België op zijn kop: militairen ingezet in strijd tegen moslimterroristen

Screen Shot 2015-01-16 at 21.38.32
Foto:

Het is heel ernstig, maar een andere oplossing is er niet.

De burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever (u weet wel, van de NV-A), begrijpt blijkbaar als geen ander dat het Westen op dit moment in staat van oorlog verkeert met de Radicale Islam. Hoe anders te verklaren dat hij vanaf morgenochtend militairen gaat inzetten om openbare gebouwen te bewaken?

‘Maar let wel, Antwerpen wordt geen belegerde stad’, zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van De Wever. ‘De paracommando’s zullen bewakings- en beveiligingsopdrachten uitvoeren in het kader van de verhoogde terreurdreiging. Ze zijn ter versterking van de politie en staan ook onder het commando van de politie.’

‘Op die manier kunnen de agenten hun eigenlijke opdrachten weer uitvoeren, met name criminaliteit en overlast bestrijden. Want de politie moet toch kunnen reageren bij ongevallen, woninginbraken,…’

Eerder meldde de regering al dat er 150 militairen klaarstaan om de politie bij te staan. De komende dagen komen daar nog meer soldaten bij. Met andere woorden: de Belgen geloven dat de terreurdreiging écht bijzonder groot is. Een modern Westers land gaat anders namelijk niet zo ver om soldaten in te zetten. In het Midden-Oosten is dat heel normaal, maar bij ons – godzijdank! – niet.

Of, misschien moet ik zeggen: nog niet.

De kans is namelijk groot dat meer landen militairen zullen gebruiken in de strijd tegen moslimextremisten. De politie kan dit soort dingen eigenlijk niet aan. Moderne islamistische terroristen zijn eenvoudig te goed bewapend en te agressief. Oom agent kan daar niets tegen in brengen. Gelukkig geldt dat niet voor Westerse militairen: die weten hoe ze terroristen moeten bestrijden – in sommige gevallen hebben ze daar zelfs ervaring mee in Irak en/of Afghanistan.

Als klassiek liberaal verheugt het me bepaald niet dat Antwerpenaren binnenkort overal en nergens soldaten zullen zien, maar als liefhebber van de Westerse cultuur kan ik niet anders concluderen dan dat het nu gewoon nodig is. De dreiging die uitgaat van ISIS-massamoordenaars en hun wannabe copycats is eenvoudig te groot.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!