Grieken tegen Dijsselbloem: F*ck you

Oh, en bedankt voor de hulp hè!

Je gelooft het niet, maar de nieuwe Griekse machthebbers hebben het echt he-le-maal gehad met het IMF, de EU en – nou ja – onze eigen minister Dijsselbloem. Zie dit bericht in de krant voor wakker Nederland:

De nieuwe Griekse regering wil niets meer te maken hebben met de trojka van EU, IMF en ECB. De Grieken willen evenmin een verlenging van het huidige hulpprogramma, dat eind februari afloopt.

Dat was de boodschap die minister Jeroen Dijsselbloem vandaag in Athene kreeg na een ontmoeting met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis.

Eerder deze week berichtten wij al dat Syriza, de partij die de afgelopen verkiezingen heeft gewonnen en de nieuwe premier levert, de Griekse arm is van het Kremlin. Poetins adviseurs en hoge medewerkers hebben Syrizas strategie bepaald. Feitelijk zijn Tsipras en zijn vrienden bought and paid for door Poetin.

Daarom is het allerminst verrassend dat Tsipras en Varoufakis Dijsselbloem nu de middelvinger geven. Rusland wil namelijk dat de Europese Unie uit elkaar valt. De autocraat pur sang Poetin wil dat doel bereiken door individuele lidstaten tegen elkaar op te zetten en een agressief nationalisme aan te wakkeren. Grieken moeten een hekel krijgen aan Duitsers, Duitsers een hekel aan Grieken en Fransen, en ga zo maar door. Hoe groter de onderlinge haat, hoe beter wat Poetin betreft.

De reden? Op die manier kan de Russische president Oost-Europa zonder problemen domineren. Als West-Europese landen elkaar naar het leven staan kunnen ze immers geen vuist tegen hem maken en kan hij dus doen en laten wat hij wil – wat neerkomt op de restauratie van de Sovjet Unie.

De nieuwe Griekse regering doet precies wat Poetin wil. Tsipras en co. vertellen Dijsselbloem op niet mis te verstane wijze waarin hij zijn afspraken kan steken, zeggen dat ze schuldeisers (in ieder geval voor 50 procent) niet terug zullen betalen, ontketenen nationalisme in eigen land en wakkeren er haat aan voor alles wat Europees (en in het bijzonder Duits! is), en dwingen nu een situatie af waarbij het ongeveer onmogelijk wordt voor Europas grootste eurofielen om Griekenland nog bij de EU te houden. Mocht ze dat op de één of andere manier voorlopig wél lukken dan gaat dat vrijwel zeker ten koste van veel goodwill van West-Europese burgers die het niet fijn vinden dat hun zuurverdiende belastinggeld wéér over de balk wordt gesmeten om die luie, hypocriete Grieken te ‘helpen.’

Gevolg: de onrust neemt sowieso toe. Of Griekenland wordt uit de euro gedwongen – wat in meer landen voor problemen zal zorgen, alleen al omdat burgers dan zullen eisen dat zij er ook uitstappen (“het kan!” immers) – of het blijft erin, maar burgers uit andere EU-landen moeten vervolgens kromliggen om de Unie in stand te houden. En Poetin en zijn Griekse maatjes maar lachen en gillen van plezier.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

70 reacties

 1. Dennis_WSPK

  Griekenland heeft gelijk. De eisen die Europa stelt aan dat land zijn totaal irreëel. De bevolking is zwaar verarmd, afgeknepen en als vuil behandeld. Brussel heeft alleen gekeken naar de belangen van de euro en het internationale zakenleven, niet naar de levens van de gewone Grieken, die soms niet eens meer normaal kunnen leven.

  Brussel heeft die enorme kredieten alleen verstrekt omdat men doodsbang was voor het kapotgaan van de euro. Niet omdat men de Grieken zo graag wilde helpen. Nu blijkt dat die “hulp” veel te veel vergt van het Griekse volk, begint men de Grieken de duimschroeven nog wat verder aan te draaien en eist met voortzetting van de “hervormingen” (lees : neo-liberaliseringen).

  Ik hoop dat de nieuwe regering de poot heel stijf houdt en niet toegeeft aan de kille technocraten in Brussel !

 2. aquarius

  Ja dat worden prachtige ontwikkelingen voor Brussel .
  Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan .
  Zet hem op Grieken !

 3. arie_jansz

  ik ben blij dat u Griekenland gelijk geeft, want ik zou van mijn geloof gevallen zijn als u de EU of Dijsselbloem gelijk zou geven.

  Dat zou me toch wat zijn zeg…en dat willen we uiteraard niet.

 4. Mike V.

  “Rusland wil namelijk dat de Europese Unie uit elkaar valt. De autocraat pur sang Poetin wil dat doel bereiken door individuele lidstaten tegen elkaar op te zetten en een agressief nationalisme aan te wakkeren.”
  Putin hoeft niets te doen. De wal zal het schip keren. De EUSSR gaat juist aan zichzelf en het ondemocratische karakter ten onder.

