. Dat is de PvdA altijd al geweest, in de hele parlementaire geschiedenis van het bestaan van die partij. Wat je ook vindt van de vrije artsenkeuze en of dat zou moeten worden ingeperkt om te bezuinigen, de PvdA'ers wisten heel goed wat ze deden toen ze tegen stemden.
Rutte zei gisteren bij het verlaten van het overleg in het Torentje dat hij denkt dat ze er gezamenlijk uit kunnen komen als ze vandaag verder onderhandelen:

Dat gebeurt in de verwachting dat die gesprekken "kunnen leiden tot een positieve uitkomst'', zei Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag na afloop van overleg tussen kopstukken van de coalitiepartijen in het Torentje.

"We zullen morgen moeten bezien of dat ook inderdaad gebeurt. In elk geval is er aanleiding dat die kans er is en we willen die kans benutten.'' Volgens Rutte hebben de betrokkenen de hele dag gewerkt om "stap voor stap te komen tot een oplossing van de gerezen problemen".

Wat belangrijk is om te beseffen is dat Duivesteijn geen enkel belang heeft om te draaien op het punt van de zorgwet. De twee andere senatoren wel, omdat hen nog een mooie baan in het vooruitzicht kan worden gesteld, maar Duivesteijn is ongeneeslijk ziek. Die heeft echt geen behoefte aan koehandel. Het klinkt misschien hard, maar zo is het wel.
Vandaag wordt dus opnieuw een spannende dag, omdat nog steeds ieder moment het kabinet kan vallen. Wie daar baat bij heeft? In ieder geval de VVD, die straks kan zeggen dat de PvdA een onbetrouwbare coalitiegenoot is. Dat klinkt als muziek in de oren van de rechtse kiezer. De PvdA is de grote verliezer, want wie breekt, betaalt. Maar, eerlijk is eerlijk, met 11 zetels in de peilingen kan het eigenlijk niet veel slechter gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten