Ayaan Hirsi Ali: Het Westen heeft voor een vacuüm gezorgd

Geen categoriejan 09 2015, 19:00
De strijd tegen de Radicale Islam is in feite een ideeënstrijd.
Ayaan Hirsi Ali, de bekende activiste en oud-parlementariër, mocht gisteravond langskomen bij Fox News om duidelijk te maken wat het probleem met de Radicale Islam precies is; waar het uit voortkomt, wat extremisten willen, hoe ze tot hun ideeën zijn gekomen, en wat het Westen moet doen om deze strijd te winnen.
Het belangrijkste wat ze daarbij zegt is, naar mijn mening, dat er een vacuüm is ontstaan in het Westen. Radicale moslims weten waar ze voor staan en door welke waarden ze gedreven worden. Vervolgens delen ze die ideeën met andere moslims (en niet-moslims in de hoop ze te bekeren).
Helaas staat daar vanuit het Westen niets tegenover. Natuurlijk roepen Europeanen en Amerikanen dat de Radicale Islam vreselijk is, maar we zetten er niets tegenover. Sterker nog, we zijn zelfs bang om de extreme islam te bekritiseren omdat normale moslims zich dan wellicht ook aangevallen voelen en de kritiek zien als een aanval op de islam in zijn algemeenheid.
Het trieste hiervan is dat je Hirsi Ali gelijk moet geven. Het Westen heeft genoeg om mee te werken en om trots op te zijn - de democratie, mensenrechten, de verlichting, en ga zo maar door - maar we doen er niets mee. Sterker nog, maar al te vaak doen westerlingen en westerse instanties een stap terug als fundamentalitische moslims klagen over 'islamofobie.' Zo zou Ayaan een eredoctoraat krijgen van Brandeis University, maar werd het evenement afgelast toen het fundamentalistische CAIR zich er tegen verzette.
Let wel, dat gebeurde niet in een land waar de meerderheid moslim is, maar in het zogenaamd vrije Amerika. Land of the free, home of the brave.
Andere westerse landen gaan niet heel anders om met de haat en bedreigingen van radicale moslims. Bijna altijd doen wij een stap terug, terwijl extremisten hun rug wél rechten.
Daar moet maar eens een eind aan komen. Europese landen, Canada, Australië en Amerika moeten met een goed, evenwichtig plan komen om zich eindelijk hard te maken voor de eigen waarden en om die stelselmatig te propageren; niet alleen in de nieuwsmedia, maar ook op scholen, universiteiten, en natuurlijk in films en boeken. Doen we dat niet, dan zullen steeds meer jonge moslims radicaliseren - niet alleen omdat ze zich aangetrokken voelen tot de Radicale Islam zelf, maar ook omdat die ideologie hun in ieder geval nog antwoorden biedt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten