Aso’s willen snel geld verdienen aan Charlie Hebdo

Ze kopen massaal exemplaren in en verkopen ze daarna voor 100 euro op Marktplaats.

Er is niets mis met kapitalisme en ook niets met de vrije markt. Hoera voor mensen die in hun eigen onderhoud voorzien en hun creativiteit gebruiken om wat extra geld te verdienen.

Toch is het moeilijk om al te positief te zijn over dit soort figuren:

Uit alles valt een slaatje te slaan. Dat moeten een paar gehaaide Brabanders gedacht hebben. Op Marktplaats wordt de nieuwste editie van satirisch magazine Charlie Hebdo te koop aangeboden. Tot nu toe zijn er drie mensen uit onze provincie die het tijdschrift te koop aanbieden. Gerdo uit Geldrop wil er 85 euro voor hebben, Magiel, ook uit Geldrop, hoopt het blad voor 110 euro kwijt te raken en Valentino uit Heesch heeft ‘m al verkocht. Die aanbieding staat op gereserveerd.

Eigenlijk is dit natuurlijk dieptriest. Mensen willen deze editie hebben om duidelijk te maken dat ze Charlie Hebdo steunen én omdat het een historisch moment is: heel Europa staat pal voor de vrijheid van meningsuiting die nu even vertegenwoordigd wordt door het satirische magazine.

Vervolgens zijn er een paar aso’s die denken “hé, daar kan ik snel wat extra kratjes bier mee kopen!” In plaats van één magazine te kopen – zodat de mensen achter hen ook met een kopie naar huis kunnen – schaffen ze er meerdere aan… en die verkopen ze vervolgens zélf door. Dat geld gaat niet naar Charlie Hebdo – die toch wel een extratje kan gebruiken nu de halve redactie is uitgemoord – maar naar de bankrekening van deze zieke geesten.

Je moet het maar willen: snel wat euro’s verdienen over de lijken van tien cartoonisten (plus verschillende agenten en onschuldige oodse winkelaars).

Kapitalisme is leuk, maar dat betekent niet dat we geen commentaar mogen hebben op zulke onfatsoenlijke figuren. Hierbij dus: dames en heren Charlie Hebdo-handelaren, jullie zijn walgelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Maaike

  Kom op Michael, niet zo moralistisch. De Charlie Hebdo van 14 januari 2014 zal een heleboel geld waard worden in de toekomst. Deze brabanders hebben gewoon een neus voor commercie.

 2. VVM

  Journalisten, persfotografen etc. verdienen ook hun geld aan allerlei leed, ook allemaal walgelijk?

 3. Daniel

  Wie zit er niet te wachten op de volgende aanslag? Ik wel, iedere morgen radio1 aan, even luisteren of er al weer een nieuwe schandalige aanslag is geweest.
  Op de tv hoor je steeds vaker: ‘Het is niet de vraag of er een aanslag komt, maar wanneer?
  Dus denk ik iedere morgen weer: ‘gelukkig…, niets gebeurd’, maar van binnen is er een stemmetje dat zegt: eigenlijk wel jammer een aanslag geeft weer reuring, kan iedereen weer voluit op het orgel op internet, de tv de hele dag aan met spannende live gebeurtenissen.
  Dan denk ik gekke gedachten Daniel, maar het vreemde is dat ik ook denk dat ik lang de enige niet ben die dat zo voelt.

 4. Chr26

  Ach ja, de zegeningen van het vrij kapitalistische westen he Micheal;)

 5. Mike V.

  Ik zie niet wat er mis is met die verkopers. Misschien onsmakelijk, ik weet het niet. Er is blijkbaar een markt en mensen zijn bereid te betalen voor dat blad. Ik wacht wel op de “gratis” pdf versie van internet om even te kijken.

 6. V.K.

  -Degene welke geld gaan verdienen is dat blaadje zelf, je oplage verhogen om deze te slijten aan hypocrieten .

 7. Sjoel Surepoek

  Als het nou overal verkrijgbaar was geweest, zouden ze ook niet zoveel opbrengen. Nu zijn de exemplaren een soort van diamantjes. Je kunt het ook positief belichten door te stellen dat mensen duidelijk erg veel waarde hechten aan de vrijheid van meningsuiting, gezien het gouden handel is.

 8. HenryJoseph

  Marktplaats zou advertenties van deze aasgieren moeten weigeren!

 9. howardelgersma

  Typisch nederlandse ethiek

  Te vergelijken met de zwarte handelaren in WW2?

  Where the hell is your decency!

 10. D. G. Neree

  Ach, als er een muzikant overlijdt, komt de platenmaatschappij ook meteen met een reclamecampagne en een nieuwe plaat en als een beeldend kunstenaar overlijdt stijgen de prijzen ook en wordt er van alles van ze aangeboden tegen verhoogde prijzen. Zie wat er met de werken van Herman Brood gebeurde!.

  Het is misschien niet kies, maar zo is de handel nu eenmaal.

 11. D. G. Neree

  Mensen zijn toch niet verplicht om zo’n exemplaar te kopen voor dat geld? Bovendien is de oplage zo’n 3 miljoen, dus ik denk niet dat ze erg veel zullen verkopen voor die prijs.

 12. lic

  Maar wie koopt er dan zo een blaadje voor 100 euro op marktplaats? Die deugen toch net zo goed niet? Je gaat toch geen blaadje op marktplaats kopen om charlie te steunen?

  Er is geen enkele reden dat dat blaadje een te lage oplage zou moeten hebben, ze kunnen er zo meer bijdrukken.

 13. Julius

  Tja Michael,

  de een zijn dood is de ander zijn….

  Het wemelt hier ook van de aanslag-stukjes. Héél veel zelfs. Al die “hits” op DDS, dat zal ook jou geen windeieren leggen, toch?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.