Nederland stuurde terecht zware delegatie naar Saudi-Arabië

Ook ik heb grote moeite met de Koning en Koenders op het Arabische schiereiland, maar het is voor nu helaas de beste optie.

Toen Koning Abdullah van Saudi-Arabië eerder deze week overleed, waren alle ogen onmiddellijk gericht op de Westerse regeringsleiders. Het begint namelijk langzaam tot het Westen door te dringen dat de oliesjieks van ’s werelds meest lucratieve schiereiland er behalve het pompen van zwart goud er ook andere hobby’s op nahouden. Er ging deze week op Twitter een lijstje rond met barbaarse consequenties die moeten doorgaan voor 21e eeuw strafrecht. En blogger Raif Badawi die iedere vrijdag vijftig zweepslagen ontvangt vanwege het feit dat de beste man islamkritisch is, krijgt ook een berg met aandacht in Europa en Amerika

De roep om thuis te blijven was dan ook groter dan ooit tevoren. Hier op DDS schreef mijn collega Michael daar al wat over:

Het is belachelijk – nee, wanstaltig – dat de Nederlandse regering zich hiervoor laat lenen. Saoedi-Arabië is een islamistische theocratie, haar burgers worden van jongs af aan geïndoctrineerd met het extreemistische wahabisme, atheïsten worden behandeld als terroristen, vrouwen worden gestenigd, en ga zo maar door. Als Nederland de mensenrechten echt tot kernpunt van zijn buitenlands beleid wil maken volstaat een vriendelijk briefje waarin de nieuwe koning gevraagd wordt om grootschalige hervormingen in te voeren zodat de waardigheid van ieder individu voortaan gewaarborgd wordt in Saoedi-Arabië.

Alhoewel ik de oproep om de Saudi’s en hun overleden sadistische monarch de middelvinger te geven instinctief steun, lijkt het mij uit een realpolitiker overweging beter om waar wel dat condoleanceregister in het Midden Oosten te tekenen. Wie het daarmee eens is, is minister-president Rutte. De premier laat weten pal achter de ‘triple A’ vertegenwoordiging te staan:

„Door de relatie te onderhouden wordt ook de mogelijkheid geboden samen te werken en soms lastige gesprekken te voeren, zoals in de strijd tegen ISIS en het voeren van een mensenrechtendialoog. Ook landen als België, Frankrijk en de VS kiezen ervoor om zich op het hoogste niveau te laten vertegenwoordigen.”

Die ‘dialoog’ over mensenrechten is één grote grap. Kent u de mop over het land uit het Midden-Oosten dat ineens een humane politiek ging voeren omdat Nederland met het vingertje zwaaide? Precies: ik ook niet.

Lees verder op de volgende pagina.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. lic

  Voor dit soort gelegenheden hebben we toch juist een koning?

  Daarbij vertegenwoordigt die delegatie de Nederlandse staat, niet het Nederlandse volk. Daar zijn ze al een tijdje gelden mee opgehouden.

 2. Freek

  Dat klinkt allemaal leuk en doordacht Tim, maar je hele gedachte berust op het idee dat men in Saudia Arabie de wil / bereidheid zou hebben om daar dingen te veranderen zoals meer in het westen (mensen rechten enzo).

  Wat als ze dat nou niet willen en de westerse wereld alleen zelf water bij de wijn doet?

 3. reageerbuis

  Laat de regering het eigenbelang ook laten prevaleren als het om de sancties tegen Rusland gaat. De Nederlandse landbouw heeft eronder te lijden.

 4. D. G. Neree

  De heer Engelbart voert liever oorlog tegen Putin

 5. Laetitia

  De landbouw kan ook aadere landen gebruiken voor afzet. En het blijkt dat ze minder schade ondervinden dan gedacht.min Rusland wordt nog volop fruit en groenten e.d. gebruikt te worden vanuit het westen via allerlei wegen.
  In deze heeft de regering helemaal gelijk om deze mensen als delegatie te sturen. Oppositie is te hypocriet om dat in te zien of reageren alleen maar voor de camera met hun grote mond. Als de banden met dit land goed zijn kunnen we tenslotte meer bereiken dan als we ons afzijdig houden.

 6. 4Duwertje3

  Duitsland denkt daar blijkbaar anders over. De bondskanselier Angela Merkel s ziek, huidige president Gauck heeft een verjaardag. Delegatie bestaat uit min. van buitenlandse zaken en de afgetreden voormalige president Wolf, een heel wat minder prominente delegatie dus.

 7. ludovic

  het wordt heel inconsequent en gezwam alhier

 8. NemTudom

  S.A is niet het enige land met olie. Maar chel zit daar in de aandelen hier.

 9. Ongemakkelijk

  over het bijwonen van een begrafenis moet je niet gaan zitten scherpslijpen. En zo hoog is de delegatie niet. Maxima is niet mee. En waar de koning gaat, moet iha ook een minister mee. Dus alles volgens ons staatsrecht. Daar komt bij: wij zijn een koninkrijk, Saoedi ook, dan is het niet meer dan logisch dat de koningen bij elkaar condoleren.

 10. Joop Klepzijkert

  In SA heerst de shariawet en zal er nooit wat veranderen. Ik zie het als kond kruipen van koning pils en koenders. Een kaartje met innige deelneming was meer dan genoeg. Maar misschien gaat koenders het hebben over die stickeractie van Wilders, om de handels betrekkingen te normaliseren.

 11. Mike V.

  Ze kunnen die malle Timmermans wel sturen. kan hij meteen een arabische kont likken en excuses maken voor een groene sticker van een blonde parlementerrier.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.