Massa’s spookstatenleden: níet aanwezig, wél geld vangen

Een schandvlek op de Nederlandse democratie.

Bedenk goed op welke politieke partij u op 18 maart stemt, want de afgelopen vier jaar blijken sommige Statenleden het er wel erg makkelijk vanaf te hebben gemaakt. Volgens De Telegraaf heeft de provincie Limburg het vaakst last gehad van verzuim van Statenleden, gevolgd door Noord-Holland. Citaat:

In Limburg komt gemiddeld ruim negen procent van de leden niet opdagen tijdens de vergadering. In Noord-Holland gaat het om 8,7 procent. In beide provincies zijn gemiddeld vier tot vijf Statenleden niet aanwezig tijdens vergaderingen.

Die Statenleden ontvangen intussen natuurlijk wel een vergoeding, zonder dat ze daar ook maar iets voor doen. Vooral in Noord-Holland is het verschrikkelijk wat dat betreft. Volgens Johan Remkes, commissaris van de Koning in die provincie, is het beeld vervelend. Hij ergert zich dan ook “dood” bij het zien van de cijfers.

Remkes heeft er een logische verklaring voor: “De Statenleden die hoog scoren, zijn binnengekomen op de PVV-lijst, en hebben zich later afgesplitst. Van een van hen hebben we al tijden überhaupt niets gehoord.” Het gaat dan om ex-PVV’ers Monica Nunes, Arie Wim Boer en Hero Brinkman. Stuk voor stuk zijn ze veel te vaak afwezig, Nunes zelfs sinds eind 2012, al meer dan twee jaar dus. Belachelijk.

Het slechte nieuws: er kan weinig aan die structurele afwezigheid worden gedaan. Als Statenleden niets van zich laten horen, dan kunnen ze gewoon Statenlid blijven tot aan de volgende verkiezingen. Zo werken de regels nu eenmaal, is het argument. Het goede nieuws: Nunes en Boer worden in ieder geval gedwongen het fractiebudget terug te betalen. Het gaat om een bedrag tussen de 3.000 en 12.000 euro. Dat lijkt me volkomen terecht.

Het is nu zaak dat politieke partijen goede kandidaten op de lijst zetten – het gaat echt niet alleen om (ex-)PVV’ers die verzuimen hun werk te doen – die niet werkschuw zijn en enkel hun handje ophouden om iedere maand geld te vangen van de belastingbetaler. De kiezer weet heel goed op welke partij hij dit keer in ieder geval niet moet stemmen. Dat is voor iedere provincie anders, maar als ik in Noord-Holland zou wonen, zou ik het wel weten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

26 reacties

 1. grobaatje

  @ Frank “Stuk voor stuk zijn ze veel te vaak aanwezig, Nunes zelfs sinds eind 2012, al meer dan twee jaar dus. Belachelijk.” einde citaat. Hoe bedoel je Frank? Ik neem aan dat aan- afwezig moet zijn, anders kan je dit artikel beter gelijk in de prullenbak gooien.

  1. Frank Verhoef

   Heh. Aangepast.

 2. V.K.

  -Mooi voorbeeld dat Van Noord Holland, maar wat in absolute getallen, landelijk.

 3. Avander

  Frank, je tempo ligt te hoog, voor stuk zijn ze veel te vaak aanwezig. je bedoelde Afwezig mag ik aannemen.
  Daarnaast, landelijk ligt het zwaartepunt van de afwezigen niet bij de PVVers, waarom ze dan voor N.Holland toch in het zonnetje zetten?

  Afgezien hiervan, als je niet op je werk kan komen omdat je ziek bent dien je dat aan te geven. Als je afwezig bent omdat je ander werk moet verrichten maak dan een keuze, dubbel verdienen maar niet presteren is, zwak gesteld, schandelijk hoewel ik sterkere beoordelingen zou kunnen geven…. iets politieks zoals Rot Dan Op

 4. aquarius

  Frank wilde een prachtig stuk schrijven maar jammer dat zijn namen en rugnummers alleen maar weer gaan over ex PVV-ers .
  Waar blijven de namen van die andere partijen ?

  1. arie_jansz

   Die die roze bril af en erken gewoon het totale gebrek aan talent in de lokale PVV-fracties.

   Niet alleen in het land, maar vooral provinciaal en lokaal is geen enkele fractie compleet gebleven.

   En zolang de PVV intern nog een strijd aan het voeren is over de toon jegens de islam en economisch tot op het bot verdeeld is, zal die poppenkast nog wel even doorgaan.

   1. aquarius

    was niet mijn vraag Arie . Maar misschien had je dat niet begrepen ? Beter lezen !

 5. arie_jansz

  Natuurlijk niet nieuws, de PVV is en blijft op dit moment van haar bestaan een magneet voor gelukszoekers, en opportunisten.
  Zodra de op hol geslagen fantasie niet overeenkomt met de werkelijkheid (je bent gewoon een waardeloos politicus) dan vluchten ze zo ver mogelijk weg.

  Het is geeneens kritiek op de PVV, dat zou iedere (te) snel groeiende partij overkomen en geeft meteen aan waarom de PVV niet op gemeentelijk niveau te bewonderen is. (Ook Wilders zal zich rotgeschrokken zijn, uit welke politiek vijver hij zijn raads- en statenleden moet vissen.)

  Kortom wel een bewijs (hoeveel bewijs wil je eigenlijk nog) dat de PVV op lokaal gebied helemaal niets te bieden heeft.

