België op zijn kop: militairen ingezet in strijd tegen moslimterroristen

Het is heel ernstig, maar een andere oplossing is er niet.

De burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever (u weet wel, van de NV-A), begrijpt blijkbaar als geen ander dat het Westen op dit moment in staat van oorlog verkeert met de Radicale Islam. Hoe anders te verklaren dat hij vanaf morgenochtend militairen gaat inzetten om openbare gebouwen te bewaken?

‘Maar let wel, Antwerpen wordt geen belegerde stad’, zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van De Wever. ‘De paracommando’s zullen bewakings- en beveiligingsopdrachten uitvoeren in het kader van de verhoogde terreurdreiging. Ze zijn ter versterking van de politie en staan ook onder het commando van de politie.’

‘Op die manier kunnen de agenten hun eigenlijke opdrachten weer uitvoeren, met name criminaliteit en overlast bestrijden. Want de politie moet toch kunnen reageren bij ongevallen, woninginbraken,…’

Eerder meldde de regering al dat er 150 militairen klaarstaan om de politie bij te staan. De komende dagen komen daar nog meer soldaten bij. Met andere woorden: de Belgen geloven dat de terreurdreiging écht bijzonder groot is. Een modern Westers land gaat anders namelijk niet zo ver om soldaten in te zetten. In het Midden-Oosten is dat heel normaal, maar bij ons – godzijdank! – niet.

Of, misschien moet ik zeggen: nog niet.

De kans is namelijk groot dat meer landen militairen zullen gebruiken in de strijd tegen moslimextremisten. De politie kan dit soort dingen eigenlijk niet aan. Moderne islamistische terroristen zijn eenvoudig te goed bewapend en te agressief. Oom agent kan daar niets tegen in brengen. Gelukkig geldt dat niet voor Westerse militairen: die weten hoe ze terroristen moeten bestrijden – in sommige gevallen hebben ze daar zelfs ervaring mee in Irak en/of Afghanistan.

Als klassiek liberaal verheugt het me bepaald niet dat Antwerpenaren binnenkort overal en nergens soldaten zullen zien, maar als liefhebber van de Westerse cultuur kan ik niet anders concluderen dan dat het nu gewoon nodig is. De dreiging die uitgaat van ISIS-massamoordenaars en hun wannabe copycats is eenvoudig te groot.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. Willie.F

  Zeg maar het idee van Wilders.

  1. J. C. Th. Kohler

   Ja, Willie. Maar hier mag het niet omdat het idee van Geert Wilders afkomt. In België mag het wel omdat het niet van het Vlaams Belang afkomt.

   Binnenkort wordt het idee van België overgenomen in ons land. Want als het uit België komt mag het wel. Da’s dus logisch, zou Cruijff zeggen.

   j.c.th.kohler@online.nl

   1. Willie.F

    Ja maar Wilders heeft over de Islam en daar ligt het niet aan begreep ik. In België zijn het radicalen marsmannetjes ,die hebben niets met de Islam..

   2. anna67

    Ja, zo ligt het maar net. Als het niet ‘le ton is qui fait la musique” dan is het wel WIE het zegt.

 2. Wachteres

  Welnee!…. Het zijn er maar een paar, toch? …..

  1. -Harry

   Ja en die zijn nog in de war ook !
   Of op z’n Engels : in the war .

 3. toetssteen

  Prima gedaan van De Wever. Het is een dure oplossing, maar het niet doen zou weleens veel duurder uit kunnen pakken, en dan heb ik het alleen nog maar over de materiële schade. De immateriële is alleen maar in leed uit te drukken en niet in geld.

 4. arie_jansz

  het vooringenomen gejuich van de zg. strijders van het vrije woord hier (proest) is nog dommer dan het Belgische ad-hoc antwoord.

  1. Epimenides

   Meen je dat nou..?

   1. arie_jansz

    Ik zou me kapotschamen als er vanaf morgen een commandopost van zandzakken bij ons op het gemeentehuis van Aalten te bewonderen zou zijn….

    massahysterie noemen we dat bij ons.

    1. Cresto

     Zelfs de terreurstrijders van Al-Qaida en IS weten: er kan uit Aalten niets goed voortkomen. Dus Arie, jij hoeft je nergens zorgen om te maken. Van de bewoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht durf ik dat niet te zeggen.

     1. arie_jansz

      Je hebt gelijk, in de gemeente Aalten wonen hele rare mensen…

    2. toetssteen

     Arie-Jansz

     –‘Maar let wel, Antwerpen wordt geen belegerde stad’, zei Philippe Beinaerts, kabinetschef van De Wever. ‘De paracommando’s zullen bewakings- en beveiligingsopdrachten uitvoeren in het kader van de verhoogde terreurdreiging. Ze zijn ter versterking van de politie en staan ook onder het commando van de politie.’–

     Wel goed lezen a.u.b. Deze mensen nemen dus de reguliere bewaking van deze objecten door de politie over. Niks zandzakken voor de deur. Er staat gewoon een ander uniform die alleen meer garantie biedt.
     Niets hysterie, dat heet probleembeheersing.

    3. -Harry

     Wacht maar tot ze een familielid van je te grazen hebben genomen , dan doe je ineens een Halsemaatje !
     Kijken of je dan nog pal voor dat tuig staat !

    4. Willie.F

     Achterhoek loopt zo al leeg.

 5. hans-e-pans

  God zij dank dat het niets met de Islam te maken heeft!!!

 6. carthago

  Belgie is het slaperigste en naiefste landje van europa.Ik vermoed dat ze aan het ontwaken zijn.

 7. robmdw

  Het zal om een gerichte inzet van militairen gaan als onderdeel van een strategisch geintegreerd veiligheidsbeleid waar het daartoe bevoegde gezag nu voor gekozen heeft.
  Dit zijn geen politieke, maar bestuurlijke beslissingen die gebaseerd zijn op advisering door professionele diensten die als enige een inschatting kunnen maken van de actuele dreiging en daar als enige een urgent en realistisch, strategisch beleid voor kunnen ontwerpen.

  Of hier in ons land het leger ook ingezet gaat worden is een beslissing die alleen door het bevoegd gezag genomen gaat worden.
  Deze beslissing zal vooral afhangen van de inschatting van het actuele dreigingsniveau, van waar die dreiging inhoudelijk en specifiek vanuit gaat en van de voorgestelde keuze voor een specifieke strategische aanpak. De NCTV, Nationale Politie en de AIVD spelen hierin een allesbepalende rol.

  Dat Wilders voorgesteld heeft om militairen in te zetten is een louter politiek voorstel. Hij stelt dat wij in oorlog zijn. Daar kan ik me wel in vinden, maar hoe we die oorlog moeten voeren moet hij dan ook overlaten aan hen die daar verstand van hebben en daar ook bevoegd toe zijn.

  1. toetssteen

   @Robmdw

   Bart de Wever is burgemeester van Antwerpen, dus ik zou me heel goed voor kunnen stellen dat burgemeester vd Laan na overleg met de AIVD dit zou navolgen.
   Dat is geen politiek voorstel, maar een praktisch iets.

   Ik begrijp de mensen niet zo goed die menen dat je maar met de handjes in de lucht moet gaan staan om escalatie te voorkomen. Heeft dat ooit ergens gewerkt? Nog niet eens in de opvoeding van kinderen.

 8. NemTudom

  Het gemeentehuis is toegankelijk voor iedereen. Wat stelt mijn verbazing. Moest mijn rijbewijs laten verlengen. Op naar het gemeentehuis, mooi niet waar. Eerst afspraak maken voor je binnen komt. Beveiliging, waarvoor ? Is er oorlog ? Radicalen, oproer. Nederland van daag.

  1. arie_jansz

   Afspraak maken lijkt me juist efficiënt…is bijna overal zo.

   En denk maar zo, je nieuwe paspoort of rijbewijs gaat 10 jaar mee, dus je kunt weer even vooruit.

   We hoeven toch niet overal over te mopperen?

 9. NemTudom

  Afspraak maken kon toen gewoon aan de balie. De vrije inloop wat altijd is geweest is te niet gedaan uit angst voor…..De vrijheid van de Nederlander is opgeheven, Nederland is niet meer vrij. Vrij zijn de nieuwe Nederlanders, door hun Kalasjnikov.

 10. Gil de Vlaming

  La Belgique is geen land. Het is een misbaksel uit de 19de eeuw om een bufferstaat te creëren tussen Nederland en Frankrijk, met het idee dat men Vlaanderen binnen de kortste keren kon verfransen. De theorie toen was: één land, één taal, één volk. Dit apenland was van in het begin: geen land, twee talen (ondertussen drie, en binnenkort vier (het terroristisch) vrees ik), geen volk. Trouwens de militairen ontvangen hun loon en als ze doen waarvoor ze betaald worden krijgen ze een premie ( heb ik nooit begrepen: de bakkersknecht krijgt ook een loon maar krijgt niets extra voor elk brood dat hij bakt).

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.