 5. Kuifje

  Wederom heeft Geert Wilders gelijk gekregen.

  Hiervoor heeft Wilders een aantal jaren geleden gewaarschuwd. Het geld zijn we kwijt en Griekenland blijft een bodemloze put.

 6. VVM

  Geef het geld aan de zieken in plaats van aan de Grieken, ik hoor het hem nog zeggen, en wederom met het gelijk aan zijn zijde.

 7. CJD

  En weet je wat het beste gedeelte is van deze ontwikkeling. Er is geen ene moer wat Dijsselbloem hier aan kan veranderen. Laat dat mens maar zeuren en brommen, (daarin liggen zijn talenten zeker in). Het deel momenteel precies hetzelfde gevoel als de Grieken, en het hartverwarmend hoe ze uiteindelijk in opstand komen, hem direct in de ogen kijken en duidelijk die twee woorden tegen hem zeggen. En mocht de EU hierdoor uit elkaar valt. So be it!

 8. carthago

  Ik snap dat je een hekel hebt aan poetin,ik ook,maar ik denk dat rusland met hun griekse steun dan nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.Griekenland is maar 3 % economie van europa,heeft alleen maar schulden en geen directe invloed op beslissingen.Strategisch alleen maar interessant voor de nato,en bij een grexit blijven ze echt wel bij de nato.

  1. aquarius

   nog sterker: ze zijn door diezelfde nato gedwongen om de z.g. buitengrens te verdedigen . Hiertoe moesten ze voor geweldige bedragen legermaterieel bij duitsland en frankrijk kopen . Kregen ze allemaal tegen leuke “leningen” die ze nooit meer kunnen terugbetalen . En zo rol je vanzelf de armoede in !

 9. CJD

  ‘en bij een grexit blijven ze echt wel bij de nato.’

  Daar zou ik helemaal niet zo zeker in zijn, want voorlopig heeft Syriza het nog eventjes voor het zeggen, en zoals Micheal is Tsripas op de lijn van Poetin. Een geweldige ontwikkeling dus voor mensen die een schijthekel hebben aan de NAVO en deze zo veel mogelijk willen afzwakken. Bovendien is het bestaan van Rusland heus niet afhankelijk van de EU.

  1. Eminem2

   CJD schreef:

   “Een geweldige ontwikkeling dus voor mensen die een schijthekel hebben aan de NAVO en deze zo veel mogelijk willen afzwakken.”

   Heeft de Navo zichzelf al niet zo veel mogelijk verzwakt door zo sterk op defensie te bezuinigen? Daar heeft Poetin niets voor hoeven doen…

 10. cmsuijkerbuijk

  Als Tsripas dan zo aan de leiband van Putin loopt, waarom heeft dan Griekenland ingestemd met de verlenging/verzwaring van de sancties tegen Rusland? Dan zou hij dat écht niet gedaan hebben, mede gezien de belofte die door Putin is gedaan, om de Groente en Fruit sancties voor de Grieken op te heffen.
  Volgens mij loopt Tsripas aan niemands leiband, maar is hij een pure opportunist, die zélf bepaalt, wat het gunstigst is voor Griekenland (In zijn ogen dan hé). Michael zou eens een beetje af moeten kicken van zijn Putinhaat en weer helder de zaken bekijken!

  1. CJD

   @Suijkerbuijk,

   Ik denk dat het nog behoorlijk vroeg is om nu al een mening te sluiten over de Griekse premier, geef hem de tijd. Hij zal zeker niet de situatie gelijk zal veranderen maar ik denk dat je het iig een stap in de goede richting kunt noemen. Kijk alleen hoe snel hij een coalitie heeft gevormd en vergelijk dat met het zooitje hier! Wat de Putinhaat betreft druipt het hier zeker van de site af. Onvoorstelbaar kortzichtig, dom en bovenal hypocriet als je het mij vraagt!

 11. Dennis_WSPK

  Niet Griekenland is een bodemloze put, maar de EU.
  Ook zonder Griekenland moeten we eindeloos miljarden richting Brussen blijven verschepen. Gaan ze niet naar Griekenland, dan wel naar een van de vele onlangs toegelaten corrupte armenhuizen zoals Bulgarije, Roemenië of straks Albanië of Oekraïne.

  De grote fout in de EU was het uitbreiden met de traditionele laat-maar-waaien landen aan de Middellandse zee. Iedereen die oud genoeg is weet nog dat deze landen vroeger al bekend stonden om hun luiheid, gelatenheid, vrolijkheid en siësta-mentaliteit. Dat begint al zodra je zuidelijker dan Vlaanderen gaat en wordt erger naarmate we de evenaar naderen.
  Met allerlei Brusselse leugens en boekhoudkundige trucs werden deze landen destijds ook nog eens de Euro binnengerommeld. Omdat het toen economisch hoogtij was, merkte niemand daar iets van, maar anno 2015 doen deze ernstige gebreken zich danig gevoelen.
  Degenen die er destijds verantwoordelijk voor waren en ons de Euro met leugens door de strot duwden (o.a. onze eigen mega-leugenaar Gerrit Zalm) zitten allemaal hoog en droog op veilige baantjes en hoor je nu niet meer over de bewierookte voordelen van de euro die destijds over ons uitgestort werden.

  De kwestie Griekenland is het begin van het einde. Als Griekenland er mee weg komt, komt iedereen er mee weg en zullen steeds meer landen de euro de rug toekeren en de geldstroom richting Brussel gaan staken of indammen. En terecht !

 12. Jacobus

  Tsripas maakt niet de indruk een doorgewinterde politicus te zijn en hij speelt met vuur.
  De meerderheid van de Griekse bevolking wenst geen grexit en ook geen nauwere betrekkingen met Rusland. Als hij denkt dit spel te kunnen spelen gaat hij verliezen.
  Er zijn slechts twee mogelijkheden, uit de EU stappen of het met goed diplomatiek spel bereiken dat de eisen van de EU worden verzacht, bijvoorbeeld door de looptijd van de leningen en het tijdpad van de opgelegde hervormingen te verlengen. Het ziet er naar uit dat het eerste voor hem geen optie is en dat hij tot het tweede niet in staat is.

  Deze regering bestaat geen jaar en er komen nieuwe verkiezingen die Griekenland weeer back tot normal moet brengen.

  1. aquarius

   helderziend ?

  2. Turialba

   Dit zijn Jacobus’ eigen woorden niet: er zit duidelijk een souffleur in het bühnehokje dat hem voorzegt. Jacobus is slechts de spreekbuis, het casettebandje, de trollofoon.

 13. VVM

  Hahaha, jodocus heeft ook al weet wat de Grieken beweegt….

 14. V.K.

  -ik dacht dat het IMF al een tijdje terug haar handen tegen het Griekenland beleid van de EU /ECB heeft afgetrokken.

  1. Jacobus

   Ik vrees dat weinigen hier beseffen wat een Grexit feitelijk gaat betekenen.
   Een Grexit en een devaluatie van de drachme zal ertoe leiden dat Griekenland zijn schulden niet meer gaat betalen. Dan kunnen we naar het uitgeleende geld fluiten. Voor Nederland is dat bijna 12 miljard euro, voor Duitsland 56 miljard, en voor Frankrijk 42 miljard. Daarbovenop komen de verliezen voor de ECB en de nationale centrale banken, die met waardeloze Griekse staatsobligaties komen te zitten.
   Het is verstandiger dat ze een deel van de schuld kwijtschelden en Griekenland in de euro houden. Dat is een stuk goedkoper.

   1. Lieftinck

    Er zijn talloze voorbeelden van landen die een te dure munt loslieten, en vervolgens een enorme economische groei doormaakten, zoals Argentinie een jaar of 12 geleden. De werkeloosheid halveerde en de economische groei spoot omhoog. De Grieken in de Euro houden betekent op lange termijn dat wij nog veel m eer geld kwijtraken en dat de werkeloosheid daar structureel hoog blijft.

   2. CJD

    Volgens mij Jacobus is het niet aan jou om een uitspraak te doen over wat de meeste Grieken willen en wat ze niet willen. Wat de Grieken willen is een gewoon leven te kunnen leiden zonder armoede. De Grieken hebben genoeg van de hard rechtse koers van de EU van bezuinigingen op sociale zekerheid, lonen en pensioenen. De zelfde trend zie je in Nederland, alleen zijn nederlanders wat dat betreft een volkje dat alle stront gewoon doorslikt. Gelukkig beginnen hier ook meer mensen wakker te worden.

    1. Jacobus

     De mening van de Grieken is bekend uit onderzoeken. Ik denk overigens dat je gelijk hebt: de Grieken willen weliswaar in de EU blijven maar uit de spiraal van armoede komen waar de EU ze ook heeft gedrukt.
     Om die reden ligt het ook tamelijk voor de hand de schuldenlast voor de Grieken te verlichten.

     1. Eminem2

      “De mening van de Grieken is bekend uit onderzoeken.”

      En zijn die onderzoeken meer waard dan de democratische besluitvorming in Griekenland?

   3. aquarius

    nou dat wisten we nog niet . Blij dat jij het even uitlegt .

    1. aquarius

     deze reactie was voor Jodocus

 15. Lieftinck

  Ja, Putin is echt een oorlogshitser. Hij kan beter een voorbeeld nemen aan Amerika en Europa. Die zijn bezig vrede te stichten in het midden oosten. Vandaar dat Putin tegen de oorlog in Irak was.

 16. Lieftinck

  Alleen een structurele oplossing kan een ongecontroleerd instorten van de Eurozone, of een enorme welvaartsverlies van Nederland en Duitsland voorkomen. De TMS.

  Maar het ziet er naar uit dat de leiders, koppig als ze zijn, onze welvaart vergooien omdat gezichtsverlies niet mag en kan.

  Als de Grieken hun zin krijgen dan komen Spanje en Portugal ook en vervolgens zal gezegd worden dat geld geven beter is dan dat deze landen uit de Eurozone stappen. Alleen economen die het daarmee eens zijn zullen op de voorgrond staan in de media. En de bevolking snurkt verder.

  1. CJD

   Hoe het ook zit KAN de EU niet op zijn huidige koers doorgaan. Maar laten we realistisch blijven. Syriza is onderdeel van de Europese linkse partijen en afbreken van de EU staat NIET in hun agenda. Wat dat betreft hebben ze de zelfde standpunt als een partij zoals de SP, die ook niet per definitie tegen een Europese Unie is. Waar partijen als Syriza of de SP wel tegen zijn, is de saneringsbeleid van de EU en de absurde Euro eenheid. We zijn het er onderhand volgens mij allemaal een beetje overeens dat de EUro een mislukte project waardoor prijzen van basis behoefden zoals consumptiemiddelen en andere producten buiten proporties toegenomen zijn. Wie profiteerden vooral van de Euro? De grote Europese banken uiteraard, politici en bureaucraten, die geld en energie verspillen door telkens eerste klas tussen Brussel en Straatsburg te vliegen. Deze decadente geld verspillende politici leven daarnaast ook op onze belastingcenten die de gewone arbeider moet ophoesten. Walgelijk als je het mij vraagt! Wat mij betreft mag er best wel een Europese Unie zijn, waar er sprake is van handel en samenwerking tussen verschillende naties. Wat we niet willen is een grote Europese superstaat waar gewone burgers de belangen dienen van bankiers, bureaucraten en multinationals

   1. Jacobus

    Ik ben het zeker niet eens met de algemeen geformuleerde stelling dat de EU en de Euro een mislukt project is, maar los van die beoordeling is het een feit dat absoluut niet meer kan worden teruggedraaid.
    De Eurozone is politiek en economisch inmiddels al zo ver op weg naar een federale staat dat het uiteenvallen alleen mogelijk is door een Derde Wereldoorlog.
    Ik vind het gefantaseer over een weg terug naar de lappendeken van nationale staten volstrekt irreëel. Griekenland is daarvan een perfecte illustratie: het is een piepklein onderdeel van de Europese economie maar al zo economisch en monetair verweven dat het schreeuwend duur wordt om zelfs dit kleine stukje van de EU af te knippen.

    1. CJD

     Als het aan Syriza ligt dan blijft Griekenland ook in de EU. Waar ze zich wel hard voor zullen inzetten is de EU geforceerde bezuinigingen, en bevriezingen van de lonen tegen te gaan, in mijn opzicht helemaal terecht. Ook zullen ze ongetwijfeld, helemaal intact met andere linkse fracties in Europa tegen verdere sancties tegen de russen stemmen. Linkse activisten zijn per definitie pacifistisch en zijn al eeuwig bezig om spanningen binnen de samenleving tegen te gaan door niet mee te werken aan imperialistische machtblokken tegenover elkaar te zetten

     1. arie_jansz

      Wauw…ik ben niet eens de meest linkse hier.
      Mooi, nog meer originele geluiden, dringend nodig op deze inmiddels aardig afgestofte site.

    2. Dennis_WSPK

     Dat hoor je vaker : terugdraaien is niet mogelijk. Maar waaróm dan niet ? Het was toch ook mogelijk de nationale munten “terug te draaien” door deze af te schaffen ? Dan moet de omgekeerde weg ook kunnen : de euro afschaffen en vervangen voor nationale munten.
     Het is vooral de bekende Brusselse angstzaaierij (die gretig door eurofielen wordt overgenomen !) die ons wijsmaakt dat de opheffing van de euro “onmogelijk” is.

     Ook het terugdraaien van de federalisering is heel goed mogelijk. Het zijn immers (nog) de lidstaten die bepalen hoe ver de federalisering gaat en wanneer het genoeg is ?

     Voor ons zou het een zegen zijn als de EU wordt opgeheven en er een Noord-Europese unie voor terug komt. Zonder de armenhuizen in Zuid- en Oost Europa, die gewoon niet binnen een unie met de noordelijke staten passen, door hun al eeuwen beroerde arbeidsmentaliteit en de laat-maar-waaien normen en waarden.

     En dat een land prima zonder euro kan, bewijzen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk wel.

    3. Lieftinck

     U praat gewoon de kranten na. Als u eventjes goed zoekt en googled dan zult u lezen dat er wel degelijk veel economen zijn die zeggen dat doorgaan op termijn veel duurder is dan de Eurozone opbreken. En dat laatste kan beter gecontroleerd gebeuren. In Zuid Europa is een extreem hoge werkeloosheid, met name onder de jeugd, die niet opgelost kan worden door in de Euro te blijven. Het IMF komt bij een munt die gekoppeld is aan een te dure munt altijd met de standaardoplossing: Kwijtschelden en de munt loslaten. En nu zou dat niet meer opgaan?
     Er kan ten hoogste meer tijd gekocht worden. Dat kan als wij nog veel, veeeeeel meer geld ophoesten. Als wij de tientallen miljarden kwijtschelden. Kortom, als wij helemaal leeggeschud worden. En dan nog, en dan nog zal Zuid Europa er niet uitkomen met de te dure Euro. Maar geloofd u gerust de gespinde leugens van de krant. Natuurlijk is de EU een groot succes. Op termijn komen hier miljoenen mensen naar toe die vijandig staan tegenover onze manier van leven. De EU werkt aan wetten die dit onomkeerbaar maken. Het zal een hele fijne samenleving worden.

     1. Jacobus

      Ik praat inderdaad de kranten na. Ik heb de rekensommen niet zelf gemaakt.
      De kranten schrijven wat meeste economen ons vertellen. Er zijn vast wel waarnemers die het anders zien maar die maken op mij een minder betrouwbare indruk.
      Welke deskundigen op dit vraagstuk onderschrijven uw visie volgens welke een Grexit en de terugkeer naar de gulden eenvoudig te realiseren is?

     2. Lieftinck

      @Jacobus
      Bijvoorbeeld de professoren economie verenigd in Alternatieve Fur Deutschland. Overigens, de meeste van deze economen hebben jaren geprocedeerd om de Euro tegen te houden. Natuurlijk werd hierover niets geschreven in de jaren 90. Wij kregen in Nederland alleen overheids spotjes te zien op een randdebielen niveau die de mensen informeerden over de Euro.
      In Nederland, Martin Visser, Ewald van Engelen die voor een Grexit was aan het begin van de crisis, Oud Duitse bankier Wilhelm Hankel, De Poolse nationale bank (http://www.express.be/business/nl/economy/2-economen-pleiten-in-discussienota-van-poolse-nationale-bank-voor-opbreken-eurozone/195932.htm) enzovoorts, enzovoorts

     3. Theo345

      Het lijkt me goed als er eerst eens in alle openheid erkend wordt dat het samenvoegen van staten met uiteenlopende wijzen van economie bedrijven in één regiem, met een eenheidsmunt, zonder dat de daarvoor noodzakelijke politieke eenheid gerealiseerd kon worden, een blunder van de eerste orde is geweest.
      Daaraan zijn niet de bevolkingen van de Europese landen schuldig maar wel hun regeringen. Het zijn echter wel de burgers die de kosten moeten dragen.

      Stellen dat de besluitvorming onomkeerbaar is, is demagogie. Weliswaar kan je de in het verleden gemaakte fouten niet veranderen, maar je kan ze wel erkennen en op basis van dat inzicht een nieuwe koers uitzetten. Liefst zonder de vooringenomenheid uit het recente verleden.

     4. Jacobus

      Lieftinck, er zijn inderdaad economen die de euro geen goed plan vonden en daarover valt met rede te twisten. Ook ik meen dat men de muntunie van aanvang af te groot startte en te weinig kritisch de lidstaten toetste en monitorde op de eisen.

      Mijn punt is echter niet de koe-in-de-kont-vraag of het kiezen voor EU en Muntunie in deze vorm een goede beslissing was. Mijn punt is dat ze een feit is en in redelijkheid niet meer terug is te draaien. Dat zal ook niet gebeuren en daarom vind ik de praatjes van van Engelen c.s. voor de Vaak.

 17. CJD

  Tja en hoe de imperialistische Verenigde Staten, van Europa hiermee om zal gaan is maar de vraag. Griekenland zal wat dat betreft zeker niet inbinden dus volgens mij ligt het aan de EU hoe ze hiermee om zullen gaan

 18. Phoenix

  Prima ontwikkelingen allemaal. Dat Griekenland zijn schulden nooit zal terugbetalen heb ik al vele jaren geleden gezegd, maar sommige mensen geloven nog steeds in sprookjes.

 19. Engelen

  Weer een zeer suggestief stukje. Naar mijn mening wil Griekenland van die verdomde dictatoriale EU af.
  Zoals vele anderen, behalve Michael, die vind het blijkbaar nog steeds een pracht concept.

  1. Theo345

   Uittreden van Griekenland uit de Eurogroep is omstreden maar ik zie ook goede kanten. Dat we het geleende geld kwijt zijn is geen argument want dat zou in geen enkel scenario terugkomen.

   Het is een complicatie dat daardoor Griekenland in de Russische invloedssfeer kan terechtkomen. Ja. dat hadden de EU-strategen dan maar moeten incalculeren.
   Waarom zou de EU wel mogen rommelen aan de grenzen van invloedssferen, en Rusland niet?

  2. Jacobus

   Kan van Engelen een bron noemen waaruit kan blijken dat de meerderheid van de Grieken uit de EU wil?

 20. Engelen

  En alles wat Lieftinck zegt, amen.

 21. Napoleon

  Het is niet een kwestie van u vraagt en wij draaien. Wie veranderingen in dit land wil, zal in beweging moeten komen!

 22. nick

  De Grieken zijn ,terecht, in opstand gekomen, ze zijn de EU helemaal zat. De bevolking kiest massaal en democraties voor een partij die opkomt voor land en bevolking, dat is niet erg raar lijkt mij.
  (en daar heeft poetin niets mee te maken overigens)

  De Grieken zijn hard wakker geschud, ze veramden ziender ogen en konden zich steeds minder tot niets meer permiteren en moesten steeds meer bezuinigen en betalen voor die giftige EU en Euro.

  Lekker laten gaan nu, het is een voorbeeld en een waarschuwing voor ons allemaal.

  Ik wacht op de dag dat de bevolking van ons land in opstand komt…en massaal gaat stemmen op een partij die wel opkomt voor land en bevolking! Op Een partij die al jaren en jaren waarschuwd, daarom belachelijk gemaakt wordt maar die blijkt keer op keer en ook nu weer, volkomen gelijk te hebben.

  Die opstand komt pas echt als iedereen het in zijn portemonnee gaat voelen en zich geen vakanties of nieuwe auto’s meer kan permitteren. Als echt het gros naar de voedselbank moet en erger, Dan pas zie ik hier ook gebeuren wat nu in Griekeland plaatsvind. Dat het gaat gebeuren is onvermijdelijk, de vraag is slechts; wanneer, wanneer wordt men wakker en pikt het niet langer!

  En ik kan niet wachten op dat moment!!!

 23. Durmazon

  Was het wel zo handig van Dijsselbloem om naar Athene af te reizen? Om de machtsverhoudingen te onderstrepen was het beter geweest als hij de Grieken in Brussel ontboden had. Nu heeft hij de Grieken een kans voor open deur geboden om hem in eigen land en ten overstaan van veel Griekse pers publiekelijk af te zeiken.

 24. beppie

  Stel dat Putin met een zak geld bij de Grieken komt (wat ik heb horen fluisteren) en Griekenland uit de EU stapt. Daarmee hoeft Griekenland zich niet meer aan de handelsboycot te houden en kan bovendien fungeren als doorvoerland van EU produkten. Er speelt dus m.i. veel meer op de achtergrond.

 25. lanex

  Wat doe je met een mislukt project in het bedrijfsleven? Je stoot het af. De EU geeft niets om de burgers, de EU is er om de groot industriëlen en de euro, maar vooral zichzelf rijkelijk te bedienen, en daar is de burgerbevolking goed voor. Wat zal het toch pijn doen daar in Brussel als Griekenland niet sterft aan de armoe maar opkrabbelt op hun eigen manier. Dat geld wat ze hebben gekregen is ze door de strot geduwd door Merkel en consorten voor de eigen belachelijke EU idealen die bewezen onwerkbaar zijn! Terug naar hooguit een EEG.

 26. J.C.

  Ik kan kortheidshalve mijn comment op DDS van 27 januari jl. herhalen:

  In november 2011 (!) zei de heer Wilders tegen Rutte I (VVD en CDA): als jullie de Grieken toch die miljarden gaan “schenken”, gaat de PVV zich herbezinnen of zij Rutte I nog wel kan blijven gedogen. Antwoord Rutte I: Nout Wellink, Jan Kees de Jager en Rutte kwamen op de Staatsomroep keer op keer (met het te voorschijn toveren van pakjes euro’s) vertellen, dat Nederland er alleen maar beter van zou worden om Griekenland de miljarden euro’s te lenen, want de lening zou terugkomen “met rente”.
  De smoes dat de EU nu wel rijp is om een Grexit op te vangen, vertaal ik maar vrij met de opmerking: dat de Nederlandse belastingbetaler een forse bijdrage heeft moeten leveren aan het in stand houden van de euro en de EU.
  Waar blijven de grootmoedige PVV bashers om te erkennen dat de PVV het destijds op dit punt bij het rechte eind had. Ik zie nog de foto van de heren Wilders en Van Dijck (beiden PVV) met een hele grote papieren drachme naar de Griekse ambassade lopen.
  Aan de geweldige minister van financiën Dijsselbloem de vragen: wat is er gebeurt met het aan Griekenland geleende geld? Zijn de daarbij gestelde voorwaarden vervuld? Is de harmonisatie van Griekenland en de EU dichterbij gekomen? Heeft u deze vragen met betrekking tot Griekenland net zo goed gecontroleerd als de naheffingsnota ad 1,1 miljard (of was het 649.000.000?) van de EU?

  Tot zover wat ik eerder schreef over mijn PVV en de Griekse tragedie hier op DDS.

  Ook bij Elsevier (Syp Winia) komt men nu tot de conclusie dat de PVV in 2011 alle gelijk van de wereld had met haar standpunt over de verkeerde NL hulp aan Griekenland.

 27. Ahles

  mooi als Poetin ons helpt via de Griekn van dat zooitje in Brussel en Strassbourg uit te roken. Krijgen we onze soevereiniteit weer terug.

 28. Twan 21

  @Michiel
  Is dit de consequentie?

  DDS is zoals bekend anti-Rusland. Zo erg zelfs dat ze in Europa een bondgenoot gaan zien.

  Fout, Michiel. De EU is net zo erg als Rusland.

  De vijand van mijn vijand is niet altijd mijn vriend.

 29. J.C.

  Het is te hopen dat deze nieuwe Griekse regering, die zich wel om het Griekse volk lijkt te bekommeren, opgewassen is tegen de EU club van Zeus aanbidders. En kan gaan doen wat het beste is voor Griekenland, zeg maar, hetgeen de PVV in 2011 al aangaf: terug naar de drachme en weer in de juiste valutaverhoudingen het land weer opbouwen (zal eerst even pijn doen, maar later groei weer mogelijk maken). Griekenland zat immers gevangen in de euro en was daardoor volkomen afhankelijk gemaakt van de EU grillen.

  De Grieken kunnen weten dat Zeus zich mooi kan voordoen, maar ook een machtswellusteling is.

 30. J.C.

  Ik denk dat de Grieken weten wat het woord van Dijsselbloem waard is. Zij hebben natuurlijk ook de garantie van Dijsselbloem aan de heer Van Dijck (PVV) in april 2014 gezien:

  – de heer Van Dijck (PVV): geeft u de garantie dat de EU niet met een naheffing voor Nederland zal komen?

  – Dijsselbloem (Rutte II) met een triomfantelijk gezicht:
  Ja! en nog eens JA!

  Ik zag bij Dijsselbloem nu het gezicht als van een oorworm, na het gesprek met de Grieken.

 31. J.C.

  Misschien wordt dit verstandige Griekse voorbeeld wel een blauwdruk (template) voor andere Europese landen, die onder het juk van de EU vandaan willen komen.

 32. J.C.

  Het wachten is op de eurocommissaris F Timmermans (PvdA), die op z’n D66 ’s met een trillend lipje komt vertellen dat de EU zo begaan is met het Griekse volk en dat de huidige regering niet goed is voor de Griekse bevolking……………..

 33. J.C.

  Het wachten is op Rutte, die aan het jeugdjournaal vraagt of hij mag vertellen dat de Grieks/Nederlandse kindjes niet bang hoeven te zijn dat zij terug gestuurd zullen worden naar Griekenland, nu die enge Griekse regering niet doet wat de EU zou mogen verlangen………

 34. Gerben

  Als Griekenland en de EU er ondanks alles uitkomen, betekent dat: Griekenland blijft op halve kracht hervormen en krijgt een tegemoetkoming in betalingstermijn of rentetarief. Dit lijkt nu een onwaarschijnlijk scenario. Ik mis een helder scenario over hoe het nu verder zal gaan als de EU en de Griekse regering er niet uit komen. Een GrExit lijkt me geen optie: er is geen instrument om Griekenland uit de EU of de EMU te knikkeren en vrijwillig zullen ze niet gaan. Dan moet er dus een ander scenario komen, zoals:
  1. verschillende landen stappen uit de EU en/of EMU en gaan alleen of in een nieuwe club verder;
  2. Griekenland blijft in de EU en EMU, maar de EU landen laten hen desondanks gewoon failliet gaan.
  Beide opties zijn wat mij betreft acceptabel.

 35. J.C.

  Als men zegt dat Putin van Rusland niet zou deugen (wat ik als leek niet kan vaststellen) dan wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat daarmee anderen (zoals Obama, Juncker, Rutte) wel zouden deugen (wat ik ook als leek niet kan vaststellen).

  Rusland is bereid Griekenland op een andere manier dan de EU dit pleegt te doen uit de misère te helpen. Het is aan de nieuwe Griekse regering zelf haar keuze te maken.

  Toen Satan (nu zich eens als slang -de glanzende- voordoende, dan weer eens als stier -Zeus- aan Jezus alle koninkrijken van de wereld beloofde, wilde hij Jezus een sigaar uit eigen doos geven. Jezus liet zich dan ook niet verleiden.

  Kortom: de EU (Zeus) heeft haar kans gehad en kan Griekenland daardoor niet meer de wet voorschrijven.

  En tsja, Mark had in 2011 ook naar de PVV kunnen luisteren………

  1. Eminem2

   J.C. schreef:

   “En tsja, Mark had in 2011 ook naar de PVV kunnen luisteren………”

   Die zin zal in de hoofden van heel wat VVD’ers rondzingen, vermoed ik. En *blijven* rondzingen, als de VVD inderdaad electoraal zo op haar gezicht zal gaan bij de PS-verkiezingen als de peilingen al lange tijd voorspellen. Met daaraan gekoppeld de vraag waar de idiote gedachte vandaag is gekomen dat met de PvdA beter te “hervormen” zou zijn dan met PVV en CDA. Zeker na een hele trits belastingverhogingen waar PVV en CDA niet mee akkoord gegaan zouden zijn, maar die wel door de PvdA als wisselgeld zijn geëist voor de mondjesmaat doorgevoerde neoliberale hervormingen…

   Maar goed, dat is een discussie voor een andere draad.

   1. J.C.

    @Eminem2

    Helemaal mee eens.

 36. Makropoelos

  Jammer dat de foto die ik zag bij Deutsche Wirtschaft Nachrichten hier niet geplaatst is. Dijsselbloem duidelijk geirriteerd en Yaris Varoufakis ontspannen glimlachend naast hem.
  Varoufakis wil bij de Europeanen geen nieuwe schulden laten onstaan, want hij weet dat hij deze niet terug kan betalen en hij zou de Europeanen niet meer recht in hun ogen kunnen kijken.
  Met deze keurige oprechte woorden wil hij eigenlijk zeggen dat ze geen geld meer aannemen van de EU en de ECB waarmee ze onder druk gezet worden.

  Een handig voorbereid failliesement dat brengt de Grieken geen schade, wel de investoren en spaarders in de rest van Europa.

  De Grieken hebben met hun nieuwe regering Europa in de hand en niet andersom.

  Welke taktiek verbergt er zich achter hun woorden. Is dat een financieel harikiri, of een glashard calculeren?

  Glashard calculeren! Dat zou een ieder doen die de belangrijkste Staats bezittingen nog niet versjachert heeft in private handen. Dat was te voorzien, alleen Merkel en Schauble ‘wilden’ dat niet inzien. Maar dachten met autoritaire druk en met geld hun zin door te zetten. En deze beslissingen hebben zij zeker ook weer onder druk van de VS doorgevoerd. Ja ja, lang leve de EU. De verlengde arm van de Bilderbergers.

  Te veel druk ontwikkeld de drang naar vrijheid en die natuurlijke weg volgen nu de Grieken. Bravo!

 37. vigilante

  Nadat Putin Turkije heeft binnengehengelt om de gaspijpjes via de Turks Griekse grens Europa te bevoorraden.
  Kan de EU straks gas van de Grieken/Turken kopen.
  Dan is het wachten op een nieuwe “kleuren revolutie”
  Nulandistan op z’n Grieks.
  –zegt mijn glazen bol–

 38. Seneca

  @Michael
  Ik dacht dat jullie niet aan samenzweringstheorieen deden. Dit is ‘complot denken’ inzake de verhouding Rusland en Griekenland van de bovenste plank.
  Door de meer dan halfzachte houding van het tuig dat het binnen de EU voor het zeggen heeft (Merkel voorop) heeft men de Grieken tussen de wal en het schip laten vallen. Ruim drie jaar terug heeft het IFM gewaarschuwd dat deze methode ( het ongebreideld verlenen van kredieten aan Griekenlanf) niet de juiste weg was. Het IMF waarschuwde dat dit zich tegen de kredietverlener (wij dus) zou keren. Men heeft drie jaar lang het tegenovergestelde gedaan. De EU boft nog dat het een keuze krijgt; als ik het voor het zeggen had zou ik tegen de EU zeggen: ‘dank je wel’ en onmiddellijk deze vervloekte samenwerking beëindigen.

 39. beppie

  Maar Tsipras zegt er niet bij waar dat geld voor terugbetaling vandaan komt: Rusland? http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23625009/___Snel_deal_Griekenland_en_geldschieters___.html

  1. Eminem2

   Waarom niet China? Dat schijnt enorme valutareserves te hebben en zou zo de € als concurrerende munt wellicht een klap toe kunnen brengen. Plus: als het Westen de niet-communistische regering van Taiwan steunt op een deel van het Chinese grondgebied, waarom zou Peking dan niet een Europese regering mogen steunen die het niet eens is met Brussel?

   1. Primo

    De havenstad Piraeus is al in handen van de Chinezen, dus…..

    1. beppie

     Dat zou ook nog kunnen. Zeggen dat je terugbetaald maar hervormingen/privatiseringen loonkorten ambtenaren terug aannemen etc. moet wel ergens van betaald worden.

 40. gerrosko

  Ik ben getroffen door de naïviteit die het artikel van Michael uitstraalt, iemand die bijna altijd goede commentaren geeft.
  Denkt hij nu werkelijk dat de eisen die Syriza stelt ingefluisterd zijn door Poetin en consorten?
  Zou het niet kunnen zijn dat de Grieken tot de ontdekking zijn gekomen dat de Euro en lidmaatschap van de EU hen alleen nadelen gebracht heeft en dat ze daarom uit Euro en EU willen stappen? Michael, ik had je wijzer geacht. Probeer aub onbevooroordeelde mening in je commentaren te berde te brengen.
  Misschien zijn er wel meer landen Euro en Eu moe! Je kan je toch niet voorstellen dat dit door Poetin wordt aangestuurd????

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.