 6. Joop Klepzijkert

  Liever een PVV er dan een nationaal socialist, zoals arie.

 7. Jacobus

  De PVV is geen serieuze partij. Er is geen fractie (Kamer, Provincie, Gemeente) die niet in meer of mindere mate uit elkaar is gevallen. Stemmen op de PVV is stemmen op gelukzoekers en profiteurs die wel loon opstrijken maar verder liever lui dan moe zijn.

  1. Jasterke

   stemmen op PVV is het nog resterende boerenverstand gebruiken én de moed hebben daar OPENLIJK voor uit te komen…lafhartige kwezels !

 8. svetlana26

  ‘ Liever een PVV er dan een nationaal socialist, zoals arie.’

  Nou nou nou nou nou nou, wat zijn we toch weer beschaafd zeg, maar goed laten we kijken naar wat Wilders is. Is hij een socialist? Vele menen van wel. Is hij nationalist? iedereen meent van wel. Nou vul het maar in zou ik zeggen;)

  1. aquarius

   Arie /Jacobus /Maaike zijn gewoon een en dezelfde persoon .

   1. JanvanEechoud

    Wat zijn de IPadressen dan, Aquarius?
    Mvg.

    1. Jasterke

     dàt weet de Webmaster 😛

  2. -Harry

   Svetlana 26 ,

   Als je woorden samen gebruikt , dan kan dat de betekenis danig veranderen .

   ” Nationalist ” , daar kun je niet veel kwaad achter zoeken . Dat is iemand die van z’n eigen vaderland houdt en dat wil beschermen .

   ” Socialist ” , wordt al heel bedenkelijk , dat zijn lui die andermans geld verbrassen aan een voor hen favoriet volksdeel ( zielige negers en moslims , bij voorbeeld ) .

   ” Nationaal socialist ” dat zijn ineens wel hele erge , dat zijn de voormalige en huidige NSB-ers !
   Alles wat onze voorouders in honderden jaren hebben opgebouwd , donderen ze zo weer over de balk door het aan de geitenn**kers over te dragen , ZONDER STRIJD !
   De Jacobussen van onze tijd , zeg maar .

   Je wilde hier toch niet suggereren dat Wilders een nationaal socialist was , toch zeker .

   Want dan blijkt zonneklaar dat je er helemaal geen donder van snapt .

   Maar eerlijk gezegd verbaas ik me hier nergens meer over .

 9. tonzwart

  @ Jacobus. OK, uw stelling is duidelijk. Maar geef dan maar gelijk even een alternatief. Op wie kunnen we dan het beste stemmen volgens U?

  1. W.H.J. Reiss

   Jacobus gaat meer voor de VVD (Leegte en van Rey) of voor de PvdA (Turken club geweest). Je moet de gedachten gang van de PVV in ogenschouw nemen en daar heeft onze NSBer last van !

 10. svetlana26

  Het blijft me verassen hoe ‘ NSBer” een favoriete scheldwoord van PVVers blijkt te zijn. Dat terwijl er opmerkelijk veel overeenkomsten zijn tussen de PVV en de NSB qua beleid

  1. VVM

   Wel, VERAS ons eens en geef die overeenkomsten eens duidelijk aan.

 11. JanvanEechoud

  Rattengedrag weer…, niet van Frank, maar van de 2 docu’s.

  Het gaat blijkbaar om 14 mensen.
  De 3 PVVers zijn EX-PVVers!

  Horen dus nu bij de meerderheid van ratten?
  Niet PVVers= Wegkijkers? Onverschilligen? Egoïsten…, want de PVV is té sociaal? 🙂
  Mvg.

 12. JanvanEechoud

  En ik snap écht niet dat over het algemeen intelligente mensen nog het woord richten tot zulk volk als de Arie’s en Kobussen.
  Af en toe komt er nog een Joopertje bij die op zoek is naar zijn/haar socialiteit-gen…..

  Met vriendelijke groet
  En wanneer komen we eens bij elkaar om koffie te drinken?
  Kunnen we eens kijken waar de echte agressie vandaan komt.
  Ik kan er wel voor in staan dat PVVers hun fatsoen houden.
  PVVer: dreigt met “in je brievenbus piesen” omdat je steeds je hond tegen zijn voordeur uit laat.
  Links: Láát iedere keer zijn hond uit om tegen andermans deuren aan te piesen! 🙂

 13. Joop Klepzijkert

  Ik zou bijna schrijven liever een nationaal socialist dan een moslim maar ik doe dat maar niet.

 14. Joop Klepzijkert

  -Harry
  21 januari 2015 at 16:14

  Heb je wat informatie gelezen over NLP? In ieder geval hulde. De grondleggers van Neurologisch Linguistisch Programmeren waren: Richard Bandler en Milton Erickson. Ik gebruik het altijd zodat mijn gesprekspartner (lees jacobus, maaike, svetlana, arie) in zijn bedje gaat malen.

 15. Ni28

  Op wie zullen wij stemmen? Goede vraag! De zittende partijen? waardeloos! Oppositie? Waardeloos! Constructieve verraders? Nog erger!
  Ben ik iemand vergeten?

 16. Bes Tolen

  Het zou m.i. goed zijn als bij langdurige afwezigheid, stel zes maanden, zittende volksvertegenwoordigers automatisch hun zetel verliezen en vervangen worden. Wat de reden ook mag zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.