ISIS-bondgenoot Boko Haram blijft bezig eigen kalifaat uit te breiden

Geen categoriejan 25 2015, 13:00
De Nigeriaanse islamitische terreurgroep Boko Haram heeft eerder dit weekend de miljoenenstad Maiduguri aangevallen.
Hoe vreselijk, gruwelijk en afgrijselijk ISIS ook is en hoe genadeloos het ook huishoudt in Irak en Syrië (vandaag weer met de onthoofding van een Japanner, bijvoorbeeld).. we moeten niet vergeten dat ISIS geen unieke organisatie is. In Nigeria heb je ook een terreurgroepering die bezet grondbied tot kalifaat heeft uitgeroepen en alle andersdenkenden executeert. Kan niet zo erg zijn als ISIS, hoor ik u zeggen? Nou, Boko Haram is de enige significante organisatie ter wereld die ISIS als legitieme staat aanmerkt. En zelf speelt het op Irakees-Syrisch leest geschoeide wijze voor kalifaat met hun eigen 'islamitische staat in Nigeria en Kameroen'. En het draait de hand niet om voor het uitmoorden van hele dorpen.
Voorlopig kan de organisatie vrij ongestoord hun reign of terror uitvoeren. Het leger van Nigeria is hopeloos inefficiënt en Kameroen is net sterk genoeg om Boko Haram tegen te houden. En dat is bekend. De consequentie? Zoals strontvliegen afkomen op uitwerpselen, zo komt Boko Haram af op zwakte. En dan krijg je dit soort taferelen:

De terreurbeweging Boko Haram heeft zondag in het noordoosten van Nigeria een aanval uitgevoerd op de hoofdstad van de deelstaat Borno, Maiduguri. Dit hebben de autotoriteiten in de stad van circa één miljoen inwoners gemeld. De gevechten aan de rand van de stad duren voort.

Het Westen moet verantwoordelijkheid nemen en de bevolking van Nigeria te hulp snellen. Een aantal goedgerichte bombardementen zouden al enorm kunnen helpen om dit probleem in te dammen, maar liever nog komen er troepen. De woorden die Michael vorige week publiceerde over deze situatie hebben nog altijd niets aan kracht ingeboet:

ISIS wordt terecht gebombardeerd door het Westen, maar hetzelfde moet gelden voor Boko Haram. We kunnen het ons eenvoudig niet veroorloven dat moslimextremisten het ergens – waar dan ook – voor het zeggen krijgen. Niet in het Midden-Oosten, maar ook niet in Afrika. We hebben op 9/11 immers gezien waar dat in resulteert: in grootschalige aanslagen op het Westen.

En zo is het.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten