Turkse demonstranten veroordeeld tot 11 maanden cel voor kritiek op Erdogan

Geen categoriejan 20 2015, 11:00
Kritiek leveren op de nieuwe sultan kan je duur komen te staan.
Hoe langer Recep Tayyip Erdogan aan de macht is, des te autocratischer - zo niet ronduit: dictatoriaal - hij wordt. Hij laat journalisten massaal oppakken, veroordeelt iedere vorm van kritiek als "verraad" en roept te pas en te onpas dat alle problemen van zijn land de schuld zijn van mysterieuze lobby's.
Ook op een andere manier laat de zelfverklaarde sultan zien dat hij bar weinig respect heeft voor de idee van een democratische rechtsstaat. Zie hier hoe het Erdogan-regime omgaat met kritische demonstranten:

A Çanakkale court has sentenced four individuals to over 11 months in prison for insulting former Prime Minister and current President Recep Tayyip Erdoğan during a demonstration held in Çanakkale province in April of last year. Education Personnel Union (Eğitim-Sen) Eskişehir branch head Professor Telat Koç, two teachers and a university student were sentenced to 11 months and 20 days in prison by the Çanakkale 5th Criminal Court of First Instance for shouting slogans against Erdoğan during an April 26 demonstration. The prison sentence was given on the charge of “insulting high-ranking state officials.”

Waar het een paar jaar geleden bijna nooit voorkwam dat Turken gearresteerd werden omdat ze politici bekritiseerden is dat nu aan de orde van de dag. Je zegt iets verkeerds tijdens een demonstratie, tweet iets waar de autoriteiten niet blij mee zijn, of spreekt je mond voorbij, en voor je het weet staat de politie bij je op de stoep. Of je even wilt meekomen om vragen te beantwoorden. En met vragen bedoelen ze dan: om te luisteren naar een flauwekulverhaal over hoe je het in je hoofd haalt om de nieuwe sultan te 'beledigen.'
In een vrije samenleving is het heel normaal om kritiek te uiten op politieke leiders, maar helaas voldoet Turkije niet meer aan die beschrijving. Als Turkse burger of journalist moet je tegenwoordig wel erg sterk in je schoenen staan als je nog iets van kritisch durft te zijn.
Het ergste van dit alles? De Europese Unie heeft de toetredingsgesprekken/-onderhandelingen met Turkije nog steeds niet stopgezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten