News flash: het gaat slecht met de krantenwereld

Er zullen een paar kranten moeten sneuvelen.

Het lezen van een krant begint steeds meer iets van vroeger te worden. De cijfers spreken boekdelen: alle kranten zien hun papieren oplage dalen. Met NRC Next, de krant van links-liberaal en schoolgaand Nederland, gaat het het allerslechtst. De krant is eenderde van de papieren oplage kwijtgeraakt:

Op papier gaat de oplagedaling bij sommige kranten hard. Zo zag Nrc next de betaalde gedrukte oplage met bijna eenderde dalen vergeleken met het jaar ervoor, tot 38 duizend exemplaren. Het aantal digitale abonnees groeide in dezelfde periode met duizend tot 14 duizend abonnees,  wat de totale daling van next op 23 procent brengt.

NRC Handelsblad daalde op papier bijna 10 procent tot 153 duizend stuks. Met de digitale groei meegerekend, leverde de avondkrant 5 procent in. Eerder dit jaar wist NRC media de totale oplage nog ongeveer stabiel te houden met de verkoop van het nieuwe Next op zaterdag, maar ook die krant raakte in het derde kwartaal alweer 15 procent van zijn lezers kwijt. De krant bleef steken op 12 duizend abonnees.

Ook met de andere kranten gaat het slecht:

De kranten halen wel nieuwe digitale abonnees binnnen die bijvoorbeeld de krant via de iPad lezen, maar genoeg is het niet:

Het is wachten op een grote schoonmaak in de krantenwereld. Als de oplagen maar blijven dalen, dan is op een gegeven moment de bodem bereikt. Dan is een krant niet rendabel meer en heeft het geen enkele zin om nog door te gaan. Het is onvermijdelijk dat de komende jaren kranten zullen verdwijnen of fuseren. Ik denk dat NRC Next als eerste sneuvelt; over een paar jaar blijft er geen abonnee meer over, alle wervingsacties ten spijt.

Dat de kranten het steeds slechter doen, betekent dat er kansen zijn voor de blogosfeer. Nederlanders willen immers nog altijd dagelijks het laatste nieuws kunnen volgen en analyses en opinies lezen. Toch zou ik het bijzonder jammer vinden als er over een paar jaar nog maar een paar kranten bestaan. Ik ben een tevreden abonnee van De Telegraaf en af en toe lees ik de Volkskrant, en ja, ik zou het jammer vinden als die twee kranten verdwijnen. Kranten als NRC Next en Trouw kunnen me overigens gestolen worden.

Over het algemeen is het goed als de nieuwsconsument genoeg keuze heeft. Als hij de ene krant niet leuk vindt, kan hij een abonnement nemen op een andere krant. Helaas voor het krantenwereldje zien steeds meer lezers het nut niet in van een krantenabonnement. En geef ze eens ongelijk. Een krant moet natuurlijk wel kwaliteit leveren om bestaansrecht te hebben. Wat ook meespeelt, is dat ‘oude media’ maar geen goede vertaalslag kunnen maken naar online. Steeds meer lezers zijn vooral online te vinden. Gelukkig hebben we De Dagelijkse Standaard en Jalta nog.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. carthago

  Natuurlijk verdwijnt de krant,de ether is sneller ,nieuwer en goedkoper.

 2. Joop Klepzijkert

  Of mensen laten zich door de kranten niet meer de les lezen/hersenspoelen.

 3. The Fox

  Kranten zijn verworden tot propagandakanalen van de zittende macht. Zij hebben een leger van communicatiedeskundigen van de overheid tegenover zich en besloten om dan maar op te schrijven wat ze verteld wordt. Bij de NPO vindt hetzelfde plaats, maar het verschil is dat zij rechtstreeks betaald worden door de machthebbers.

  Het bewijs is dat alleen RTL, nieuwkomer PowNed en GeenStijl (en nu Jalta) schandalen durven te melden.

  Kortom waarom zou je een krantenabonnement nemen. Je wordt via de andere MSM al geinformeerd.

 4. Limburgse Kuifje

  Ik zal er geen traan om laten.

  De kranten van tegenwoordig zijn niets anders dan GECENSUREERDE kranten.

  Als je bij de Telegraaf een gewone normale reaktie op een artikel instuurt dan loop je toch de kans om je reaktie niet geplaatst te zien worden. Overkwam mij vandaag nog eens twee keer bij WUZ. Gewoon een normale reaktie, en dat wordt dan niet geplaatst.

  Bij de krant Dagblad de Limburger kun je al helemaal niets meer plaatsen. Die hebben vorig jaar de stekker er helemaal uitgetrokken. Enkele jaren terug ‘vlamde’ ik nog daar voordat Wilders en zijn PVV zo’n groot aantal zetels kreeg (2010). Er kwamen de bekende ‘zwartmakende’ verhalen over de PVV en daarop reageerde ik altijd inhoudelijk heel sterk. Daar had ik ook een enorme schare aan fans en de tegenstanders vonden dit niet leuk. Alles probeerden ze, maar het lukte hen niet om mij – en nog enkelen – de mond te snoeren.

  Na de verkiezingen van toen ging men het reageren moeilijker maken door je te laten inloggen met vaste identiteitsgegevens. En nu dus IEDEREEN MONDDOOD!

  Weg met dit soort bedrijven, kranten, redakties.

  WIJ ZIJN HET VOLK !

  1. Daniel

   U bent wel heel erg goed zo te lezen, jammer voor Limburg dat ze u de mond gesnoerd hebben.
   Nu zitten uw fans met de brokken, ach….. het zal onze tijd wel duren, na ons de zondvloed. we zien wel waar het schip strand.. is natuurlijk niet de goede houding.
   Ferme mensen van stavast, zoals GW te ’s Gravenhage zijn met een lampje te zoeken.
   Maar zonder papieren kanten kunnen DDS en Jalta nog niet. Bijna alle artikelen zijn een reactie op de kranten en de staatsomroep. En reageren op artikelen is veel makkelijker dan zelf nieuws maken, dat weet elke rechtgeaarde reageerder. Dus een beetje dimmen met de papieren kranten helemaal af te schrijven, ik lees een aantal kranten nog altijd met interesse.

   1. Michael van der Galien

    “Dus een beetje dimmen met de papieren kranten helemaal af te schrijven, ik lees een aantal kranten nog altijd met interesse.”

    Ik ben dan ook helemaal niet blij dat kranten de ondergang tegemoet gaan. Sommige kranten, tenminste. Nieuwe media en oude media zijn met elkaar verstrengeld. De meeste nieuwe media zijn gewoon (nog) niet in staat om op zo’n grote schaal nieuws te maken/vinden. Misschien dat we over een jaar of 10 zo ver zijn dat dit anders is maar vooralsnog zijn kranten nodig.

    1. Daniel

     OK Michael, hier ben ik het wel mee eens en misschien ben ik wel één van de laatste ‘Mohikanen der krantenlezers’ met de zaterdagse NRC en de Volkskrant ben ik uren zoet in het weekend. Ook fijn om eens even weg te zijn van de snelle wereld van het internet.
     Van kranten kun je denken wat je wilt, maar ze zijn nu nog nodig voor een brede oriëntatie op het nieuws.

  2. Philippens

   Nee, het volk, dat ben je niet. Je spreekt niet namens tachtig procent van dit volk. En van de overige twintig ben ik ook niet zeker.
   Zal ik mijn naam veranderen in “Daar ben ik weer”?

 5. pm10326340

  Met de krant komt de leugen in het land. De media spindoctors van de dagbladen speelden en spelen een hoofdrol in de teloorgang en afbraak van allerlei deugden die ons eens weerbaar maakten. Deze predikers van allerlei pluimage hebben het Nederlandse volk verweesd en schizofreen achtergelaten met hun holle en hedonistische retoriek. Zal er werkelijk geen traan om laten als ze allemaal nog liever vandaag dan morgen verdwijnen.

 6. Nog1

  In mijn optiek heeft het te maken met eigen beleid;

  in de jaren ’90 is men overgestapt van een model dat de lezer centraal stelde naar een model dat de adverteerder in het centrum zette. Daarom moesten er opeens katernen ingevoerd worden, hoewel uit lezersonderzoek keer op keer bleek dat de lezers de meeste katernen ongelezen weg legden.

  Een tweede fout was het steeds afhankelijker worden van persdiensten zodat de ene krant vaak letterlijk hetzelfde schrijft als de andere krant.

  En last but not least; het opgeven van de klassieke regels van de journalistiek (1 bron is geen bron, een anonieme bron is geen bron, hoor en wederhoor, geen emotioneel maar feitelijk taalgebruik).

  Vroeger had ik twee abonnementen, maar voor de kattebakvulling van tegenwoordig betaal ik niet.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.