Belastingbetaler moet opdraaien voor hoge juridische kosten Joris Demmink

Geen categoriejan 22 2015, 8:00
Waarom betaalt Joris Demmink dat niet gewoon zélf?
De fractie van Louis Bontes en Joram van Klaveren (VNL) heeft zich vastgebeten in de zaak-Joris Demmink, en ze laten niet meer los. Minister Ivo Opstelten heeft een hele stapel Kamervragen van de twee heren beantwoord, maar daaruit wordt maar bar weinig duidelijk. Opstelten wil bijvoorbeeld niets zeggen over of Demmink, die al lange tijd onder vuur ligt wegens vermeende pedofiele praktijken, nou op 20 juli 1996 in Turkije is geweest of niet.
Opsteltens argument: "Ik doe geen mededeling over de inhoud van documenten die onderdeel zijn van een lopend strafrechtelijk onderzoek." De vragenstellers worden hier met een kluitje het riet ingestuurd. Het Katholiek Nieuwsblad, dat de voormalig secretaris-generaal Demmink ook al jaren op de huid zit, schrijft over dat onderzoek:

Wel is het document meegenomen in de artikel 12-procedure die leidde tot het huidige strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink, aldus de minister. Er is voorts een rechtshulpverzoek aan Turkije gericht waarin "nadere informatie wordt gevraagd over de inhoud, achtergrond en betekenis van het document".

Tot zover niets nieuws onder de zon. Opstelten houdt de hand boven het hoofd van Demmink, ik kan er niets anders van maken. Zoals Bontes twittert: hij slalomt weer om alle moeilijke vragen heen. Er staat nog één bijzonder interessant dingetje in de beantwoording van de Kamervragen, en dat is hoeveel geld de belastingbetaler inmiddels heeft moeten ophoesten voor de proceskosten van Demmink tot in 2014: meer dan 112.000 euro.
https://twitter.com/Louis_Bontes/status/557936850921611265
Dat is een heleboel belastinggeld. Waarom zorgde Demmink niet voor zijn eigen verdediging? Wat ik helemaal niet oké vind, is dat Opstelten in het midden laat of hij ook nog eens van plan is het eventuele hoger beroep van Demmink tegen het Algemeen Dagblad te betalen. Zeg, laten we dat maar even niet doen, hè? Als hij de krant wil aanklagen, dan moet hij dat maar lekker met zijn eigen geld doen. We leven hier niet in een bananenrepubliek waar media met tienduizenden euro's aan belastinggeld kapot mogen worden gemaakt in juridische processen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten