Mark Zuckerberg: Facebook zal extremisten nooit hun zin geven

Screen Shot 2015-01-09 at 15.27.56
Foto:

De hoogste baas van Facebook laat er geen twijfel over bestaan: cartoons van Mohammed mogen gewoon worden gedeeld.

Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe is er een belangrijke CEO (chief-executive-officer: algemeen directeur) van een groot bedrijf die zowaar over iets van principes lijkt te beschikken. Case in point, Mark Zuckerberg, de man achter Facebook.

In een post op zijn sociale netwerk maakt hij duidelijk dat Facebook cartoons van Mohammed nooit zal verwijderen. Het recht op de vrijheid van meningsuiting is in zijn ogen een universeel recht… en nee, hij is niet van plan om toe te geven aan de dreigementen van moslimextremisten.

Nu niet. Nooit niet.

Screen Shot 2015-01-09 at 15.04.31

 

Dit betekent dus dat Facebook afbeeldingen van de islamitische profeet Mohammed niet zal verwijderen. Zuckerberg begrijpt dat sommige moslims dat soort plaatjes aanstoot gevend vinden (waarom is mij overigens onduidelijk. Zoals blogger Ad Rek uitlegt op zijn blog is Mohammed volgens de islam niet goddelijk), maar dat is voor hem geen reden om te ze verwijderen. Sterker nog, juist omdat mensen er boos op reageren is het van het grootste belang dat Facebook ze laat staan.

Zuckerberg heeft dat ook door en maakt meteen maar even duidelijk hoe hij hier in staat. Hoewel ik in het verleden kritiek heb geuit op de manier waarop zijn sociale netwerk omgaat met de privacy van gebruikers kan ik nu alleen maar respect en waardering voor hem hebben. Er is – zeker in zijn situatie – moed voor nodig om het op te nemen voor de vrijheid van meningsuiting; zeker, zoals we deze week gezien hebben in Parijs, in deze tijden.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!