Massa's spookstatenleden: níet aanwezig, wél geld vangen

Geen categoriejan 21 2015, 15:05
Een schandvlek op de Nederlandse democratie.
Bedenk goed op welke politieke partij u op 18 maart stemt, want de afgelopen vier jaar blijken sommige Statenleden het er wel erg makkelijk vanaf te hebben gemaakt. Volgens De Telegraaf heeft de provincie Limburg het vaakst last gehad van verzuim van Statenleden, gevolgd door Noord-Holland. Citaat:

In Limburg komt gemiddeld ruim negen procent van de leden niet opdagen tijdens de vergadering. In Noord-Holland gaat het om 8,7 procent. In beide provincies zijn gemiddeld vier tot vijf Statenleden niet aanwezig tijdens vergaderingen.

Die Statenleden ontvangen intussen natuurlijk wel een vergoeding, zonder dat ze daar ook maar iets voor doen. Vooral in Noord-Holland is het verschrikkelijk wat dat betreft. Volgens Johan Remkes, commissaris van de Koning in die provincie, is het beeld vervelend. Hij ergert zich dan ook "dood" bij het zien van de cijfers.
Remkes heeft er een logische verklaring voor: "De Statenleden die hoog scoren, zijn binnengekomen op de PVV-lijst, en hebben zich later afgesplitst. Van een van hen hebben we al tijden überhaupt niets gehoord." Het gaat dan om ex-PVV'ers Monica Nunes, Arie Wim Boer en Hero Brinkman. Stuk voor stuk zijn ze veel te vaak afwezig, Nunes zelfs sinds eind 2012, al meer dan twee jaar dus. Belachelijk.
Het slechte nieuws: er kan weinig aan die structurele afwezigheid worden gedaan. Als Statenleden niets van zich laten horen, dan kunnen ze gewoon Statenlid blijven tot aan de volgende verkiezingen. Zo werken de regels nu eenmaal, is het argument. Het goede nieuws: Nunes en Boer worden in ieder geval gedwongen het fractiebudget terug te betalen. Het gaat om een bedrag tussen de 3.000 en 12.000 euro. Dat lijkt me volkomen terecht.
Het is nu zaak dat politieke partijen goede kandidaten op de lijst zetten - het gaat echt niet alleen om (ex-)PVV'ers die verzuimen hun werk te doen - die niet werkschuw zijn en enkel hun handje ophouden om iedere maand geld te vangen van de belastingbetaler. De kiezer weet heel goed op welke partij hij dit keer in ieder geval niet moet stemmen. Dat is voor iedere provincie anders, maar als ik in Noord-Holland zou wonen, zou ik het wel weten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten