'Inkomens tot een ton moeten belast worden met 35 procent'

Geen categoriejan 20 2015, 12:00
Het bruto inkomen tot 100.000 euro moet via de inkomstenbelasting worden belast met 35 procent.
Daarvoor pleit VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dinsdag op de Big Improvement Day, aldus Nu.nl. "De inkomstenbelasting is aan herziening toe," zegt De Boer. Daar voegt hij aan toe dat "de hoge belastingen en de hoge wig" ervoor zorgen dat werknemers te duur zijn voor werkgevers... en dat die eerste te weinig overhouden in relatie met het werk dat ze verzetten.

De belastingverlaging is volgens hem nodig "om enigszins in lijn te komen met de buurlanden", maar moet daarnaast vooral de Nederlandse economie stimuleren. "De operatie is goed voor de concurrentiepositie, de binnenlandse bestedingen en de groei van banen", aldus De Boer.

Dit is echt een prima plan. De belastingtarieven zijn inderdaad te hoog in Nederland en - jawel - je valt te snel in een hoge schijf. Mensen die honderdduizend euro (100.000 euro) per jaar verdienen hebben het goed voor elkaar, maar zijn natuurlijk niet rijk. Waarom zij meer dan 35 procent belasting zouden moeten betalen is mij dan ook een raadsel.
Heel goed dat De Boer dat aan de kaak stelt.
Ook wil De Boer dat het hoogste belastingtarief verlaagd wordt van 52 procent naar 45 procent. Ook daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ethisch gezien is het volstrekt onacceptabel dat je over een bepaald bedrag 52 procent inkomstenbelasting betaalt. Dat betekent dat de staat meer dan de helft van je (overige) inkomen voor zich opeist; je bent dan weinig meer dan een slaaf - of op zijn best een indentured servant.
Er zijn dus genoeg morele redenen om de belastingen te verlagen én de grens op te schuiven naar 100.000 euro, maar daar komt - zoals De Boer terecht opmerkt - nog eens het volgende bij: door deze maatregelen te treffen verbeteren we onze concurrentiepositie (met buurlanden). Dat kan de economie alleen maar ten goede komen. Daar komt bij dat de belastingbetaler meer geld overhoudt en dus meer kan besteden. Het gevolg: economische groei, meer banen, een daling van de werkloosheid.
Een uitstekend voorstel van De Boer. Het enige probleem? Aangezien de dames en heren in de Haagse kaasstolp al jaren beroofd zijn van hun (gezond) verstand zullen ze er ongetwijfeld helemaal niets mee doen. Maar goed, dat kunnen we De Boer moeilijk aanrekenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten